Kawa Kostaryka Las Lajas Black Diamond 250g

Kawa Kostaryka Las Lajas Black Diamond
N

55,00 zł

Wysyłka 72h

Czas realizacji zamówienia w okresie przedświątecznym to 72h (dni robocze).

W magazynie 3 szt.

Tutaj wyświetlamy aktualny stan magazynowy danego produktu.

Dostawa 9,90 zł

Wiemy jak ważna jest tania dostawa, dlatego zredukowaliśmy jej koszty do minimum. Przy zakupach za 150 zł dostawa gratis!

  • 250g

- +

Pomoc przy wyborze
produktu

Dostawa gratis
od 150zł

jesteśmy 6 lat
na rynku

Do porównania

 
Opis produktu

Pochodzenie - Kostaryka

Region -Sabanilla de Alajuela

Gatunek - Caturra, Catuai

Zbiory - listopad-luty

Pozyskiwanie - Black Honey

Wysokość upraw - 1450 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia - jasne

Smak - miód, winogrona, ananas

Aromat - malinowo- kremowy

Body - Pełne

Kwasowość - delikatnie orzeźwiająca

PKT SCAA - 89 PKT

Niesamowita kawa z Kostaryki -
Kostaryka Las Lajas Black Diamond

Wśród kaw, które oferujemy, mamy wiele ciekawych pozycji w różnych kategoriach. Są kawy limitowane, których zdobycie jest dość trudne, gdyż roczne zbiory na plantacjach to zaledwie kilka - kilkanaście worków. Wśród naszych kaw można znaleźć też takie, które są rzadko wypuszczane poza granice kraju, w którym są uprawiane. Wypalamy i sprzedajemy również kawy, ręcznie zbierane przez rodziny farmerów wysoko w górach, gdzie użycie technologii jest niemożliwe. Oferujemy także kawy nadtrawione przez soki żołądkowe łaskunów czy ptaków Jacu, kawę z jedynej biodynamicznej plantacji na świecie.. Śmiało możemy wymieniać kolejne przykłady różnych kategorii, czy typów kaw charakteryzującymi się indywidualnymi walorami. Teraz przynosimy Wam kolejną nowość w naszej ofercie, kawę wyjątkową, która urzekła nas już po otwarciu niewielkiego, zgrabnego worka typu Grain Pro. Taka właśnie jest Kostaryka Las Lajas Black Diamond. Już sam zapach surowych ziaren kostarykańskiej perełki zachwycił nas głębią zapachu i intensywnością, przenosząc nas wyobraźnią do piwniczki pełnej suszonych jabłek, lub pasieki ze świeżym miodem. Już w trakcie wypalania nie mogliśmy się doczekać pierwszego cuppingu – po odczekaniu godziny od wypalenia, by ziarna odgazowały i zaczęły nabierać pełnego aromatu mogliśmy w końcu przejść do sensorycznych testów. Już po zmieleniu ziaren nad filiżanką unosił się słodki, miodowy aromat, z wyczuwalnymi nutami malin i winogron - niesamowite doznanie. Pierwszy łyk, pierwsze „siorbnięcie” z cuppingowej łyżki i zakochaliśmy się - ta kawa to naprawdę Diament! I to Czarny Diament!

Proces pozyskania kawy – Metoda Black Honey

Pijąc nasze kawy można było spróbować takie, które zostały pozyskane na mokro, na sucho, naturalnie a teraz po raz pierwszy (i na pewno nie po raz ostatni) mamy przyjemność podzielić się kawą pozyskaną w skutek metody Honey, która ostatnio robi furorę w branży kawowej. Proces ten charakteryzuje się tym, iż owoce zaraz po zebraniu są obierane z wierzchniej skórki i suszone w cieniu, na specjalnych łóżkach wraz z całym miąższem. W przypadku odmiany procesu zwanej Black Honey, ziarna wraz z miąższem są obracane tylko raz na dobę, a leżąc w cieniu dłużej proces suszenia ziaren trwa dłużej niż normalnie - co sprawia, że miąższ rumieni się i nabiera koloru zbliżonego do czerni – stąd właśnie nazwa Black Honey (pol. Czarny Miód). Generalnie „miodowa” metoda obróbki dzieli się na kilka typów – czarny, czerwony, żółty, biały, złoty. Każdy z nich różni się od siebie częstotliwością obracania ziaren podczas suszenia (przede wszystkim w Kostaryce), a także zawartością miąższu na ziarnie. Na pewno już niedługo zaopatrzymy się i kawy obrabiane pozostałymi typami metody honey, tak aby nasi klienci mieli przegląd jak bardzo rodzaj pozyskiwania ziarna może wpływać na finalny smak kawy. Sama nazwa Honey - czyli miód, wzięła się od tego jak wygląda miąższ kawowców w trakcie suszenia na łożach – złocisty i bardzo lepki niczym oblane miodem ziarna. To nie jedyna przyczyna - ziarna pozyskiwane tą metodą, już po opłukaniu z miąższu maja bardzo słodki, przypominający miód zapach, zmieszany z owocową słodyczą. Zapach jest naprawdę wyjątkowy!Przyjemnie słodki, miodowy aromat towarzyszy kawie także dalej, po upaleniu i po zaparzeniu w filiżance – nazwa metody obróbki jest zatem trafiona w punkt.

Las Lajas Micromill

Na niesamowity smak kostarykańskiej kawy Las Lajas Black Diamond istotny wpływ ma sama farma, a konkretnie jej położenie, używany sprzęt, ludzie tam pracujący i tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. W naszej ofercie już kilka lat mamy inną kawę z Kostaryki: Kostaryka Tarazzu SHB, która to cieszy się niesłabnącym uznaniem wśród naszych klientów. Jest ona jednak zupełnie inna od Las Lajas Back Diamond. Po pierwsze plantacja o nazwie Finca Calle Lajas ze swym sercem – stacją obróbki Las Lajas Micromill , której właścicielami są Dona Francisca i Don Oskcar Chacon, usytuowana jest na zboczu wulkanu Poas w Sabanilla de Alejuela w regionie Central Valley na Kostaryce. Wulkan ten jest jednym z najbardziej znanych w Kostaryce, a dzięki wulkanicznej, żyznej glebie w jego okolicy, znajduje się tam wiele zróżnicowanych biologicznie ekosystemów, a także plantacje kawy. Farma jest w rękach tej rodziny od ponad 80 lat. Specjalizują się oni w tzw kawowych mikrolotach - czyli kawach, które nie są w masowej sprzedaży ze względu na ich bardzo niewielkie zbiory, a które to są wyjątkowe ze względu na swoje walory smakowe. Plantacja rodziny Chacon jest w 100% organiczna, nie używają żadnych pestycydów i innej chemii, a przy tym specjalizują się w kawach pozyskiwanych właśnie metodami Honey i Natural. Sama właścicielka – Francisca -osobiście mierzy, współczynnik Brix - czyli stosunek cukru do wody w miąższu, który powinien maksymalnie wynosić od 21-22%.Dzięki temu można precyzyjnie zadecydować o właściwym momencie zbioru owoców z krzewu. Oznacza to również, że nie wszystkie owoce zrywane są jednocześnie. Farmę Finca Calle Lajas wyróżniają również innowacyjne rozwiązania w linii produkcyjnej – m.in. do obierania skórki używana jest maszyna Penagos Aquapulper, która przy minimalnym użyciu wody pozbywa się skórki owoców kawowca w ciągu jednego dnia.

Kostaryka

Nasz nowy, wyjątkowy nabytek wśród naszych kaw segmentu speciality, diament nie tylko z nazwy, uzyskała 89 pkt od sędziów SCAA/SCAE - czyli stowarzyszenia kaw wysokiej jakości. Wynik 89/100 pkt, to bardzo dobry rezultat, gwarantujący wyśmienitą jakość i niepowtarzalne walory smakowe. Kawa uprawiana ekologicznie, na plantacji bez chemii i pestycydów, w kraju, którego 25% powierzchni to Rezerwaty i Parki Narodowe, na zboczu wulkanu w rodzinnej firmie z tradycją - jest naszym Czarnym Diamentem. Zachęcamy do jej skosztowania, zwłaszcza, że niestety jest to kawa, której roczne zbiory to zaledwie trzy tony.

Napisz opinię

Kawa Kostaryka Las Lajas Black Diamond 250g
 
Komentarze (3)
2018-09-03
G E N I A L N A

Najlepsza kawa na świecie - zupełnie naturalna a jednak jak się otworzy paczkę albo jak się ją zmieli to czuć wyraźnie truskawki ze śmietanką (love) Pycha, jedyna w swoim rodzaju, nie sposób ją pomylić !!! A parzona/macerowana w zimnej wodzie.. no genialna! Nie ma drugiej takiej! Polecam Kostarykę Black Diamond!

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)
2018-08-16
Fenomenalna!

Absolutnie wyjątkowa. Nie przepadam za kawami z wyczuwalną kwasowością, ale ta mnie zdecydowanie urzekła już u drzwi, kiedy kurier przyniósł paczkę i po jej otwarciu rozniósł się po mieszkaniu bardzo wyraźny, niesamowity owocowy aromat.
Ten zapach uwodzi :) Pierwszy łyk i ... smak jest równie fantastyczny jak aromat. Polecam, będziecie zakochani.

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)
2018-07-13
Kawa petarda!

250 g wypilem sam w trzy dni.... uzależnia od pierwszego spotkania.

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)

Napisz swoją opinię!

Zobacz też

W kategorii

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Oglądane

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka