Przepis na kawę po wiedeńsku
   2021-02-16 23:00:00     KAWA

Tradycyjna kawa po wiedeńsku podawana najczęściej w wysokiej szklance, to napój, który cieszy się bardzo dużą popularnością – szczególnie wśród miłośników kaw z dodatkami. Połączenie mocnej kawy z czekoladą i bitą śmietaną, zadowoli podniebienie niejednego kawosza. Oto nasz autorski przepis na deser, który z łatwością można przygotować w zaciszu własnej kuchni, nawet jeśli nie macie do tego specjalnej, wysokiej szklanki. Zaczynamy!

Składniki:

  •        200 ml kawy Momento Tre Caffe
  •        2-4 kostki czekolady deserowej
  •        1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  •        150 ml śmietanki 30 % tł.
  •        Czekolada lub kakao do dekoracji

Sposób przygotowania

  1.      Zaparz kawę, a następnie wymieszaj ją z pokruszoną czekoladą i wlej do szklanki.
  2.      Śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru lub bez, jeśli gustujesz w mniej słodkich napojach.
  3.      Udekoruj kawę sporą ilością śmietanki. Wierzch posyp posiekaną czekoladą oraz kakao.


Wskazówka: Zamiast czekolady deserowej możesz użyć gorzkiej lub mlecznej – dostosuj swój wybór do preferencji Twoich kubków smakowych.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze