Kawa Jemen Matari mielona jasno palona

Kawa Jemen Matari mielona jasno palona
N

52,21 zł

Wysyłka 48h

Maksymalny czas realizacji zamówienia to 48h (dni robocze) jednak większość zamówień wysyłamy w 24h.

W magazynie 30 szt.

Tutaj wyświetlamy aktualny stan magazynowy danego produktu.

Dostawa 9,90 zł

Wiemy jak ważna jest tania dostawa, dlatego zredukowaliśmy jej koszty do minimum. Przy zakupach za 150 zł dostawa gratis!

  • 250g

- +

Pomoc przy wyborze
produktu

Dostawa gratis
od 150zł

jesteśmy 6 lat
na rynku

Do porównania

 
Opis produktu

Pochodzenie - Jemen

Region - Bani Matar

Gatunek - Arabika

Zbiory - Styczeń-Marzec

Pozyskiwanie - na sucho

Wysokość upraw - 1775-1950 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia -jasne

Smak - nuty winogron, owoców tropikalnych, słodki, ziemisty

Aromat - ciastka maślane

Body - kremowe

Kwasowość - średnia

Preferowana metoda parzenia tej kawy to ekspres przelewowy, chemex lub dripper. Nie polecamy parzyć kawy w ekspresie ciśnieniowym.

Wkrótce po odkryciu kawy w Etiopii trafiła ona do Jemenu, gdzie już w w XV wieku była opisywana przez mnichów Sufi. Od tego momentu produkcja kawy stale rosła i zaczęto ją eksportować. Portem, z którego wypływała był starożytny port Al-Makha (wzpółczesna nazwa "Mocha" nawiązuje właśnie do nazwy tego portu). Kawa ta już od początku była bardzo wysoko ceniona dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi, dlatego w formie surowej była przemycana na wielką skalę dając początek innym szczepom kawy. Kawa Jemen pozostała jednak wyjątkowa.

Wyjątkowość kawy Jemen można przypisać wyjątkowości kraju, w którym rośnie. Kawa Jemen rosła przez wieki z dala od odmian potomnych, które powstały w wyniku jej przemycania. W Jemenie kawa uprawiana jest na dużych wysokościach, w trudnych warunkach spowodowanych małą ilością opadów.  Szczep rosnący w Jemenie adaptował się do tych warunków przez wiele wieków, dlatego jest taki unikalny. Tak surowy klimat był poważnym czynnikiem stresowym dla roślin. Odpowiedzią na stres u roślin jest gromadzenie składników odżywczych i cukrów w owocach. To dzięki temu ziarna kawy posiadają tak wiele nut smakowych i są bardzo złożone. Dodatkowo poprzez brak opadów, kawa z Jemenu zawsze suszona jest w sposób naturalny (na słońcu) co dodatkowo zwiększa jej poziom słodkości. Jak widać zarówno kawa jak i kraj są bardzo tajemnicze, intrygujące i złożone.

Niestety, produkcja kawy w Jemenie spadła znacząco w ciągu ostatnich kilku dekad. U podstaw problemu leży brak porozumienia pomiędzy specjalistami od kawy z Jemenu, a specjalistami z rynku światowego.

Ludzie ze stowarzyszenia Rayyan Coffee Mill mają na celu ustabilizować proces produkcji kawy oraz jej eksportu i rozwiązać ten poważny problem. Uważają oni, że Jemen jest unikalnym dla historii kawy miejscem, a kawa z tego kraju stoi na najwyższym światowym poziomie. Menadżer generalny Rayyan Coffee Mill - Adrew Nicholson powiedział:

"Musimy ponownie uczynić Jemen sławnym na całym świecie. Skupiając się na wysokiej jakości wszyscy wygramy. Klienci dostaną niezwykłą kawę, a rolnicy zarobią więcej pieniędzy i może uda się powiększyć plantacje w Jemenie co wpłynie bardzo korzystnie na gospodarkę tego kraju".

Rayan Coffee Mill szczególny nacisk kładzie na jakość. Dzieki dobrym relacjom z rolnikami są w stanie głęboko ingerować w proces produkcji już na poziomie pojedynczych gospodarstw. Do tego dochodzi również bezwzględna kontrola jakości i dbanie o odpowiedni proces przetwarzania kawy. Dlatego właśnie Rayyan w Jemenie jest solidnym pomostem łączącym specjalistów od kawy z Jemenu z tymi ze światowych rynków.

Jemen Matari pochodzi ze słynnej dzielnicy Bani Matar z Sany. Dzielnicę tą tworzy wielu drobnych rolników. Szczep kawy Yemen genetycznie sklasyfikowany został jako "heirloom" ale wywodzi się on z dwóch bardziej pierwotnych szczepów: “Udainy” i “Dawi’ry". Wysokość 1775-1950 m.n.p.m. na jakiej rośnie kawa jest głównym czynnikiem selekcjonującym, zapewniając najwyższą jakość każdej filiżanki.

Jako ciekawostkę można opisać jak wyglądała produkcja kawy podczas wojny w Jemenie. Pracownicy zakładu produkcyjnego opowiadali nam, że zakład trząsł się od wybuchów, a gdy tylko kawa została wyprodukowana i zapakowana do worków była przewożona w wolną od nalotów część Jemenu. Na domiar złego port eksportowy został zamknięty, a jedyny otwarty port znajdował się po drugiej stronie frontu wojny. Ostatecznie wszystko się udało, a co najważniejsze- nawet najmniejsza drobinka prochu strzelniczego nie przedostała się do kawy.


Nuty smakowe:
Jemen Matari wymaga odgazowania, a jego smak zmienia się znacząco pięć dni po wypaleniu. Różnica w nutach smakowych po odgazowaniu jest nie do porównania.

 
Szczegóły
  • Waga: 250g

Napisz opinię

W kategorii

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Oglądane

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka