Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Razem produkty: (brutto)
Dostawa: (brutto) Darmowa wysyłka!
Razem (brutto)
Strona główna > Kawa>Kawa jasno palona>Kawa Papua Nowa Gwinea AA jasno palona mielona

Kawa Papua Nowa Gwinea AA jasno palona mielona

Kraj pochodzenia - Papua Nowa Gwinea

Region - Sigiri

Szczep - Arabika, Typica

Zbiory - Kwiecień-Wrzesień

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1500 m.n.p.m

-----------------------------------------------------

Profil palenia - jasne

Smak - nuty orzecha, miodu, klonu, słodkich mandarynek

Aromat - nuty prażonych orzechów, miodu, kwiatów

Body - umiarkowane

Kwasowość - duża

cena brutto

25,30 zł

  • 250g
  • 500g
  • Grubo
  • Średnio
  • Drobno
  • Bardzo drobno

- +

Nowość w naszej ofercie! Kawa jasno palona!
Kawy jasno palone, używane są zwykle do alternatywnych sposobów parzenia kawy. Kwa parzona w ten sposób wydobywa z siebie bukiety owocowe, oraz ma winny posmak. Nie zalecamy do używania w ekspresach ciśnieniowych czy automatycznych ze względu na dużą kwasowość.

Kawa świeżo mielona - kawa jest mielona tuż przed wysłaniem zamówienia. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka.Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

Większość kawy na Papua Nowa Gwinea jest produkowana przez małe wioski oraz farmy. Typowy ogród kawowy składa się od 20 do 600 krzewów i drzew. Plantatorzy nie używają pestycydów, a jako nawóz stosują ścięte gałęzie i liście kawowca. Większe plantacje grupują mniejszych producentów co zapewnia pracę lokalnej ludności.

Plantacja Sigiri położona w dolinie Wahgi w Western Highlands, powstała w latach 50-tych ubiegłego stulenia. Od ponad 20 lat, ziarna pochodzące z tej plantacji znajdują się w światowej czołówce kaw gourmet.

Kluczem do sukcesu jest wysoka standaryzacja procesu nasadzeń, uprawy i późniejszej obróbki. Owoce kawowca są zbierane ręcznie oraz sprawdzane pod względem jednolitości, co gwarantuje odpowiedni balans cukrów i innych związków występujących w owocu i ziarnie. Następnie wybrane owoce są rozłupywane i myte tego samego dnia.

Sekret smaku arabiki z plantacji Sigiri, kryje się w procesie mycia zielonych ziaren, polegającym na pozostawieniu ich w kąpieli wodnej na 24 godziny. Następnie ziarna są suszone na słońcu i kolejny raz poddawane selekcji i ręcznemu sortowaniu by ostatecznie trafić do jutowych worków.

Ochrona środowiska, szczególnie gleby oraz wody jest kluczowa dla zachowania wysokiej jakości upraw. Ponadto krzewy i małe drzewa kawowca stanowią dom dla ponad 90 gatunków ptaków.

Symbol AA odnosi się do wielkości ziaren. Ziarna AA są wysokiej jakości, są większe od innych ziaren. Powszechnie rozmiar ziarna wiąże się z bogactwem smaków jakie możemy odkryć w kawie.

Napisz swoją opinię

Kawa Papua Nowa Gwinea AA jasno palona mielona

Kawa Papua Nowa Gwinea AA jasno palona mielona

Kraj pochodzenia - Papua Nowa Gwinea

Region - Sigiri

Szczep - Arabika, Typica

Zbiory - Kwiecień-Wrzesień

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1500 m.n.p.m

-----------------------------------------------------

Profil palenia - jasne

Smak - nuty orzecha, miodu, klonu, słodkich mandarynek

Aromat - nuty prażonych orzechów, miodu, kwiatów

Body - umiarkowane

Kwasowość - duża

Napisz swoją opinię