Jak upiec kawowy tort bez glutenu? Sprawdź przepis na pyszne ciasto | Tommy Cafe - TOMMYCAFE blog - wszystko kawie i herbacie
Przepis na bezglutenowy tort kawowy

Przepis na bezglutenowy tort kawowy

Utworzony 2021-01-27 przez Redakcja Główna, KAWA, PRZEPISY 0 369

Unikasz jedzenia glutenu? Dobrze się składa, ponieważ właśnie opracowaliśmy przepis na pyszne ciasto, które z powodzeniem można zaserwować nie tylko osobom na diecie, ale także całej rodzinie. Tort przygotowuje się na bazie biszkoptu bezglutenowego nasączonego naparem z kawy. Pysznie, prawda?! Całość przełożymy kremową masą kawową, a wierzch tortu obsypiemy startą białą czekoladą. Zaczynamy! 

Składniki:

  • 12 dużych jajek
  • 300 g cukru
  • 170 g mąki kukurydzianej
  • 170 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 20 g kawy Momento Tre Cafe
  • szczypta soli
  • 200 ml kawy (do nasączenia biszkoptu)
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietana 36 % tł.
  • 30 ml espresso Momento Tre Caffe
  • 60 g cukier puder
  • 90 g białej czekolady do dekoracji
  • 1 garść migdałów  

Sposób przygotowania  

  1. Mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną oraz kakao i mieloną kawę wymieszaj razem i przesiej.
  2. Jajka rozdziel na białka i żółtka. Ubij w dużej misie na sztywno białka, następnie dodawaj na przemian stopniowo cukier oraz żółtka.
  3. Gdy cukier dobrze wymiesza się z jajkami i powstanie puszysta masa, dodaj w dwóch lub trzech partiach wymieszane suche składniki. Mieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.
  4. Ciasto przelej do dwóch form o średnicy 24 cm, których dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a brzegi wysmarowane lekko olejem.
  5. Piecz przez około 25 minut w temp. 160 C. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Każdy biszkopt przekrój na pół.
  6. W misce ubij serek mascarpone, śmietankę oraz cukier. Na koniec dodawaj stopniowo wystudzone espresso.
  7. Każdy biszkopt nasącz dokładnie kawą i przełóż kremem. Wierzch posyp posiekaną lub startą białą czekoladą oraz migdałami. Podawaj dobrze schłodzony ze świeżo zaparzoną kawą.    

Wskazówka: Jeśli lubisz połączenie kawy i owoców, możesz dodatkowo posmarować konfiturą lub powidłem każdą warstwę biszkoptu.

Napisz komentarzZostaw odpowiedź

Poprzedni
Następny

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
150,00 zł Do darmowej wysyłki brakuje Ci
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Do darmowej wysyłki brakuje Ci: 150,00 zł
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka