Kawa KOPI LUWAK Sumatra mielona

Region- Sumatra
Gatunek – Arabica
Zbiory - całoroczne
Metoda pozyskiwania - washed
Struktura - delikatna
Kwasowość - 1/5
Moc - 3/5
To jedna z najdroższych i najbardziej luksusowych kaw na świecie. Ceniona za swój unikalny smak i niespotykaną cielistość. Jej wyjątkowość polega również na sposobie pozyskania ziaren do jej wypalenia. Kawę KOPI LUWAK uzyskuje się ręcznie zbierając odchody zwierząt o nazwie cyweta (luwak). Jest to drapieżnik z rodziny łaszowatych, który bardzo chętnie zjada owoce kawowca, które następnie nadtrawione są wydalane i zbierane przez miejscową ludność.
KOPI LUWAK od wieków jest uznawany za rarytas kawowy.
Składniki:
100% kawa Arabika mielona
Wszystkie TOMMY CAFE kawy się świeżo palone, a mielone bezpośrednio przed wysyłką do Państwa.
Aby w pełni cieszyć się jej świeżością i bogatym aromatem po otwarciu rekomendujemy spożycie w ciągu czterech tygodni. Fabrycznie zamknięty produkt swoje pełne walory zachowuje przez 24 miesiące.
Pamiętaj aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą w ciemnym i suchym miejscu.
Jak rozpoznać prawdziwą KOPI LUWAK od fałszywej?
Według naszych doświadczeń, główna różnica tkwi w smaku. Prawdziwa kawa Kopi Luwak w przeciwieństwie do innych palonych kaw jest łagodniejsza i po przełknięciu nie pozostawia charakterystycznego gorzkiego smaku w ustach. Dzieje się tak ze względu na mniejszą zawartość białka w kawie, które podczas trawienia zostaje rozbite i wypłukane z ziaren.
Kawa Kopi Luwak od #tommycafe została doceniona przez magazyn Kuchnia, jako sprawdzony i doskonały prezent dla każdego konesera kawy.
- ziarnista/mielona: mielona
- rodzaj kawy: 100% Arabica
- Preferowane zaparzanie: Zalewanie, Drip, Ekspres ciśnieniowy, Kawiarka, Chemex, Aeropress, Ekspres przelewowy
- intensywność smaku: 2/5
- kwasowość: 1/5
- stopień wypalenia: 3/5
- Region/pochodzenie:: Sumatra