Najrzadsza, najdroższa i najlepsza kawa na świecie. Sprowadzamy ją bezpośrednio od rolników na Sumatrze w Indonezji i palimy na miejscu w naszej palarni kawy. Kawa pochodzi z dzikich zbiorów w przeciwieństwie do kaw przemysłowych pozyskiwanych z farm.
Jako jedyni w Polsce i nieliczni w Europie osobiście spotykamy się z naszymi dostawcami w Indonezji.
Nasza kawa Kopi Luwak została doceniona przez magazyn Kuchnia, jako sprawdzony i doskonały prezent dla każdego konesera kawy.
Kawa Kopi Luwak (Kopi = kawa, Luwak = cyweta) pojawiła się na rynku końcem XIX wieku za sprawą rodziny Widjaja z Dżakarty. Darmawan Widjaja, jeden z potomków słynnego rodu pamięta, jak w latach trzydziestych, kiedy Indonezja była jeszcze pod panowaniem Holendrów, jego rodzina sprzedawała rzadko spotykanie, wyjątkowe ziarna kawy bogatym holenderskim urzędnikom. Dziesięć kilogramów miesięcznie kupował pewien chiński sklep, który istnieje od 1878 roku w północnej części Dżakarty do dnia dzisiejszego. Pozostaje jednak jedno pytanie: w jaki sposób ktokolwiek, kiedykolwiek wpadł na pomysł, by napić się kawy, która pochodzi z odchodów cywety? "To część z indonezyjskiej kultury", powiedziała Shenny Widjaja. "Tutaj nic się nie zmarnuje"
Kim jest cyweta?
Jest to drapieżnik z rodziny łaszowatych, zwany łaskunem Muzang lub popularnie cywetą. To niewielkie zwierzę bardzo chętnie zjada owoce kawowca, które następnie nadtrawione są wydalane i zbierane przez miejscową ludność.
W czym tkwi jej szczególny smak i aromat?
Jedna z teorii głosi, że cyweta jest po prostu ekspertem w wyborze najlepszych ziaren kawy. Wybiera tylko najsłodsze, najbardziej dojrzałe i pięknie wybarwione na kolor czerwony owoce kawowca. Miąższ owoców zostaje strawiony, ale samo nasiono nie, lecz po nadtrawieniu przez enzymy trawienne i lekkim sfermentowaniu przez bakterie przechodzi przez przewód pokarmowy i jest wydalany. Po przejściu przez przewód pokarmowy ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z nich wytwarzana zyskuje nowy, niepowtarzalny aromat. Po oczyszczeniu i wypaleniu, kawę przetwarza się w typowy sposób.
Dlaczego nikt nie podjął się produkcji tej kawy na dużą skalę?
Według niektórych ekspertów nie jest to możliwe, ponieważ cywety w niewoli przestają jeść owoce kawowca.
Dlaczego jest tak droga?
Ponieważ w poszukiwaniu odchodów miejscowa ludność „przeczesując” plantacje znajduje jedynie kilkaset kilogramów kawy rocznie.
Jak to możliwe, że niektórzy oferują kawę niewspółmiernie tańszą?
W Indonezji w wielu sklepach i marketach można znaleźć kawę Kopi Luwak, która z prawdziwą Kopi Luwak wspólną ma tylko nazwę. Niektóre z tych kaw faktycznie zawierają oryginalne ziarna zmieszane z popularną arabiką albo robustą ale w stosunku 3: 97 jak np. kawa produkowana w Semarangu przez firmę PT. JAVA PRIMA ABADI, która również używa nazwy handlowej KOPI LUWAK.
Jak rozpoznać fałszywą od prawdziwej kawy?
Według naszych doświadczeń, główna różnica tkwi w smaku. Prawdziwa kawa Kopi Luwak w przeciwieństwie do innych palonych kaw jest łagodniejsza i po przełknięciu nie pozostawia charakterystycznego gorzkiego smaku w ustach. Dzieje się tak ze względu na mniejszą zawartość białka w kawie, które podczas trawienia zostaje rozbite i wypłukane z ziaren.
Certyfikat autentyczności
Kawa Kopi Luwak, którą możecie kupić w naszym sklepie jest w 100% oryginalną kawą Kopi Luwak. Co ważne kawa pochodzi z dzikich zbiorów - zwierzęta nie są hodowane w klatkach, tylko same na wolności wyszukują najlepszych owoców kawowca. Autentyczność kawy potwierdzamy certyfikatem, który jest dołączany do każdego zakupionego opakowania tej niezwykłej kawy.
Jeśli już ktoś pił dobre kawy to szału nie będzie a różnica subtelna. Po prostu bardzo dobry, mega uniwersalny smak, który nie zbacza w żadną stronę i przypasuje każdemu. Chyba na tym polega jej fenomen. Dobra aby spróbować raz i mieć porównanie, ale nie warta ceny jaką osiąga.
Bardzo ciekawy smak delikatny, kwasowość w punkt, smak idealnie wywarzony
5 gwiazdek. To, co jest w komentarzu firmowym o tej kawie, jest całkowicie uzasadnione. Jest po prostu subtelna: nie czuć ani goryczy, ani jakiegoś zbędnego zapachu ani smaku. Gdybym był zamożnym człowiekiem, piłbym ją niemal zawsze.
Pani Anno, Pani opinia może wprowadzać w błąd kupujących zatem pozwolimy sobie ją sprostować. Faktycznie są sklepy, które sprzedają kawę Kopi Luwak z farm. My sprzedajemy kawę pochodzącą z dzikich zbiorów, a do każdej zakupionej kawy dołączamy certyfikat autentyczności. Cywety, które wyprodukowały kawę, którą sprzedajemy są wolne i szczęśliwe : )
Powiem tak, ten kto pisze, że ta kawa jest niewarta swojej ceny nie wie o czym mówi. Polecam spróbować chociaż raz w swoim życiu. Niesamowite doznania smakowe, które polecam osobom o szlachetnym podniebieniu.
Kawa bardzo wyrazista,mocna,ale bez goryczy,
Stawia na nogi,nietypowa,warto wracać do tego smaku.
Hmm kawa, której zrobiono więcej reklamy niż jest tego warta ( to moja opinia) za tę cenę niektórzy mogą być rozczarowani. Spróbować warto, ale nic ponad to.
Przed zakupem długo zgłębiałem wiedzę na temat tej kawy. Po przeczytaniu kilkunastu artykułów postanowiłem zakupić kawę w sklepie Tommy Cafe. To był doskonały wybór! Kawa jest całkowicie pozbawiona goryczy, wręcz aksamitna. Dodatkowo dostałem piękny certyfikat, który powiesiłem sobie w ramce nad biurkiem : ) Polecam wszystkim
Oglądałem jakiś film i zaciekawiła mnie ta kawa, postanowiłem więc spróbować. Nie żałuję! Wam również polecam wydać kilka złotych więcej na odrobinę luksusu. Smaku tej kawy nie da się porównać z żadną inną.
Tego smaku tej niepowtarzanej kawy po prostu trzeba spróbować!
Kawa bardzo kontrowersyjna ze względu na sposób pozyskiwania ale w końcu się zdecydowałem i faktycznie ma specyficzny smak. Warto chociaż raz w życiu spróbować.