Pomysł na mazurek wielkanocny z kawą
   2022-04-11 22:00:00     KAWA

Święta Wielkanocne bez mazurka to jak Boże Narodzenie bez piernika — ta pozycja musi znaleźć się na świątecznym stole! Tradycyjny mazurek w nowym kawowym wydaniu jest bezkonkurencyjny. Miłośnikom kawy na stałe wpisze się w świąteczne menu i na pewno zasmakuje również osobom, które do tej pory nie były największymi fanami kawy :) 

Przepis na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko

Krem kawowy:

  • 75 g masła
  • 80 ml espresso Gwatemala Antigua Tommy Cafe
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 -1,5 szklanki mleka w proszku
  • Do dekoracji: jajka czekoladowe, jadalne kwiaty (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło i rozcieraj, aż powstanie sypka kruszonka. Następnie dodaj żółtko i zagnieć szybko ciasto.
  2. Rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykrój kształt jajka, a z resztek przygotuj brzeg lub inne dekoracje (np. kwiaty lub listki).
  3. Przełóż ciasto na blachę i włóż do lodówki na minimum 45 minut.
  4. Wyjmij i nakłuj widelcem, a następnie piecz przez 15-20 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.
  5. Masło pokrój na mniejsze kawałki i rozpuść wraz z cukrem i świeżo parzoną kawą.
  6. Dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj – pamiętaj, by mleko w proszku dodawać stopniowo. Krem zgęstnieje w trakcje chłodzenia.
  7. Wierzch mazurka udekoruj dodatkowo czekoladowymi jajkami lub suszonymi jadalnymi kwiatami.

Wskazówka: Do dekoracji możesz użyć również orzechów lub bakalii, układając wzory, jakie podpowie Ci wyobraźnia.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze