Przepis na bezglutenowy tort kawowy
   2021-01-26 23:00:00     KAWA

Unikasz jedzenia glutenu? Dobrze się składa, ponieważ właśnie opracowaliśmy przepis na pyszne ciasto, które z powodzeniem można zaserwować nie tylko osobom na diecie, ale także całej rodzinie. Tort przygotowuje się na bazie biszkoptu bezglutenowego nasączonego naparem z kawy. Pysznie, prawda?! Całość przełożymy kremową masą kawową, a wierzch tortu obsypiemy startą białą czekoladą. Zaczynamy! 

Składniki:

  • 12 dużych jajek
  • 300 g cukru
  • 170 g mąki kukurydzianej
  • 170 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 20 g kawy Momento Tre Cafe
  • szczypta soli
  • 200 ml kawy (do nasączenia biszkoptu)
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietana 36 % tł.
  • 30 ml espresso Momento Tre Caffe
  • 60 g cukier puder
  • 90 g białej czekolady do dekoracji
  • 1 garść migdałów  

Sposób przygotowania  

  1. Mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną oraz kakao i mieloną kawę wymieszaj razem i przesiej.
  2. Jajka rozdziel na białka i żółtka. Ubij w dużej misie na sztywno białka, następnie dodawaj na przemian stopniowo cukier oraz żółtka.
  3. Gdy cukier dobrze wymiesza się z jajkami i powstanie puszysta masa, dodaj w dwóch lub trzech partiach wymieszane suche składniki. Mieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.
  4. Ciasto przelej do dwóch form o średnicy 24 cm, których dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a brzegi wysmarowane lekko olejem.
  5. Piecz przez około 25 minut w temp. 160 C. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Każdy biszkopt przekrój na pół.
  6. W misce ubij serek mascarpone, śmietankę oraz cukier. Na koniec dodawaj stopniowo wystudzone espresso.
  7. Każdy biszkopt nasącz dokładnie kawą i przełóż kremem. Wierzch posyp posiekaną lub startą białą czekoladą oraz migdałami. Podawaj dobrze schłodzony ze świeżo zaparzoną kawą.    

Wskazówka: Jeśli lubisz połączenie kawy i owoców, możesz dodatkowo posmarować konfiturą lub powidłem każdą warstwę biszkoptu.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze