Przepis na pączki z kremem kawowym | Tommy Cafe - TOMMYCAFE blog - wszystko kawie i herbacie
Pączki z kremem kawowym

Pączki z kremem kawowym

Utworzony 2021-02-05 przez Redakcja Główna, KAWA, PRZEPISY 0 481

Jedzenie pączków w tłusty czwartek jest jedną z najchętniej pielęgnowanych tradycji w Polsce. Ale przecież pączki można jeść przez cały rok! Przedstawiamy więc przepis na słodkie wypieki, które będą połączeniem ukochanych przez wiele osób smaków – kawy i adwokatu. Do przygotowania pysznego pączkowego nadzienia używamy mielonej kawy adwokatowej oraz wanilii. Palce lizać!

 Do przygotowania pączków będziesz potrzebować:

 Krem kawowy:

  • 300 ml mocnej kawy o smaku adwokatu Tommy Cafe
  • 1 laska wanilii
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 200 g masła 
  • 100 g cukru pudru 

 Pączki:

  • 500 g mąki 
  • 60 g cukru 
  • 250 ml mleka 
  • 4 żółtka 
  • 1 jajko
  • 80 g masła 
  • 20 ml wódki 

 Lukier kawowy:

Sposób przygotowania

Najpierw przygotuj budyń kawowy. W tym celu:

  1. Zaparz kawę i wymieszaj ją z mlekiem, odlej ½ szklanki, w której rozmieszasz proszek budyniowy.
  2. Do rondelka z mlekiem i kawą dodaj rozkrojoną na pół laskę wanilii, ziarenka dodatkowo oddziel nożem.
  3. Podgrzewaj przez kilka minut na małej mocy kuchenki. Następnie wyjmij wanilię i cały czas mieszając, wlej rozmieszane budynie. Gotuj przez 1-2 minuty aż budyń zgęstnieje.
  4. Zdejmij z kuchenki i odstaw do wystudzenia. 

    Następnie możesz rozpocząć przygotowanie pączków

  5. Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej suche drożdże, cukier i wymieszaj.
  6. Na środku zrób dołek, dodaj ciepłe mleko, żółtka oraz jajko. Wyrób wstępnie ciasto, a pod koniec dodaj rozpuszczone masło oraz wódkę. Zagnieć jednolite ciasto. Będzie miało dosyć luźną konsystencję, ale nie podsypuj zbyt dużo mąką.
  7. Przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie.
  8. Na blacie posypanym mąką, rozwałkuj na placek grubości około 1 cm. Wykrawaj za pomocą foremki lub szklanki krążki. Przykryj ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 minut.
  9. Schłodzone budynie utrzyj stopniowo, dodając je do utartego na puch miękkiego masła z cukrem pudrem. Przełóż do szprycy lub worka z końcówką do nadziewania.
  10. W głębokim garnku rozgrzej olej do około 170°C. Delikatnie wkładaj na olej wyrośnięte pączki, smaż z obu stron na złocisty kolor.
  11. Upieczone pączki odstaw na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Za pomocą szprycy nadziewaj lekko wystudzone pączki.
  12. Utrzyj cukier puder z kawą, dodawaj ją stopniowo, aby otrzymać gęsty lukier.
  13. Polukruj wierzch pączków i zaserwuj, ponieważ najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu.

Wskazówka: Wierzch pączków możesz dodatkowo podczas lukrowania posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, posiekanymi orzechami lub migdałami.

Napisz komentarzZostaw odpowiedź

Poprzedni
Następny

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
150,00 zł Do darmowej wysyłki brakuje Ci
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Do darmowej wysyłki brakuje Ci: 150,00 zł
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka