Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Razem produkty: (brutto)
Dostawa: (brutto) Darmowa wysyłka!
Razem (brutto)
Strona główna > Kawa>Kawa Limitowana>Kawa Peru Tunki mielona
Kawa Peru Tunki mielona
Czas realizacji zamówienia - 72h*
*szczegóły w regulaminie sklepu

Kawa Peru Tunki mielona

Kraj pochodzenia - Peru

Region - dolina Tambopata

Szczep - Arabika - Typica, Bourbon, Caturra

Zbiory - czerwiec/wrzesień

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1300 - 1800 m.n.p.m

-----------------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak - śliwkowy,orzechowy

Aromat - orzechowy

Body/cielistość - pełne, czekoladowe

Kwasowość - wysoka, cytrusowa

cena brutto

26,20 zł

  • 250g
  • 500g
  • 1kg
  • 150g
  • Grubo
  • Średnio
  • Drobno
  • Bardzo drobno

- +

    Kawa Peru Tunki to pięknie wyważona 100% arabica, jednorodna, smakowita kawa pochodząca z Peruwiańskich Andów. Ta ekskluzywna kawa organiczna obejmuje intensywność smaku, pełne body i kwasowość cytrusową. Walory tej kawy zostały docenione i Peru Tunki zdobyła wiele nagród, tym samym znalazła się wśród najbardziej prestiżowych kaw a oceniana była przez the Specialty Coffee Association of America.

   Mielona wersja kawy kawy Peru Tunki - najwazniejsza informacja to taka, że kawę mielimy dopiero przed wysyłką jej do klienta. Można wybrać jedną z czterech grubości mielenia - drobno- np. do kapsułek, średnio do zalewania tradycyjnego, grubiej do np. ekspresów przelewowych i bardzo grubo do Chemexa.

     Kto zna ptaka o nazwie Tunki? Pewnie poza Peruwiańczykami niewiele osób na świecie. Za pomocą nowej kawy z Peru: Kawa Peru Tunki, myślę, że wielu z Was zostanie ich fanem. Wcześniej wprowadziliśmy peruwiańską Peru HB, która wyróżnia się czekoladowo maślanymi nutami. Teraz zachęcamy do skosztowania naszej NOWOŚCI.

    Nazwa Tunki pochodzi od ptaków żyjących w peruwiańskich Andach zwanych też skalnymi kogutami. Charakterystyczne czerwone lub pomarańczowe ptaszki z małym dzióbkiem i czarnymi skrzydłami nie rzadko są symbolem tej pysznej kawy.    

    Peru Tunki pochodzi z doliny Tambopata w południowo- wschodniej części Peru, na granicy z Boliwią. Kawowce rosną na wysokości 1700 m n.p.m., klimat jaki tam panuje sprzyja zwłaszcza odmianom Bourbon i Caturra jednakże świetnie radzi sobie również Catimor. Uprawa kawowców w tych warunkach i tej lokalizacji jest jedną z najtrudniejszych na świecie, głównie pod względem logistycznym. Wyprawa do tamtej części Andów zabiera sporo czasu – kręte i wąskie drogi są bardzo niebezpieczne. W pewnym momencie samochód trzeba porzucić i rozpocząć wspinaczkę aby dostać się do celu.

    Uprawą kawy parają się mieszkańcy peruwiańskich gór, przynależący do rodzin Aymara i Quechua. Na każdą rodzinę przypada około 2 hektarów upraw. Pola uprawne są umiejscowione ok 2 do 6 godzin wspinaczki po gęstym lesie od najbliższej drogi. Kawa Peru Tunki jest uprawiana bez użycia jakichkolwiek pestycydów czy innych chemikaliów. Gęsta mgła, która spowija Andy, wilgotny klimat, czysta górska woda. Kawa uprawiana w cieniu, dłużej dojrzewa od pozostałych w związku z czym dłużej może "zbierać" wszystkie dobrodziejstwa natury a jej smak jest coraz ciekawszy i bardziej złożony. Owoce kawowców zbierane są ręcznie, pozyskiwane metodą na mokro i suszone na patiach przez około 2 tygodni.

     Te wszystkie warunki sprawiają, że kawa ta jest wyjątkowa. Docenili to także profesjonaliści, przyznając kawie Peru Tunki 86 punktów za orzechowo- śliwkowe nuty smakowe, kremowy orzechowy smak, aksamitne, dobrze zbalansowane, czekoladowe body i cytrynowo- limonkową kwasowość. Plantatorzy, z regionów upraw Peru Tunki zostali nagrodzeni za wysoki standard upraw kawowców i obróbki ich ziaren co powoduje, że utrzymują oni wysoki poziom kawy w każdym sezonie i gwarantują ciągłość jej ekologicznej uprawy.

Oceń 

Wreszcie coś nowego :)!

W końcu doczekałem się nowości w moim ulubionym sklepie z kawą! Zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony, kawa o świetnym aromacie i przepysznym zjawiskowym smaku. Polecam każdemu, oby więcej takich nowości, Tommy Cafe!

Napisz swoją opinię !

Napisz swoją opinię

Kawa Peru Tunki mielona

Kawa Peru Tunki mielona

Kraj pochodzenia - Peru

Region - dolina Tambopata

Szczep - Arabika - Typica, Bourbon, Caturra

Zbiory - czerwiec/wrzesień

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1300 - 1800 m.n.p.m

-----------------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak - śliwkowy,orzechowy

Aromat - orzechowy

Body/cielistość - pełne, czekoladowe

Kwasowość - wysoka, cytrusowa

Napisz swoją opinię