Kawa mielona ETIOPIA SIDAMO Gr.2

31,06 zł

(31,06 zł szt.)

Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni : 31,06 zł

Wysyłka: 48h
W magazynie: 512 szt.
Dostawa od: 15,90zł

Waga : 250g
Grubość zmielenia : Średnio (drip, przelew)
Ilość

Kawa Etiopia Sidamo

Etiopia Sidamo pochodzi z Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU). Jest to wspólnota z siedzibą w regionie Oromia zrzeszająca 217 mniejszych spółdzielni. Została ona założona w 1999 r. w celu ułatwienia eksportu kawy rolnikom z mniejszych gospodarstw. OCFCU działa w regionie administracyjnym Oromia (środkowa i południowa część Etiopii) i produkuje aż 65% kawy pochodzącej z Etiopii.

OCFCU dzięki wspieraniu spółdzielni cieszy się doskonałą reputacją. Wspólnota płaci 70% zysku z powrotem do spółdzielni, te z kolei płacą 70% zysku rolnikom, którzy do danej spółdzielni należą. Wynagrodzenie dla rolników wypłacane jest w trzech ratach, w ciągu jednego sezonu. Ten system pozwala rolnikom na zachowanie stabilności finansowej. Strategia ta umożliwiła OCFCU szybki rozwój.

Poza aspektami finansowymi OCFCU dba także o wysoką jakość kawy. Wspólnota posiada swój własny zakład ds. kontroli jakości, który zatrudnia aż 900 pracowników. Zakład ten jest w stanie sprawdzić aż 5-7 ton kawy dziennie.

 

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Sidamo  
Gatunek: Arabika, Heirloom
Zbiory: październik - grudzień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.

Profil palenia: średni
Smak: cytrusowy, z delikatnym posmakiem czekolady
Aromat: czekolada, cytrusy, limonka
Body: delikatne
Kwasowość: wyczuwalna

 

Etiopia Sidamo świetnie sprawdzi się w ekspresie przelewowym, kawiarce, chemexie i french pressie.

 

Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.

 

Składniki:

100% kawa Arabica mielona

 

Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone, a mielone tuż przed wysyłką. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka. Aby w pełni cieszyć się świeżością kawy i bogatym aromatem po otwarciu, rekomendujemy jej spożycie w ciągu 4 tygodni. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.

 

Pamiętaj, aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą w ciemnym i suchym miejscu.

Region/pochodzenie:
Etiopia
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
mielona
intensywność smaku
3/5
kwasowość
4/5
stopień wypalenia
3/5
Sposób parzenia
Region/pochodzenie:
Etiopia
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
mielona
intensywność smaku
3/5
kwasowość
4/5
stopień wypalenia
3/5
Sposób parzenia

Opinie klientów

Na podstawie recenzji 2
Napisz recenzję !
x maj 11, 2022

dobra

Sprawdza się w aeropressie

Madziek t mar 18, 2021

polecam

Smaczna kawka - taka delikatna, niekwaśna. Piłam zarówno z mleczkiem, jak i bez i super w obu przypadkach.

16 innych produktów w tej samej kategorii: