Kawa latte o smaku masła orzechowego. Jak ją przygotować?
   2021-03-18 23:00:00     KAWA

Jak wygląda przepis na idealną kawę latte? Podstawowa caffe latte bazuje na naparze kawowym oraz mleku. Opcjonalnie można dodać do niej cukier, miód, wiórki kokosowe, ale naszym ulubionym dodatkiem jest czekolada! W przepisie pokażemy krok po kroku, jak przyrządzić latte o smaku masła orzechowego, którego nie powstydziłby się żaden profesjonalny barista!

Składniki:

  • 50 ml espresso o smaku masła orzechowego Tommy Cafe
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru – opcjonalnie

 Przygotowanie:

  1. Zaparz świeżo zmieloną kawę o smaku masła orzechowego. Wlej do szklanki lub kubka – możesz dodać cukier lub inne ulubione dodatki.
  2. Mleko lekko podgrzej i spień. Pamiętaj jednak, by nie spienić go zbyt mocno – powinna powstać równa mikro pianka. Możesz w tym celu użyć ręcznego lub eklektycznego spieniacza.
  3. Lekko wymieszaj spienione mleko i następnie wlej pod kątem około 45ºC do zaparzonego wcześniej espresso. Wierzch możesz udekorować dodatkami, np. startą czekoladą lub wiórkami.

Wskazówka: Jeśli do szklanki wlejesz najpierw spienione mleko, a potem delikatnie dolejesz espresso, uzyskasz trójwarstwowe latte macchiato.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze