Kawa Bezkofeinowa Arabica 100% ziarnista
(28,31 zł szt.)
Decaf - kawa bezkofeinowa, ziarnista
Choć idea spożywania kawy bezkofeinowej powstała głównie z myślą o osobach z zaleceniami ograniczenia lub wyeliminowania kofeiny ze swojej diety, to kawa bezkofeinowa stanowi świetną alternatywę dla tych, którzy nie szczędzą sobie spożywania klasycznej kawy w ciągu dnia.
Kawa bezkofeinowa to źródło cennych dla diety antyoksydantów, przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych. Jedna filiżanka kawy bezkofeinowej stanowi 2,4% zalecanego dziennego spożycia magnezu, 4,8% potasu i 2,5% niacyny lub witaminy B3. Jak podają źródła, kawa bezkofeinowa może zmniejszać także ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, czy nowotworów. Więcej o kawie bezkofeinowej można przeczytać na naszym blogu TUTAJ.
Decaf świetnie sprawdzi się w ekspresie automatycznym, ekspresie przelewowym i kawiarce.
Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.
Składniki:
100% kawa Arabica ziarnista
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.
Zalety kawy bezkofeinowej
Kawa bezkofeinowa ziarnista zawiera antyoksydanty i składniki odżywcze więc nie jest takim strasznym diabłem jak ją nieraz robią. W rzeczywistości jest to jedno z największych źródeł przeciwutleniaczy w naszej diecie. Kawa bezkofeinowa zawiera podobne ilości przeciwutleniaczy jak zwykła kawa, chociaż mogą być nawet do 15% niższe. Ta różnica jest najprawdopodobniej spowodowana niewielką utratą przeciwutleniaczy podczas procesu dekofeinizacji. Głównymi przeciwutleniaczami w zwykłej i bezkofeinowej kawie są kwasy hydrocynamonowe i polifenole. Przeciwutleniacze bardzo skutecznie neutralizują reaktywne związki zwane wolnymi rodnikami. Zmniejsza to uszkodzenia oksydacyjne i może pomóc w zapobieganiu chorobom takim jak choroby serca, rak i cukrzyca typu 2. Oprócz antyoksydantów, bezkofeinowy napój zawiera również niewielkie ilości niektórych składników odżywczych. Jedna filiżanka parzonej kawy bezkofeinowej stanowi 2,4% zalecanego dziennego spożycia magnezu, 4,8% potasu i 2,5% niacyny lub witaminy B3. Ponownie, może się wydawać, że nie jest to dużo składników odżywczych, ale ilości szybko się sumują, jeśli pijesz 2-3 (lub więcej) filiżanek kawy dziennie. Kawa ziarnista bezkofeinowa może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Może również zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Zarówno kawa zwykła, jak i bezkofeinowa wydają się mieć pozytywny wpływ na związany z wiekiem spadku zdolności umysłowych. Badania na komórkach ludzkich pokazują również, że kawa bez kofeiny może chronić neurony w mózgu. Może to pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
Trochę historii...
Niesamowity jest fakt, że początek kawy bezkofeinowej zapoczątkował wielki poeta Johann Wolfgang von Goethe! Odkrył on bowiem zależność między dużą ilością wypitej kawy w ciągu dnia a bezsennością. Poprosił naukowca: Friedlieb Ferdinand Runge o rozwiazanie swojego problemu. I tak najpierw Rounge odkrył kofeinę a potem proces, który pozwala się jej pozbyć z ziaren.
Zaś pierwszym producentem kawy bezkofeinowej stał się niemiecki kupiec, Ludwig Roselius i jego współpracownicy. W 1903 roku, Ludwig przypadkowo odkrył, że ziarna kawy zanurzone przez długi okres czasu w morskiej wodzie straciły dużą ilość kofeiny, nie tracąc przy tym wielu walorów smakowych, charakterystycznych dla tego napoju.
Usuwanie kofeiny z kawy
Istnieje wiele sposobów usuwania kofeiny z ziaren kawy. Większość z nich obejmuje wodę, rozpuszczalniki organiczne lub dwutlenek węgla. W skrócie, surowe ziarna kawy są myte w wodzie z rozpuszczalnikiem do czasu, aż kofeina zostanie wyekstrahowana, a następnie rozpuszczalnik zostanie usunięty. Następnie ziarna te są prażone w specjalnych piecach, mielone, zalewane wodą i gotowe do spożycia. Ziarna są bezkofeinowe ale wartość odżywcza powinna być prawie identyczna jak zwykłej kawy. Co prawda smak i zapach finalnej filiżanki kawy może być nieco łagodniejszy, a kolor ziaren może się zmienić w zależności od zastosowanej metody dekofeinizacji. Suma sumarum, kawa bezkofeinowa w ziarnach będzie bardziej przyjemna dla tych, którzy są wrażliwi na gorzki smak i zapach zwykłej kawy.
Ziarna kawy bezkofeinowej są myte w rozpuszczalnikach, aby usunąć 97% zawartości kofeiny przed prażeniem. Ile kofeiny znajduje się w kawie bezkofeinowej? Kawa ziarnista bezkofeinowa nie jest całkowicie jej pozbawiona, zwykle jest to około 3 mg na filiżankę , jednakże jedno z badań wykazało, że każda filiżanka (180 ml) kawy bezkofeinowej zawierała 0–7 mg kofeiny. Z drugiej strony przeciętna filiżanka zwykłej kawy zawiera około 70–140 mg kofeiny, w zależności od rodzaju kawy, metody przygotowania i wielkości kubka- tym bardziej, że zwykle na jednym kubku kawy dziennie się nie kończy:)
Istnieją 4 najbardziej popularne metody dekofeinizacji:
- Ekstrakcja wodą - Swiss Water Method
- Ekstrakcja dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym
- Ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi -pośrednia
- Ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi -bezpośrednia
Nasza palarnia zdecydowała się na sprzedaż kawy bezkofeinowej ziarnistej wyprodukowanej za pomocą dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym. Jest to dość nowa metoda, na którą patenty mają Niemcy oraz USA. Surowe ziarna kawy wrzucane są do pojemnika zrobionego ze stali nierdzewnej, zamykane są szczelnie i poddane wysokiemu ciśnieniu. Do tak przygotowanych ziaren, kolejno zostaje wtłaczany dwutlenek węgla, który dzięki odpowiedniemu ciśnieniu jest w stanie bezkrytycznym, czyli pomiędzy stanem ciekłym a lotnym. Dzięki temu działa jak rozpuszczalnik i "wyciąga" kofeinę z ziaren kawy, nie ingerując w inne olejki eteryczne i substancje odżywcze ziaren. Z tego pojemnika zwanego naczyniem ekstrakcyjnym, CO2 wraz z kofeiną przenoszone są do komory absorbcyjnej, gdzie dwutlenek z powrotem przechodzi w stan lotny, kofeina się uwalnia w powietrze a CO2 jest gotowy do ponownego użycia.
Opinie klientów
Super kawa
Uwielbiam pić kawę, a dzięki bezkofeinowej od Tommy mogę się nią cieszyć nawet wieczorem. Dodatkowo ma wspaniały zapach i smak....Polecam wszystkim kawoszom :)
smaczna
Lubię się nią delektować wieczorami.
Bardzo dobra kawa
Bezkofeinowa świetnie się sprawdza popołudniami. Smaczna i aromatyczna
bezkofeinowa
Nie tylko dla kobiet w ciąży :) myślę że warto spróbować . Bardzo dobra delikatna i o przyjemnym zapachu kawa. Czemu nie ?
Super alternatywa
Próbowałam kaw bezkofeinowych z różnych źródeł, ale dopiero kawa zakupiona od tommy cafe spełniła moje oczekiwania. Delikatna, aromatyczna, smakuje zupełnie jak kawa z kofeiną. Polecam osobom, które piją kilka kawy na dzień, popołudniu można sobie strzelić bezkofeinową bez obawy, że wystąpią problemy z zaśnięciem :)
Chyba najlepsza bezkofeinowa na rynku
W mojej ocenie najlepsza bezkofeinowa kawa na rynku, zagościła u mnie na stałe, póki co nie znalazłem lepszej.
Naprawdę smaczna kawa
Nie spodziewałam się, że kawa bezkofeinowa może być tak pyszna...lepsza niż cztery inne które zamówiłam...i to takie z wyższej półki. Tę zamówiłam, by móc się napić, kiedy wieczorem najdzie mnie ochota na kawę i bez obaw później zasnąć. Obie z córką zachwycałyśmy się jej wspaniałym aromatem.
delikatna
Bardzo fajna delikatna kawusia:) Polecam wszystkim dziewczynom w ciąży i nie tylko, bo nie czuć różnicy w smaku między normalnymi a tą bezkofeinową.
Spoko jest ta kawa
Przez przypadek zamówiłem ta kawę zamiast zwykłej, co było robić, wypiłem. Przyznam, ze byłem sceptycznie nastawiony a tu okazało się, ze jest spoko. jak ktoś potrzebuje to polecam.
W końcu dobra kawa!
Ta kawa bezkofeinowa jest super! Żadna zbożowa, smak sie jej nie różni od "normalnej kawy". Dzięki! oby tak dalej!