Kawa Rwanda Fugi A1 250g

Kawa Rwanda Fugi A1 250g

Kawa Rwanda Fugi A1 250g

KR250
N

29,96 zł

Wysyłka 48h

90% zamówień realizujemy w 24h (dni robocze).

W magazynie 34 szt.

Tutaj wyświetlamy aktualny stan magazynowy danego produktu.

Dostawa 9,90 zł

Wiemy jak ważna jest tania dostawa, dlatego zredukowaliśmy jej koszty do minimum. Przy zakupach za 150 zł dostawa gratis!

- +

Pomoc przy wyborze
produktu

Dostawa gratis
od 150zł

jesteśmy 6 lat
na rynku

Do porównania

 
Opis produktu
Kraj pochodzenia - Rwanda 
Region- Nyaruguru District, stacja Fugi
Gatunek – Red Bourbon 
Zbiory - kwiecień-czerwiec 
Metoda pozyskiwania - myta 
Wysokość upraw - 1750 m.n.p.m 
Profil palenia - jasne 
Smak - orzechów nerkowca, wanilii i wiśni
Aromat - wiśnia i zielone jabłko
Body/cielistość - złożone 
Kwasowość - owocowa 
Punkty SCAA/SCAE - 87



Kawa Rwanda Fugi A1 Scr.15+ P10114



Rwanda

Rwanda jest małym krajem śródlądowym z czterema sąsiadami - Ugandą na północy, Burundi na południu, Tanzanią na wschodzie i Kongo na zachodzie. Gospodarka jest nadal w dużym stopniu zależna od wydarzeń XX wieku, ale wprowadza wiele rozwiązań by podążać za resztą świata a nawet stać na jego czele pod różnymi względami. Np. od 2008 roku Rwanda wycofała plastikowe torby z obiegu, co czyni go zdecydowanie najczystszym krajem w Afryce i poza nią. Ponad to w Rwandzie znajdziesz przepyszne herbaty, które są już znane na całym świecie a teraz króluje  - wyjątkowa kawa. Rwanda jest bardzo dumna ze swojego pięknego krajobrazu. Podróżując przez ten kraj, możesz zaobserwować sawanny, lasy tropikalne, góry i jeziora. Nie bez powodu Rwanda zyskała przydomek „Kraina Tysiąca Wzgórz”. Warunki geograficzne i klimatyczne stworzyły raj dla wzrostu m.in kawowców, dlatego smak kawy jest tak niespotykany i bardzo typowy dla tego regionu.

Historia kawy w Rwandzie

W Rwandzie można znaleźć kilka głównych regionów uprawy kawy. Na północnym zachodzie jest Virunga z łańcuchem wulkanów gdzie gleba jest bogata w azot, który ma charakterystyczny wpływ na jej smak. Zaś na zachodzie graniczy z Demokratyczną Republiką Konga, region jeziora Kivu, słynnego jeziora szczelinowego. Uważa się, że te dwa obszary oferują to, co najlepsze w Rwandzie, ale to dalekie od prawdy. Niezależnie od tego, czy jesteś w południowo-zachodniej części kraju, na stokach pod lasami deszczowymi Nyungwe, w centralnych górach otaczających stolicę Kigali lub na wschodnich stokach opadających w kierunku sawann Narodowego Parku Akagera, zawsze znajdziesz tęczę różnorodnych i pysznych kaw.

Historia kawy w tym kraju nie jest prosta. Kiedyś były duże problemy z eksportem i transportem. Aby dostać się do Europy, kawa musiała przejść przez Ugandę i Kenię. Ten skomplikowany logistycznie i administracyjnie proces bardzo często wpływał na jakość kawy i dlatego Rwandzie trudno było stworzyć swoje miejsce w kawowym świecie, co de-motywowało farmerów. Dzisiaj istnieje bardzo pozytywny trend, wynikający z niewielkiego rozmiaru Rwandy - z powodu niemożności konkurowania z gigantami kawowymi, farmerzy koncentrują się na jakości i wchodzeniu na rynek kaw speciality. 

Wielkość produkcji kawy w Rwandzie nie zbliża się do liczby większych krajów afrykańskich, takich jak Uganda czy Etiopia. Niemniej jednak, rwandyjska kawa jest coraz bardziej popularna ze względu na jej typowe owocowe smaki i body przypominające syrop. Kawa tutaj rośnie na wysokościach od 1700 do ponad 2000 m n.p.m., która gwarantuje pewną złożoność smaku. W świeżo przygotowanej rwandyjskiej kawie można np. wyczuć zapach owoców cytrusowych, natomiast w smaku można znaleźć mnóstwo owoców takich jak: wiśnie, winogrona, mandarynki, limonki, brzoskwinie, śliwki, a w niektórych można wyczuć nawet czekoladę. Tutaj, podobnie jak w innych krajach Afryki,  drzewa kawowe uprawiane są w małych gospodarstwach, które mają zaledwie kilka hektarów ziemi, co zmusza rolników do łączenia się w spółdzielnie i przetwarzania ich kaw w kooperacyjnych stacjach mycia. Kawowce kwitną od września do października, a zbiory zwykle odbywają się między marcem a lipcem. Zdecydowana większość kawy jest pozyskiwana metodą w pełni mytą - w tej metodzie, skórki owoców są najpierw mechanicznie usuwane z ziaren. Następnie ziarna pokryte pergaminem są moczone w misach z wodą i mieszane przez człowieka w celu usunięcia z nich miąższu. Czas, jaki kawa spędza w wodzie, waha się od kilku godzin do kilku dni, w zależności od rodzaju, klimatu i stacji mycia. Następnie ziarna są suszone na słońcu lub w specjalnych maszynach.

Niestety jak wszędzie, biznes kawowy nie jest tylko i wyłącznie sielanką, istnieje poważny przeciwnik, któremu muszą stawić czoła rolnicy rwandyjscy (a także burundyjscy, ugandyjscy i tanzańscy), a więc tak zwana wada ziemniaczana. Jest to spowodowane tym, że drzewo kawowe jest zarażone pasożytniczym owadem, który może sprawić, że kawa dosłownie smakuje jak zepsute ziemniaki. Niestety nie ma na razie skutecznego rozwiązania tego problemu. Na szczęście problem przejawia się tylko w pojedynczych ziarnach, co oznacza, że ​​nie niszczy się całego zbioru lub partii kawy, a zatem można temu przeciwdziałać poprzez odpowiednie sortowanie. W tej chwili rolnicy starają się poprawić stosowanie pestycydów, ale możliwym krokiem naprzód, bardziej sprzyjającym środowisku, jest naturalny pestycyd w " postaci ptaków". Brakuje jednak ich siedlisk na drzewach. Na tą chwilę jedyne, co mogą zrobić, to zmotywować więcej rolników i spółdzielni do dalszego sadzenia drzew i ulepszania cieniowania ich gospodarstw, co ma wiele pozytywnych skutków na plantacji.

Kawa Rwanda Fugi A1 Scr.15+ P10114

Nasza nowość w segmencie kaw speciality, pochodzi ze stacji mycia Fugi, ulokowanej w południowym rejonie Rwandy:Nyaruguru. Właściciel stacji Emanuel i jego rodzina eksperymentują z różnymi metodami pozyskiwania kawy od 2017r. Ostatecznie kawę, którą chcemy Państwu zaproponować uzyskano metodą tzw. fully washed - tłumacząc dosłownie - całkowicie mytą. Ręcznie zebrane owoce kawowców są wrzucane do basenów z wodą i tam są sortowane wg ich dojrzałości. Następnie są obierane ze skórki i fermentują od 2 do 12 godzin i ponownie zostają myte. Później ziarna kawy są suszone na słońcu na specjalnych, przygotowanych do tego celu łóżkach, aż nie osiągną wilgotności ok 12,5%. Między czasie są ręcznie sortowane ze względu na defekty, a by w naszej kawie były tylko idealne ziarna.

Wysiłki zostały docenione przez SCAA/SCAE i kawa Rwanda Fugi A1 fully washed dostąpiła jakości innych kaw ze szczebla speciality. Oznaczenie A1 to rodzaj bardzo dobrego ziarna, zaś SCR. to wielkość ziarna- czyli nie ma mniejszych niż 15 mm. Zbiory jakie mamy Państwu do sprzedania są z kwietnia 2019 roku - zapraszamy do degustacji, bo na prawdę warto!



Krótka charakterystyka:

  • kawa: ziarnista
  • kawa do: parzenia alternatywnego
  • rodzaj kawy: 100% Arabica
  • intensywność smaku: 4/5
  • kwasowość: 4/5
  • stopień wypalenia: 2/5

Napisz opinię

Kawa Rwanda Fugi A1 250g

Zobacz też

W kategorii

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Oglądane

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka