Jeśli szukasz pysznego, kawowego deseru, to trójwarstwowy mus kawowy zdobędzie Twoje serce! Idealny zarówno na letnie upały, jak również na zimowe przyjęcia i wieczory w gronie najbliższych. Jest łatwy w przygotowaniu, jednak trzeba poświęcić mu chwilę, gdyż wymaga wielokrotnego schładzania.
Składniki:
- 60 ml gorącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- 200 ml kawy Gold Blend Tommy Cafe
- 1 łyżeczka kakao
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 150 g waniliowego serka homogenizowanego (w temperaturze pokojowej)
- 100 ml g śmietanki 30 % tł.
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- Zaparz kawę Gold Blend Tommy Cafe i wymieszaj z 2 łyżeczkami cukru.
- W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i dokładnie wymieszaj, a następnie 2/3 zawartości dodaj do gorącej kawy.
- Żółtka utrzyj z 1 łyżeczką cukru i połącz z kawą. Podziel na dwie części – do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj.
- Przelej do szklanek i włóż do lodówki do schłodzenia. Pozostałą część wymieszaj z 2 łyżkami serka homogenizowanego i pozostaw w ciepłym miejscu, aby jeszcze nie tężała.
- Pozostały serek wymieszaj z cukrem i lekko ubitą śmietanką. Dodaj do masy pozostałą żelatynę, podgrzej ją lekko na kuchence, ale nie zagotowuj.
- Gdy masa ciemna warstwa stężeje, dodaj do szklanek kolejną warstwę, ponownie schładzaj.
- Na koniec wyłóż warstwę kawową. Schładzaj najlepiej przez całą noc, podawaj z owocami.
Wskazówka: Możesz ustawić szklanki pod dowolnym kątem i uzyskiwać ciekawe efekty wizualne.