Home
Kawa, która zagościła na naszych stołach, przed długi czas była popularna jedynie na Półwyspie Arabskim. Plemiona wówczas żyjące, pijały kawę w bardzo podstawowej formie — czarny, parzony napar z prażonych ziaren kawowca nie mógł posiadać żadnych dodatków.
Czytaj więcej
    KAWA
Owoce kawowca odkryto na Czarnym Lądzie, a dokładniej w Etiopii ponad 2000 lat temu. Jedna z opowieści mówi o tym, że niezwykłe właściwości kawowca odkryły kozy, które pasły się w pobliżu tych roślin i żuły ich liście. Po zjedzeniu liści zwierzęta zaczęły dziwnie się zachowywać — miały więcej energii i były pobudzone. Pasterz, który zauważył te dziwne objawy zaintrygował się rośliną i zabrał ją ze sobą do domu, po czym zaczął eksperymentować z je
Czytaj więcej
    Home
Pochodzący z gorącej Etiopii aromatyczny napar z ziaren kawy stał się ulubieńcem dużej części populacji. Ostatnie rankingi wskazują, że to Finowie wysuwają się na prowadzenie w kategorii największego konsumenta kawy na świecie. Jakie ciekawostki kryją się za tym magicznym napojem? Poznaj 5 faktów na temat kawy!
Czytaj więcej
    Home
Coraz częściej odwiedzając kawiarnię i spoglądając na menu, widzimy nietypowe nazwy określające rodzaje kaw. Latte, americano, macchiato czy mocha — to tylko niektóre z propozycji, których możemy posmakować. Niewielu amatorów kawy wie, czym są poszczególne napary, w jakich proporcjach występują w nich poszczególne składniki, i czy zawierają one dodatkowe elementy wzbogacające smak. Właściciele kawiarni często wychodzą naprzeciw klientom i oferują
Czytaj więcej
    Home
Nie każdy smakosz kawy wie, że to właśnie w Afryce odkryto niezwykłe ziarna, które charakteryzowały się intensywnym smakiem oraz posiadały właściwości energetyzujące i wzmacniające. Tuż po odkryciu ziaren kawy, zaczęto wykorzystywać je do przygotowywania przekąsek i dopiero z biegiem lat kolejne pokolenia zaczęły przygotowywać aromatyczny napar, bez którego dzisiaj wielu z nas nie wyobraża sobie poranka.
Czytaj więcej
    Home
Dla większości z nas kawa stała się nieodłącznym elementem codziennej diety. Zazwyczaj raczymy się tym naparem o poranku, aby dodać sobie energii oraz delektować się ulubionym smakiem przy śniadaniu. Naukowcy zgodnie stwierdzają, że mała czarna w umiarkowanych ilościach działa prozdrowotnie. Zaparzone ziarna kawy posiadają właściwości antyoksydacyjne, które mają działanie przeciwnowotworowe. Pozytywny wpływ picia kawy odzwierciedla się także w pr
Czytaj więcej
    Home
Chyba każdemu smakoszowi kawy obiła się o uszy nazwa Kopi Luwak. Nic dziwnego, gdyż przez wielu ekspertów Kopi Luwak uważana jest za jedną z najlepszych kaw na świecie. W parze z jakością idzie również imponująca cena, gdyż ten gatunek osiąga cenę od 200 do nawet 1200 dolarów za kilogram.
Czytaj więcej
    Home
Jak tylko ciepło zaczyna pukać do okien i drzwi naszych domów myślimy o sposobach na ochłodę. Jednym z nich, i z pewnością tym przyjemnym, jest picie mrożonej kawy, zwanej też frappé.
Czytaj więcej
    Home
Wilgoć dzikich lasów tropikalnych, zachwycający błękit rozległych tafli jezior i potęga aktywnych wulkanów pnących się ku chmurom. Wszystkie te elementy składają się na krajobraz niewielkiego państwa Ameryki Środkowej – Nikaragui, kraju słynącego z zapierających dech w piersiach widoków i produkcji aromatycznej kawy.
Czytaj więcej