Bardzo szybkie w przygotowaniu tartaletki kawowe z sezonowymi owocami to przepis na naprawdę udany deser! Spód nie wymaga pieczenia, bo przygotowany jest z pokruszonych ciasteczek, a kremowa masa o smaku kawy to przysłowiowa bułka z masłem! Wierzch tartaletek sugerujemy przyozdobić sezonowymi owocami, które sprawią, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie!
Składniki:
- 250 g herbatników
- 150 g masła
- 200 g białej czekolady
- 150 ml śmietanki 36 % tł.
- 40 ml espresso Essenza Tre Caffe
- 100 g mascarpone
- świeże sezonowe owoce
Sposób przygotowania
- Herbatniki zbelnduj na pył, dodaj do nich pokrojone na małe kawałki zimne masło i zagnieć całą masę. Ciastem wyklej foremki na tarty. Włóż do lodówki do schłodzenia.
- W garnuszku podgrzej śmietankę. Zdejmij z kuchenki i dodaj do niej posiekaną białą czekoladę oraz świeżo zaparzone espresso Essenza Tre Caffe.
- Krem mieszaj do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Gdy masa wystygnie, wstaw ją do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby krem dobrze się schłodził.
- Następnie przed podaniem, ubij schłodzoną śmietankę z kawą oraz mascarpone i przełóż krem do rękawa cukierniczego.
- Wyjmij z foremek spody tartaletek, wypełnij kawowym kremem.
- Na wierzchu udekoruj owocami.
Wskazówka: Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców, możesz użyć tych z puszki lub egzotycznych, np. ananasa, mango lub pomarańczę.