Jedzenie pączków w tłusty czwartek jest jedną z najchętniej pielęgnowanych tradycji w Polsce. Ale przecież pączki można jeść przez cały rok! Przedstawiamy więc przepis na słodkie wypieki, które będą połączeniem ukochanych przez wiele osób smaków – kawy i adwokatu. Do przygotowania pysznego pączkowego nadzienia używamy mielonej kawy adwokatowej oraz wanilii. Palce lizać!
Do przygotowania pączków będziesz potrzebować:
Krem kawowy:
- 300 ml mocnej kawy o smaku adwokatu Tommy Cafe
- 1 laska wanilii
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
Pączki:
- 500 g mąki
- 60 g cukru
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 80 g masła
- 20 ml wódki
Lukier kawowy:
- 175 g cukru pudru
- 40 - 60 ml kawy o smaku adwokatu Tommy Cafe
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj budyń kawowy. W tym celu:
- Zaparz kawę i wymieszaj ją z mlekiem, odlej ½ szklanki, w której rozmieszasz proszek budyniowy.
- Do rondelka z mlekiem i kawą dodaj rozkrojoną na pół laskę wanilii, ziarenka dodatkowo oddziel nożem.
- Podgrzewaj przez kilka minut na małej mocy kuchenki. Następnie wyjmij wanilię i cały czas mieszając, wlej rozmieszane budynie. Gotuj przez 1-2 minuty aż budyń zgęstnieje.
- Zdejmij z kuchenki i odstaw do wystudzenia.
Następnie możesz rozpocząć przygotowanie pączków - Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej suche drożdże, cukier i wymieszaj.
- Na środku zrób dołek, dodaj ciepłe mleko, żółtka oraz jajko. Wyrób wstępnie ciasto, a pod koniec dodaj rozpuszczone masło oraz wódkę. Zagnieć jednolite ciasto. Będzie miało dosyć luźną konsystencję, ale nie podsypuj zbyt dużo mąką.
- Przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie.
- Na blacie posypanym mąką, rozwałkuj na placek grubości około 1 cm. Wykrawaj za pomocą foremki lub szklanki krążki. Przykryj ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 minut.
- Schłodzone budynie utrzyj stopniowo, dodając je do utartego na puch miękkiego masła z cukrem pudrem. Przełóż do szprycy lub worka z końcówką do nadziewania.
- W głębokim garnku rozgrzej olej do około 170°C. Delikatnie wkładaj na olej wyrośnięte pączki, smaż z obu stron na złocisty kolor.
- Upieczone pączki odstaw na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Za pomocą szprycy nadziewaj lekko wystudzone pączki.
- Utrzyj cukier puder z kawą, dodawaj ją stopniowo, aby otrzymać gęsty lukier.
- Polukruj wierzch pączków i zaserwuj, ponieważ najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu.
Wskazówka: Wierzch pączków możesz dodatkowo podczas lukrowania posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, posiekanymi orzechami lub migdałami.