Mała czarna to powszechnie znany napar, uchodzący za źródło cennych składników odżywczych zapobiegających różnorakim chorobom. Kawa od lat jest obiektem badań naukowców na całym świecie — wszystkich bowiem intrygują magiczne właściwości zawarte w maleńkich ziarenkach kawowca. O tym, jakie właściwości ostatecznie będzie posiadać kawa decyduje nie tylko jej rodzaj (np. Arabica czy Robusta), ale również fakt, jak wygląda proces przygotowania ziarna
Kawa, która zagościła na naszych stołach, przed długi czas była popularna jedynie na Półwyspie Arabskim. Plemiona wówczas żyjące, pijały kawę w bardzo podstawowej formie — czarny, parzony napar z prażonych ziaren kawowca nie mógł posiadać żadnych dodatków.
Owoce kawowca odkryto na Czarnym Lądzie, a dokładniej w Etiopii ponad 2000 lat temu. Jedna z opowieści mówi o tym, że niezwykłe właściwości kawowca odkryły kozy, które pasły się w pobliżu tych roślin i żuły ich liście. Po zjedzeniu liści zwierzęta zaczęły dziwnie się zachowywać — miały więcej energii i były pobudzone. Pasterz, który zauważył te dziwne objawy zaintrygował się rośliną i zabrał ją ze sobą do domu, po czym zaczął eksperymentować z je
Pochodzący z gorącej Etiopii aromatyczny napar z ziaren kawy stał się ulubieńcem dużej części populacji. Ostatnie rankingi wskazują, że to Finowie wysuwają się na prowadzenie w kategorii największego konsumenta kawy na świecie. Jakie ciekawostki kryją się za tym magicznym napojem? Poznaj 5 faktów na temat kawy!
Coraz częściej odwiedzając kawiarnię i spoglądając na menu, widzimy nietypowe nazwy określające rodzaje kaw. Latte, americano, macchiato czy mocha — to tylko niektóre z propozycji, których możemy posmakować. Niewielu amatorów kawy wie, czym są poszczególne napary, w jakich proporcjach występują w nich poszczególne składniki, i czy zawierają one dodatkowe elementy wzbogacające smak. Właściciele kawiarni często wychodzą naprzeciw klientom i oferują
Nie każdy smakosz kawy wie, że to właśnie w Afryce odkryto niezwykłe ziarna, które charakteryzowały się intensywnym smakiem oraz posiadały właściwości energetyzujące i wzmacniające. Tuż po odkryciu ziaren kawy, zaczęto wykorzystywać je do przygotowywania przekąsek i dopiero z biegiem lat kolejne pokolenia zaczęły przygotowywać aromatyczny napar, bez którego dzisiaj wielu z nas nie wyobraża sobie poranka.
Dla większości z nas kawa stała się nieodłącznym elementem codziennej diety. Zazwyczaj raczymy się tym naparem o poranku, aby dodać sobie energii oraz delektować się ulubionym smakiem przy śniadaniu. Naukowcy zgodnie stwierdzają, że mała czarna w umiarkowanych ilościach działa prozdrowotnie. Zaparzone ziarna kawy posiadają właściwości antyoksydacyjne, które mają działanie przeciwnowotworowe. Pozytywny wpływ picia kawy odzwierciedla się także w pr
Chyba każdemu smakoszowi kawy obiła się o uszy nazwa Kopi Luwak. Nic dziwnego, gdyż przez wielu ekspertów Kopi Luwak uważana jest za jedną z najlepszych kaw na świecie. W parze z jakością idzie również imponująca cena, gdyż ten gatunek osiąga cenę od 200 do nawet 1200 dolarów za kilogram.
Jak tylko ciepło zaczyna pukać do okien i drzwi naszych domów myślimy o sposobach na ochłodę. Jednym z nich, i z pewnością tym przyjemnym, jest picie mrożonej kawy, zwanej też frappé.