Tartaletki z kremem kawowym
   2021-02-23 23:00:00     PRZEPISY

Bardzo szybkie w przygotowaniu tartaletki kawowe z sezonowymi owocami to przepis na naprawdę udany deser! Spód nie wymaga pieczenia, bo przygotowany jest z pokruszonych ciasteczek, a kremowa masa o smaku kawy to przysłowiowa bułka z masłem! Wierzch tartaletek sugerujemy przyozdobić sezonowymi owocami, które sprawią, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie!

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 150 g masła
  • 200 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 36 % tł.
  • 40 ml espresso Essenza Tre Caffe
  • 100 g mascarpone
  • świeże sezonowe owoce

Sposób przygotowania

  1. Herbatniki zbelnduj na pył, dodaj do nich pokrojone na małe kawałki zimne masło i zagnieć całą masę. Ciastem wyklej foremki na tarty. Włóż do lodówki do schłodzenia.
  2. W garnuszku podgrzej śmietankę. Zdejmij z kuchenki i dodaj do niej posiekaną białą czekoladę oraz świeżo zaparzone espresso Essenza Tre Caffe.
  3. Krem mieszaj do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Gdy masa wystygnie, wstaw ją do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby krem dobrze się schłodził.
  4. Następnie przed podaniem, ubij schłodzoną śmietankę z kawą oraz mascarpone i przełóż krem do rękawa cukierniczego.
  5. Wyjmij z foremek spody tartaletek, wypełnij kawowym kremem.
  6. Na wierzchu udekoruj owocami.

Wskazówka: Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców, możesz użyć tych z puszki lub egzotycznych, np. ananasa, mango lub pomarańczę.

kawowe babeczki z owocami

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze