Kawa Nikaragua Mierisch Las Delicias 250g mielona

Kawa Nikaragua Mierisch Las Delicias 250g mielona

new Kawa Nikaragua Mierisch Las Delicias 250g mielona
N

55,00 zł

Wysyłka 48h

90% zamówień realizujemy w 24h (dni robocze).

W magazynie 2000 szt.

Tutaj wyświetlamy aktualny stan magazynowy danego produktu.

Dostawa 11,90 zł

Wiemy jak ważna jest tania dostawa, dlatego zredukowaliśmy jej koszty do minimum. Przy zakupach za 150 zł dostawa gratis!

  • 250g

- +

Pomoc przy wyborze
produktu

Dostawa gratis
od 150zł

jesteśmy 10 lat
na rynku

Do porównania

 
Opis produktu
Kraj pochodzenia - Nikaragua
Region- Jinotega
Gatunek – Yellow Pacamara 
Zbiory - grudzień-marzec
Metoda pozyskiwania - całkowicie naturalna 
Wysokość upraw - 1300 -1400 m.n.p.m 
Profil palenia - jasne 
Smak - gujawa i owoce tropikalne
Aromat - papai, karmelu i cydru
Body/cielistość - delikatne, okrągłe
Kwasowość - owocowa 
Punkty SCAA/SCAE - 84,5



Nikaragua Fincas Mierisch Las Delicias Yellow Pacamara

Tak brzmi w całości nazwa tej pysznej kawy. Ziarna pochodzą z Nikaragui, z upraw rodziny Mierisch, która uprawą kawowców zajmuje się już od ponad 100 lat. Rodzinny interes, który przechodzi z pokolenia na pokolenie. Od rana do wieczora spędzają swój czas na kilkunastu plantacjach, wysoko w górach w rejonach Matagalpa i Jinotega w Nikaragui.

Las Delicias

To nazwa jednej z jedenastu farm, która należy do rodziny Mierisch. Las Delicias leży w regionie Jinotega, gdzie znajdują się idealne warunki do uprawy kawy. Wysokość wynosi od 1300-1400 m n.p.m., gdzie występują całkowicie żyzne gleby oraz odpowiednia wilgotność, co razem daje doskonały mikroklimat do uprawy kawowców, a tym samym sprzyja zdrowemu uprawianiu tych roślin, bez używania pestycydów czy innych substancji chemicznych. Kawowce Yellow Pacamara nie są zbyt wydajne i dają raczej mniejsze plony aniżeli ich tradycyjna odmiana czerwona, jednak miłość i troska rodziny Mierisch oraz warunki do uprawy kawowców spowodowały wzrost poziomu produkcji kawy w tym rejonie – dzięki czemu możemy podzielić się tą pyszną kawą z naszymi klientami.

Warto podkreślić, że to ziarna z tej plantacji w 2017 roku zajęły czwarte miejsce na prestiżowym konkursie Nicaragua Cup Of Excelens!

Na Las Delicias, oprócz Yellow Pacamara rosną takie gatunki kawy jak: Javanica, Geisha oraz Bourbon - te ostatnie są już znane naszym klientom od dawna, gdyż kawa Brasilia Yellow Bourbon z naszej palarni, to jeden z najczęściej wybieranych produktów.
Ziarna na tej plantacji są poddawane trzem różnym obróbkom: metoda mokra, metoda Natural Honey oraz metoda w pełni naturalna – i to właśnie tej ostatniej metodzie została poddana nasza kawa Nikaragua Mierisch Las Delicias Pacamara.

Na czym polega metoda Full Natural?

Pierwszym krokiem jest zebranie tylko tych najbardziej dojrzałych owoców kawowca, zwanych też wiśniami, gdyż są do nich z wyglądu oraz budowy bardzo podobne. W naszym wypadku Yellow Pacarama, wybiera się te najbardziej żółte i transportuje się je bardzo ostrożnie do miejsca, gdzie zostaną rozłożone na specjalnych cienkich „łóżkach”. Pozostaną tam mniej więcej 20- 30 dni – w zależności kiedy ich wskaźnik wilgotności osiągnie mniej niż 12%. Podczas tego procesu, codziennie są obracane 3 razy dziennie z wielką starannością aby nie dopuścić do ich uszkodzenia.

Tak już wysuszone owoce kawowców trafiają do magazynu, który jest chłodny i dobrze wentylowany – tam odpoczywają przez kolejne 30 dni by poddać je procesowi wyłuskania ziarna, który odzieli go od miąższu i skórki. Takie surowe ziarno jeszcze jest przetrzymywane przed wysyłką do 30 dni w magazynie a potem dopiero pakowane i wysyłane. Dzięki temu, że rodzina Mierisch zachowała swą tradycję, nie potrzebują wielu skomplikowanych maszyn, proces nie jest sztucznie przyspieszany – stąd nazwa Full Natural – czyli całkowicie naturalny. Jest to może mozolna praca, ale efekt daje rewelacyjny, dlatego m.in. trafiła do naszych kaw Speciality.

Yellow Pacamara

To odmiana ziaren kawy, które między innymi są uprawiane na farmie Las Delicias. Yellow Pacamara to jedna z najbardziej pożądanych odmian ze względu na swoje wybitnie owocowe nuty. Możemy się w nich doszukać nut marakui, ananasa, orzechów laskowych czy moreli oraz jedwabistego body, delikatnego, przyjemnego posmaku oraz przyjemnej kwasowości tropikalnych owoców. Yellow Pacamara to hybryda dwóch odmian: Paca i Maragogype (ziarna słoniowe), stąd wzięła się nazwa tej rzadko spotykanej kawy Pacamara. Jak można więc wydedukować, ziarna są większe niż w typowej arabice, a ich owoce są żółte w przeciwieństwie do znanych większości owoców czerwonych jak np. Caturra.

Dołączamy kawę Nikaragua Mierisch Las Delicias Pacamara do naszych kaw z kategorii Speciality, gdyż jej pochodzenie, zbieranie i słodycz smaków tropikalnych owoców zasługuje na wyróżnienie. Jak każda kawa wyjątkowa- ich zbiory nie są za duże w związku z tym jest to seria limitowana – kto pierwszy ten lepszy :)

    Napisz opinię

    Zobacz też

    W kategorii

    Koszyk

    Brak produktów

    Do ustalenia Wysyłka
    150,00 zł Do darmowej wysyłki brakuje Ci
    0,00 zł Razem

    Zobacz koszyk

    Szukaj

    Menu

    Ulubione

    Brak produktów

    Zobacz ulubione

    Oglądane

    Produkt dodano do koszyka
    Ilość:
    Razem:
    W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
    Wysyłka: Do ustalenia
    Do darmowej wysyłki brakuje Ci: 150,00 zł
    Wartość produktów:
    Razem:
    Kontynuuj zakupy Idź do koszyka