Święta Wielkanocne bez mazurka to jak Boże Narodzenie bez piernika — ta pozycja musi znaleźć się na świątecznym stole! Tradycyjny mazurek w nowym kawowym wydaniu jest bezkonkurencyjny. Miłośnikom kawy na stałe wpisze się w świąteczne menu i na pewno zasmakuje również osobom, które do tej pory nie były największymi fanami kawy :)
Przepis na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g masła (zimnego)
- 1 żółtko
Krem kawowy:
- 75 g masła
- 80 ml espresso Gwatemala Antigua Tommy Cafe
- 3-4 łyżki cukru
- 1 -1,5 szklanki mleka w proszku
- Do dekoracji: jajka czekoladowe, jadalne kwiaty (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło i rozcieraj, aż powstanie sypka kruszonka. Następnie dodaj żółtko i zagnieć szybko ciasto.
- Rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykrój kształt jajka, a z resztek przygotuj brzeg lub inne dekoracje (np. kwiaty lub listki).
- Przełóż ciasto na blachę i włóż do lodówki na minimum 45 minut.
- Wyjmij i nakłuj widelcem, a następnie piecz przez 15-20 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.
- Masło pokrój na mniejsze kawałki i rozpuść wraz z cukrem i świeżo parzoną kawą.
- Dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj – pamiętaj, by mleko w proszku dodawać stopniowo. Krem zgęstnieje w trakcje chłodzenia.
- Wierzch mazurka udekoruj dodatkowo czekoladowymi jajkami lub suszonymi jadalnymi kwiatami.
Wskazówka: Do dekoracji możesz użyć również orzechów lub bakalii, układając wzory, jakie podpowie Ci wyobraźnia.