Pączki z kremem kawowym
   2022-02-22 23:00:00     KAWA

Jedzenie pączków w tłusty czwartek jest jedną z najchętniej pielęgnowanych tradycji w Polsce. Ale przecież pączki można jeść przez cały rok! Przedstawiamy więc przepis na słodkie wypieki, które będą połączeniem ukochanych przez wiele osób smaków – kawy i adwokatu. Do przygotowania pysznego pączkowego nadzienia używamy mielonej kawy adwokatowej oraz wanilii. Palce lizać!

 Do przygotowania pączków będziesz potrzebować:

 Krem kawowy:

  • 300 ml mocnej kawy o smaku adwokatu Tommy Cafe
  • 1 laska wanilii
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 200 g masła 
  • 100 g cukru pudru 

 Pączki:

  • 500 g mąki 
  • 60 g cukru 
  • 250 ml mleka 
  • 4 żółtka 
  • 1 jajko
  • 80 g masła 
  • 20 ml wódki 

 Lukier kawowy:

Sposób przygotowania

Najpierw przygotuj budyń kawowy. W tym celu:

  1. Zaparz kawę i wymieszaj ją z mlekiem, odlej ½ szklanki, w której rozmieszasz proszek budyniowy.
  2. Do rondelka z mlekiem i kawą dodaj rozkrojoną na pół laskę wanilii, ziarenka dodatkowo oddziel nożem.
  3. Podgrzewaj przez kilka minut na małej mocy kuchenki. Następnie wyjmij wanilię i cały czas mieszając, wlej rozmieszane budynie. Gotuj przez 1-2 minuty aż budyń zgęstnieje.
  4. Zdejmij z kuchenki i odstaw do wystudzenia. 

    Następnie możesz rozpocząć przygotowanie pączków

  5. Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej suche drożdże, cukier i wymieszaj.
  6. Na środku zrób dołek, dodaj ciepłe mleko, żółtka oraz jajko. Wyrób wstępnie ciasto, a pod koniec dodaj rozpuszczone masło oraz wódkę. Zagnieć jednolite ciasto. Będzie miało dosyć luźną konsystencję, ale nie podsypuj zbyt dużo mąką.
  7. Przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie.
  8. Na blacie posypanym mąką, rozwałkuj na placek grubości około 1 cm. Wykrawaj za pomocą foremki lub szklanki krążki. Przykryj ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 minut.
  9. Schłodzone budynie utrzyj stopniowo, dodając je do utartego na puch miękkiego masła z cukrem pudrem. Przełóż do szprycy lub worka z końcówką do nadziewania.
  10. W głębokim garnku rozgrzej olej do około 170°C. Delikatnie wkładaj na olej wyrośnięte pączki, smaż z obu stron na złocisty kolor.
  11. Upieczone pączki odstaw na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Za pomocą szprycy nadziewaj lekko wystudzone pączki.
  12. Utrzyj cukier puder z kawą, dodawaj ją stopniowo, aby otrzymać gęsty lukier.
  13. Polukruj wierzch pączków i zaserwuj, ponieważ najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu.

Wskazówka: Wierzch pączków możesz dodatkowo podczas lukrowania posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, posiekanymi orzechami lub migdałami.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze