Warstwowy mus kawowy
   2021-03-28 22:00:00     PRZEPISY

Jeśli szukasz pysznego, kawowego deseru, to trójwarstwowy mus kawowy zdobędzie Twoje serce! Idealny zarówno na letnie upały, jak również na zimowe przyjęcia i wieczory w gronie najbliższych. Jest łatwy w przygotowaniu, jednak trzeba poświęcić mu chwilę, gdyż wymaga wielokrotnego schładzania.

Składniki:

  • 60 ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml kawy Gold Blend Tommy Cafe
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g waniliowego serka homogenizowanego (w temperaturze pokojowej)
  • 100 ml g śmietanki 30 % tł.
  • owoce do dekoracji

 Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę Gold Blend Tommy Cafe i wymieszaj z 2 łyżeczkami cukru.
  2. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i dokładnie wymieszaj, a następnie 2/3 zawartości dodaj do gorącej kawy.
  3. Żółtka utrzyj z 1 łyżeczką cukru i połącz z kawą. Podziel na dwie części – do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj.
  4. Przelej do szklanek i włóż do lodówki do schłodzenia. Pozostałą część wymieszaj z 2 łyżkami serka homogenizowanego i pozostaw w ciepłym miejscu, aby jeszcze nie tężała.
  5. Pozostały serek wymieszaj z cukrem i lekko ubitą śmietanką. Dodaj do masy pozostałą żelatynę, podgrzej ją lekko na kuchence, ale nie zagotowuj.
  6. Gdy masa ciemna warstwa stężeje, dodaj do szklanek kolejną warstwę, ponownie schładzaj.
  7. Na koniec wyłóż warstwę kawową. Schładzaj najlepiej przez całą noc, podawaj z owocami.       

Wskazówka: Możesz ustawić szklanki pod dowolnym kątem i uzyskiwać ciekawe efekty wizualne.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze