Kawa El Salvador Natural 250g mielona

Kawa El Salvador Natural 250g mielona

Kawa El Salvador Natural 250g mielona
N

66,00 zł

  • 250g

- +

Do porównania

 
Opis produktu

Kraj pochodzenia - Salvador
Region- Apaneca, Llamatepec
Gatunek –  Pacamara 
Zbiory - październik-marzec
Metoda pozyskiwania - naturalna 
Wysokość upraw - 1200 -1500 m.n.p.m 

Profil palenia - jasny 
Smak - pomarańcze i dojrzałe jabłka 
Aromat - kwiatowo- cytrusowy
Body/cielistość - delikatne, okrągłe
Kwasowość - owocowa 
Punkty SCAA/SCAE - 87,37





Salvador Finca Himalaya Pacamara Natural

To pełna nazwa kawy z Salwadoru, z plantacji Finca, z której to pozyskujemy surowe ziarna o nazwie Pacamara.

To kawa z seg­mentu spe­cia­lity, którą cechują wyraź­nie wyczu­wal­ne owocowe nuty czer­wo­nych jabłek i poma­rań­czy. Przy­pad­nie do gustu kawo­szom otwar­tym na nie­oczy­wi­ste połą­cze­nia sma­ków. Ta przepyszna 100% Arabika została stwo­rzona przez Mau­ri­cio Sala­ver­ria, który pragnął otrzymać kawę dla amatorów słod­kich nut, któ­rym przy oka­zji na sercu leży dobro naszej pla­nety.

Ziarna El Salva­dor, jak sama nazwa wska­zuje, pocho­dzą z gór­skich rejo­nów Sal­wa­doru. Okre­śle­nie „spe­cia­lity” kawy te zyskują z uwagi na spo­sób ich uprawy i zbioru, które odbywają się z posza­no­wa­niem śro­do­wi­ska natu­ral­nego oraz god­no­ści pra­cow­ni­ków plantacji. Dodatkowo ziarna muszą zostać pozytywnie ocenione przez specjalną komisję SCAA/SCAE, która ocenia ich wygląd, smak i aromat. Tylko odpowiednia suma punktów decyduje o tym czy dana kawa zostaje wyróżniona nazwą “speciality” czy też nie.

Salwador jest najmniejszym państwem kontynentalnej części Ameryki Północnej. Państwo to leży w Ameryce Środkowej, nad Oceanem Spokojnym. Mimo niewielkiego terytorium tego państwa, kawa jest uprawiana na 160 hektarach przez około 24 tys. hodowców. Klimat podzwrotnikowy, górzyste tereny i liczne wulkaniczne wzgórza sprzyjają uprawom kawowców. Wysokość, na jakiej są uprawiane kawowce, gwarantuje powietrze wolne od zanieczyszczeń co pozwala ich owocom na powolne dojrzewanie w słońcu.

Na czym polega metoda Full Natural?

Pierwszym krokiem jest zebranie tylko najbardziej dojrzałych owoców kawowca, zwanych też wiśniami (są do nich z wyglądu oraz budowy bardzo podobne). Kolejno zostaną rozłożone na specjalnych „łóżkach”. Pozostają na nich ok. 20-30 dni – w zależności kiedy ich wskaźnik wilgotności osiągnie mniej niż 12%. Podczas tego procesu, 3x razy dziennie są obracane z wielką starannością aby nie dopuścić do ich uszkodzenia. Wysuszone już owoce kawowców trafiają do chłodnego i dobrze wentylowanego magazynu, gdzie przez kolejne dni odpoczywają aby w następnej kolejności poddać je procesowi wyłuskania ziarna (oddzielenia miąższu i skórki). Tak uzyskane surowe ziarno jest przetrzymywane w magazynie do 30 dni, a następnie pakowane i wysyłane.

Składniki: 

100% kawa palona Arabika 

Wyważony, delikatny smak. Kwasowość przełamana łagodnymi nutami owocowymi, karmelem oraz miodem.

El Salvador Natural dołączamy do serii kaw z kategorii Speciality, gdyż jej pochodzenie, metoda zbierania oraz słodycz tropikalnych owoców w 100% zasługuje na to wyróżnienie. 

Edycja limitowana. Radzimy nie zwlekać z zakupem.

Napisz opinię

Kawa El Salvador Natural 250g mielona

Zobacz też

W kategorii

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
150,00 zł Do darmowej wysyłki brakuje Ci
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Oglądane

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Do darmowej wysyłki brakuje Ci: 150,00 zł
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka