Kawa Panama Natural 250g mielona

Region- Boquete
Gatunek /Odmiana – Arabica / Catuai, Typica
Zbiory - grudzień-marzec
Metoda pozyskiwania - naturalna
Wysokość upraw - 1500 -1700 m.n.p.m
Smak - ananas, mango, rum
Aromat - orzechowo-rumowy
Struktura - delikatna
Profil palenia - jasny
Punkty SCAA/SCAE - 87
Słodycz - 3/5
Kwasowość – 3/5
Stopień palenia - 2/5
Intensywność smaku - 3/5
Zastosowanie - aeropress, chemex, drip
Kawa mielona Panama Finca La Camiseta Natural
Kolejna świetna pozycja na naszej liście kaw Specialty - kawa Panamska, jest uprawiana na wysokości 1500 m. n.p.m. na plantacji La Camiseta. Ogromny wpływ na jej smak ma fakt, iż owoce kawowców poddawane są zupełnie naturalnej obróbce. Z tego też względu (prócz pięknego ziarna, cudownego aromatu i świetnego smaku) zakwalifikowała się do kaw rangi speciality, gdzie została poddana surowej opinii sędziów (SCAA/SCAE).
Panama Natural 100% Arabica
To propozycja kawy z segmentu specialty charakteryzująca się wyrazistym bukietem smaków oraz egzotycznym pochodzeniem. Wyjątkowość ziaren kryje się w ich panamskich korzeniach i geograficznym położeniu. Rośliny z wulkanicznych zboczy, które są raczone środkowoamerykańskim słońcem i smagane oceaniczną bryzą, w każdej filiżance odwdzięczą się soczystymi nutami mango oraz ananasa z posmakiem słodkiego rumu i orzechów.
Kawa przypadnie do gustu poszukiwaczom unikalnych kompilacji roślinnych oraz zainteresowanych ciekawą historią powstawania. W pieczołowicie wyselekcjonowanych ziarnach da się wyczuć troskę rodziny Suarez, która od pokoleń opiekuje się plantacjami zlokalizowanymi w dystrykcie Boquete.
Na czym polega metoda Natural?
Pierwszym krokiem jest zebranie tylko tych najbardziej dojrzałych owoców kawowca, zwanych też wiśniami, gdyż są do nich z wyglądu oraz budowy bardzo podobne. Wybiera się te najbardziej czerwone i transportuje się je bardzo ostrożnie do miejsca, gdzie zostaną rozłożone na specjalnych „łóżkach”. Tam na słońcu będą leżakować kilkadziesiąt dni aż będą gotowe na to by odseparować miąższ od pestki, a kolejno pestkę od jej pergaminu. Tak muszą odleżeć jeszcze kilka dni zanim zostaną zapakowane i będą mogły wyruszyć w dalszą podróż do … naszej palarni.
- kawa do: Aeropressu, parzenia alternatywnego, ekspresu przelewowego
- rodzaj kawy: 100% Arabica
- kawa: mielone
- preferowane zaparzanie: Chemex, Aeropress, Zalewanie, Drip
- intensywność smaku: 3/5
- kwasowość: 3/5
- stopień wypalenia: 2/5
- waga: 250g