Kawa Kolumbia Villa Betulia 250g ziarnista
(69,00 zł szt.)
KAWA SPECIALTY
Villa Betulia z Kolumbii
Cechy: średnie body, delikatne nuty trawy cytrynowej i goździków, cynamonowy finisz.
Region: Huila
Rodzaj: Caturra
Obróbka: Honey
Uprawa: 1500 – 1600 m n.p.m.
Kawa pochodzi od kolumbijskiego gospodarza Yeissona Calderona, który w spuściźnie po ojcu otrzymał farmę, na której od lat uprawiane są krzewy kawowców. Yeisson od ponad 12 lat pielęgnuje rodzinną tradycję uprawy kawowców, przy tym, oferuje bezpłatne nauki dla innych producentów kawy z okolicy.
Odmiana Villa Betulia uprawiana jest na 10 ha farmie, gdzie znajduje się ponad 20 innych odmian krzewów. Kawa obrabiana jest w warunkach naturalnych z udziałem miodu, a następnie poddawana fermentacji. Jest to kawa o średnim body, z delikatnymi nutami trawy cytrynowej i goździków oraz cynamonowym finiszem.
Villa Betulia świetnie sprawdzi się do alternatywnych metod zaparzania: aeropress, chemex, drip, french press.
Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.
Składniki:
100% kawa Arabica ziarnista
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.
Opinie klientów
kaw dobra
Kawa jest naprawdę dobra ale język i forma sprzedawcy powoduje że w ustach sama gorycz zostaje. Kawę polecam, zakupów nie. Kupując kawę premium oczekujesz obsługi premium. Sam produkt premium bez obsługi premium jest jak wyżej.
specjality beste aus beste
Kawa jest absolutnie smakowo rewelacyjna. Kawę pijam od wielu lat i nie uznaję się za konesera, jednak kilka ekspresów przy mnie złamał ząb czasu, ale do rzeczy dotychczas raz przywiozłem specjality z Zurich i raz z Mediolan. I spokojnie mogę powiedzieć że tą kawą położeni zostali na łopatki zarówno i Szwajcarzy i Włosi. Czy ich kawa jest gorsza, tak jest zdecydowanie słabsza. Kawę mielę sam i używam co zrobienia w zasadzie przeciągniętego espresso jakieś 12 gram świeżo zmielonej kawy i około 80~90 ml gotowej kawy. I nawet nie próbuję zrobić kawy na inny sposób no nie mogę się rozsmakować, żadnego cukru, żadnego mleka, żadnej czekoladki do kawki. Jak smakuje raj no właśnie chyba tak. Dodam jeszcze, że moja druga połówka pije w zasadzie wyłącznie cappuccino, muszę powiedzieć że boje się jej podać kawę przed wyjściem do pracy bo chyba działa ona jak afrodyzjak. Polecam każdemu przy tej jakości myślę że bez większego znaczenia pozostaje sposób parzenia po prostu tak musi smakować raj!