Kawa Etiopia Yirgacheffe Gr.2 250g

Kawa Etiopia Yirgacheffe ziarnista

Kawa Etiopia Yirgacheffe

N

28,83 zł

Wysyłka 48h

90% zamówień realizujemy w 24h (dni robocze).

W magazynie 241 szt.

Tutaj wyświetlamy aktualny stan magazynowy danego produktu.

Dostawa 9,90 zł

Wiemy jak ważna jest tania dostawa, dlatego zredukowaliśmy jej koszty do minimum. Przy zakupach za 150 zł dostawa gratis!

  • 250g
  • 500g
  • 1kg

- +

Pomoc przy wyborze
produktu

Dostawa gratis
od 150zł

jesteśmy 6 lat
na rynku

Do porównania

 
Opis produktu
Kraj pochodzenia - Etiopia

Region - Yirgacheffe

Gatunek - Arabica

Zbiory - październik-grudzień

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw- 1700 - 2200 m.n.p.m

Profil palenia - średnie

Smak - owocowy, czekoladowo-korzenny z kwiatami jaśminu i cytrusowym finishem

Aromat - słodki, owocowy

Body/cielistość - pełne

Kwasowość - winna



Etiopia Yirgacheffe

Etiopia znajduje się we wschodniej części Afryki i graniczy z Somalią, Kenią, Sudanem i Południowym Sudanem, Erytreą i Dżibuti. Jest ona jednym z największych państw w Afryce, zajmując aż 1,3 milionów kilometrów kwadratowych. Charakteryzuje się nierówną topografią od depresji położonych na wysokości około 100 metrów poniżej poziomu morza, aż do wysokich gór ze szczytami sięgającymi 4,600 m.n.p.m.


Kraj ten jest głównym producentem stu procentowej arabiki w Afryce. Kawa rośnie tam dziko w lasach w prowincji Kaffa i Buno już od tysięcy lat. Jak głosi legenda, kawa w Etiopii została odkryta w IX w. przez pasterza kóz o imieniu Kaldi. Zauważył on, że kozy po zjedzeniu surowych ziaren kawy stają się bardziej pobudzone. Postanowił więc sam spróbować surowych owoców kawowca. Podobnie, pewien mnich, który był uważany za lokalnego szamana,wziął kilka ziaren i zaniósł do swojego klasztoru. Postanowił on wypalić te ziarna i poczęstować innych duchownych. Po wypiciu naparu z ziaren kawowca duchowni długo nie potrafili zasnąć, dopiero udało im się po długiej nocy spędzonej na modlitwie. Od tego czasu kawa jest powszechnie uważana za środek pobudzający.

W Etiopii występuje ponad 70 grup etnicznych, które porozumiewają się w ponad 200 językach. W rezultacie słowo "kawa" w różnych regionach brzmi czasami całkowicie inaczej. Na przykład Bunna (jęz. Amharic), Bun (jęz. Tigrigna), Buna (jęz. Oromifa), Bono (jęz. Kefficho) i Kawa (jęz. Guragigna). Nazwa kawy w różnych językach pochodzi właśnie od nazwy etiopskiej prowincji Kafa. Francuzi i hiszpanie nazywają ją "Cafe". Włosi "Caffe", Niemcy "Kaffee" Finowie "Kahvi", Holendrzy "koffie, zaś Grecy "Kafes". Jak widać (i słychać) wszystkie te nazwy są fonetycznie zbliżone do nazwy prowincji Kaffa.

Kawa Etiopia Yirgacheffe jest jedną z najlepszych kaw uprawianych na dużych wysokościach. Ma doskonałą kwasowość, body oraz smak. Wiele osób ceni w niej delikatne, kwiatowe, podobne do herbaty cechy.



Krótka charakterystyka:

  • kawa: ziarnista
  • kawa do: Aeropressu
  • rodzaj kawy: 100% Arabica
  • intensywność smaku: 3/5
  • kwasowość: 4/5
  • stopień wypalenia: 3/5

Napisz opinię

Kawa Etiopia Yirgacheffe ziarnista
 
Komentarze (3)
2019-03-19
Ciekawy smak

Wg. mnie bardzo dobra.. czuć delikatną kwasowość. Polecam parzyć w Chemexie, ale z drippera wychodzi również całkiem dobra. Ziarno tej kawy faktycznie jest inne niż wszystkich.. nie wierzyłem, a jednak :O

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)
2019-02-13
OK

całkiem OK, prawie taka jak arabica w Żabce... prawie... dlatego 4/5

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)
2017-01-29
Ciemna

Jak dla mnie trochę za ciemno palona. Dla żony w sam raz

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)

Napisz swoją opinię!

Zobacz też

W kategorii

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Oglądane

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka