Kawa Yemen Matari mielona
(58,77 zł szt.)
Pochodzenie: Jemen
Region: Bani Matar
Gatunek: Arabika
Zbiory: styczeń-marzec
Pozyskiwanie: na sucho
Wysokość upraw: 1775-1950 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: nuty winogron, owoców tropikalnych, słodki, ziemisty
Aromat: ciastka maślane
Body: kremowe
Kwasowość: średnia
Sposób parzenia: ekspres przelewowy, dripper lub chemex
Kawa Yemmen (Jemen) Matari mielona
Wkrótce po odkryciu kawy w Etiopii trafiła ona do Jemenu, gdzie już w w XV wieku była opisywana przez mnichów Sufi. Od tego momentu produkcja kawy stale rosła i zaczęto ją eksportować. Portem, z którego wypływała był starożytny port Al-Makha (współczesna nazwa "Mocha" nawiązuje właśnie do nazwy tego portu). Kawa ta już od początku była bardzo ceniona dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi, dlatego w formie surowej była przemycana na wielką skalę dając początek innym szczepom kawy. Kawa Jemen jest unikatowa w swoim smaku.
Jej wyjątkowość można przypisać kraju, w którym rośnie. Kawa Jemen rosła przez wieki z dala od odmian potomnych, które powstały w wyniku jej przemycania. W Jemenie kawa uprawiana jest na dużych wysokościach, w trudnych warunkach spowodowanych małą ilością opadów. Szczep rosnący w Jemenie adaptował się do tych warunków przez wiele wieków, dlatego jest taki unikalny. Tak surowy klimat był poważnym czynnikiem stresowym dla roślin. Odpowiedzią na stres u roślin jest gromadzenie składników odżywczych i cukrów w owocach. To dzięki temu ziarna kawy posiadają tak wiele nut smakowych i są bardzo złożone. Dodatkowo poprzez brak opadów, kawa z Jemenu zawsze suszona jest w sposób naturalny (na słońcu) co dodatkowo zwiększa jej poziom słodkości.
Niestety, produkcja kawy w Jemenie spadła znacząco w ciągu ostatnich kilku dekad. U podstaw leżą problemy gospodarcze i polityczne kraju.
Jemen Matari pochodzi ze słynnej dzielnicy Bani Matar z Sany. Dzielnicę tą tworzy wielu drobnych rolników. Szczep kawy Yemen genetycznie sklasyfikowany został jako "heirloom" ale wywodzi się on z dwóch bardziej pierwotnych szczepów: “Udainy” i “Dawi’ry". Wysokość na jakiej rośnie kawa (1775-1950 m n.p.m.) jest głównym czynnikiem selekcjonującym, zapewniając najwyższą jakość każdej filiżanki.
Składniki:
100% kawa Arabica mielona
Więcej o naszej marce Top Arabica by TommyCafe
Cała nasza kolekcja kaw premium, znajduje się na www.toparabica.pl , zapraszamy do odwiedzenia naszej strony i komentowania zarówno kaw jak i designu opakowania, które razem w naszym mniemaniu tworzą duet idealny.
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone, a mielone tuż przed wysyłką. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka. Aby w pełni cieszyć się świeżością kawy i bogatym aromatem po otwarciu, rekomendujemy jej spożycie w ciągu 4 tygodni. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Aby w pełni cieszyć się świeżością kawy i bogatym aromatem po otwarciu, rekomendujemy jej spożycie w ciągu 4 tygodni. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.
250g
250g
Opinie klientów
tak
Super kawa ! chemex i grubo zmielona to jest to .Bardzo dobra lekko kwaśna z wyczuwalną nutą cytrusów. Najlepiej smakuje jaśniej wypalona .Polecam
Moja prywatna winnica
Imagine - jesienny wieczór, zachód słońca, chłodny wiatr smagający twarz swym oddechem zapowiadającym nadejście zimy i duuuuuży kubek gorącej kawy w dłoniach. Grubo zmielona, zaparzona w dripie, przenosi mnie..........gdzie to było? A już wiem - do winnicy Castello Di Ama. Ale co ma kawa wspólnego z winem? Wiem, że poetycko ale musiałem podzielić się wrażeniami