Tradycyjna kawa po wiedeńsku podawana najczęściej w wysokiej szklance, to napój, który cieszy się bardzo dużą popularnością – szczególnie wśród miłośników kaw z dodatkami. Połączenie mocnej kawy z czekoladą i bitą śmietaną, zadowoli podniebienie niejednego kawosza. Oto nasz autorski przepis na deser, który z łatwością można przygotować w zaciszu własnej kuchni, nawet jeśli nie macie do tego specjalnej, wysokiej szklanki. Zaczynamy!
Składniki:
- 200 ml kawy Momento Tre Caffe
- 2-4 kostki czekolady deserowej
- 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 150 ml śmietanki 30 % tł.
- Czekolada lub kakao do dekoracji
Sposób przygotowania
- Zaparz kawę, a następnie wymieszaj ją z pokruszoną czekoladą i wlej do szklanki.
- Śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru lub bez, jeśli gustujesz w mniej słodkich napojach.
- Udekoruj kawę sporą ilością śmietanki. Wierzch posyp posiekaną czekoladą oraz kakao.
Wskazówka: Zamiast czekolady deserowej możesz użyć gorzkiej lub mlecznej – dostosuj swój wybór do preferencji Twoich kubków smakowych.