Sposoby, dzięki którym odkryjesz kawę na nowo
   2021-04-05 22:00:00     KAWA

Kawa dla amatorów lekkiej mlecznej pianki w cappuccino jest czym innym niż kawa dla purystów gustujących w wyrazistych i mocnych nutach czarnego espresso. Upodobania kawowe różnią się, lecz jest jeden wspólny mianownik dla wszystkich smakoszy kofeinowego napoju – jakość i ciekawość. Z jakością próżno dyskutować, po prostu wybierz najlepsze ziarna. By zaspokoić głód wiedzy, poznaj niezawodne sposoby na kawę na nowo i otwórz się na zaskakujące doznania.  

Małe dodatki do kawy, wielka zmiana

Niewinne dodatki potrafią wprowadzić nieco świeżości do rytuału picia kawy. Zimową porą warto sięgnąć po wszelkie przyprawy o właściwościach rozgrzewających. Z kawowymi nutami znakomicie skomponują się korzenne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon, goździki, wanilia, a nawet imbir.

Orientalne składniki możesz umieścić bezpośrednio w naczyniu do zaparzania kawy lub zmieszać przyprawy z napojem tuż po przygotowaniu. Zgodnie ze sztuką postąpisz również wtedy, gdy posypiesz gotowy napój lekkim dalekowschodnim pyłem startych przypraw. Wyrazisty, charakterystyczny smak i aromat z powodzeniem złagodzisz mlecznym akcentem, jak również słodyczą cukru trzcinowego czy dowolnego ulubionego syropu.

Na egzotyczną nutę grają również komponenty owocowe, otulające swą świeżą słodyczą i równocześnie przywodzące na myśl odległe zakątki świata. Starta skórka pomarańczy czy drobne kawałki ostrej papryki chilli są bardzo pożądanym dopełnieniem kaw z głęboko czekoladowymi nutami. 

Wariacją na temat klasyki kaw jest szczypta kakao czy wiórków czekoladowych, wieńczących dzieło domowego baristy. Z kolei pomostem między kawoszami a amatorami trunków będzie naparstek ulubionego likieru, rumu czy ajerkoniaku. Warto tworzyć własne kompozycje albo skorzystać z gotowych mieszanek Tommy Cafe, które cudownie zaspokoją potrzebę nietypowego aromatycznego doznania.

Łącz nieoczywiste

W kawiarni, jak sama nazwa wskazuje, serwuje się nie tylko kawę, ale także desery. To tak oczywiste, że dziś już nikt nie wyobrażą sobie słodyczy bez przełamanej goryczką małej czarnej. By jednak wyjść poza schemat, warto zaczerpnąć inspiracji z innych kultur. Wśród nietypowych dodatków do kawy coraz mocniej rozpychają się wytrawne przekąski w postaci np. serów. Ostry smak sera pleśniowego tonowany łykiem kawy? Brzmi interesująco i bardzo skandynawsko. To właśnie nacjom z północy Europy zawdzięczamy pewien osobliwy rytuał zanurzania kawałka sera w filiżance kawy.

By pozostać w zestawieniu skrajnie różnych doznań, warto pokusić się o posolenie kawy rodem z arabskich zwyczajów. Złagodzenie goryczki i zintensyfikowanie orzechowych nut gwarantowane, niczym w lodach o smaku słonego karmelu. W dość egzotycznym tonie jest także kawa z podawana z koglem-moglem. To typowo wietnamski sposób przygotowywania, polegający na pokryciu zaparzonego napoju pianką z utartych żółtek z cukrem. Ostatnio modne stało się także wzbogacanie kawy o bąbelki. Uczucie delikatnego podrażnienia nozdrzy i podniebienia, wynikające z połączenia z gazowanym napojem, jak np. tonik, cola, piwo, a nawet ciekły azot (!) sprawiają, że Twoje dotychczasowe rytuały wydadzą się mało finezyjne. 

źródło: shutterstock.com

Przygotowanie ma znaczenie

O ostatecznym efekcie eksperymentowania z dodatkami do kawy z pewnością decyduje sposób jej przygotowywania i podania. By ustrzec się typowych błędów podczas parzenia małej czarnej, zajrzyj do artykułu: Parzenie kawy – jakich błędów unikać?

Absolutną podstawę sztuki parzenia stanowi woda, której szkodzi kamień i wszelkie inne zanieczyszczenia. Przy serwowaniu espresso, z obowiązkową szklanką wody, nie należy jej schładzać, czy też sięgać po gazowaną wersję. Tak samo istotne, jak postępowanie z ziarnami, ważne jest odpowiednie spienienie mleka.

Jeśli przygotowujesz napój z użyciem mechanicznych narzędzi, zadbaj o właściwą temperaturę wody, a także naczynia, w którym zaserwujesz napój. Podgrzana filiżanka pięknie zharmonizuje się z przyjemnym ciepłem aromatycznego napoju. Jeśli zdecydujesz się na kawę mleczną, nie zapomnij o podgrzaniu go. Dotyczy to także kaw wegańskich w rozmaitych wariacjach.

Ciekawych sposobów na przygotowywanie kawy jest tak wiele, jak różnorodny jest świat. Każda kultura wnosi swój osobliwy pierwiastek do filiżanki klasycznego pobudzającego płynu. Pokuś się o autorskie połączenia, zaskakuj gości i czyń rytuał picia kawy czymś więcej, niż tylko kolejnym sztampowym punktem spotkania towarzyskiego.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze