Kawa Kona Extra Fancy mielona
    Kawa Kona Extra Fancy mielona

Kawa mielona Kona Extra Fancy 50 g

55,65 zł

(1 113,00 zł kg)

Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni : 55,65 zł

Kona Extra Fancy to luksusowa kawa z Hawajów, wyróżniająca się łagodnym smakiem, subtelną słodyczą i wyjątkowym aromatem. Idealna dla prawdziwych koneserów.


Wysyłka: 48h
W magazynie: 101 szt.

Waga : 50g
Grubość zmielenia : Średnio (drip, przelew)
Ilość

tag_faces 56 pkt w Programie Lojalnościowym

Kawa mielona Kona Extra Fancy

Tak samo jak dobry rocznik wina, kawa Kona jest całkowicie inna od komercyjnych mieszanek, dzięki niesamowitej opiece na każdym etapie uprawy. Rezultatem jest kawa, której zostaje nadany unikalny znaczek regionu Kona delikatna i aromatyczna o jeszcze bogatszej woni - produkt, który jest znany wśród smakoszów picia kawy na całym świecie. Doskonała jakość kawy Kona, uczyniła ją jedną z najbardziej cenionych kaw na świecie. Większość ziaren kawy Kona oceniana jest jako Prime lub lepsze ze względu na klimat, ostrożne, ręczne pielęgnowanie i metodę przetwarzania na mokro, wykorzystywaną w całym regionie.

Pierwsi osadnicy przybyli na Hawaje około 300-400 lat n.e., prawdopodobnie z wysp Markizy. Przywieźli ze sobą taro, trzcinę cukrową, imbir, bambus, kurkuma, maranta i drzewa chlebowe jak również małe świnie, psy, ptactwo i prawdopodobnie szczury ( na gapę). Wiele z tych nowych gatunków pokonało rodzimą roślinność i zwierzęta, zwłaszcza ptactwo. Ustalili sztywną i kontrolowaną społeczność, bogatą w tradycję muzyki, choć brak było języka pisanego. Ścisłe przepisy określały, co było zabronione i regulowały zachowanie różnych warstw społecznych. Dochodziło do wielu wojen pomiędzy wodzami. Religia składała się z kultu wielu bogów i bogiń, reprezentujących wojny, życie, śmierć, zbiory, itp.  Europejczycy przybyli przypadkowo podczas poszukiwania legendarnego Przejścia Północno-Zachodniego, nowej trasy dla transportu przypraw z Orientu. James Cook, angielski kapitan, przybył do Kauai w styczniu 1778 roku, uzupełniając jego statek i powrócił na początku 1779, zmuszony przez zimowe sztormy, kotwicząc w Zatoce Kealakekua, Kona. Hawaje stały się ważnym miejscem postoju na jednym z największych na świecie szlaków handlowych. Hawajscy wodzowie wymieniali drzewo sandałowe na zagraniczną broń i towary, w tym bydło, kozy i świnie, które zbyt szybko przekroczyły możliwości wyspy niszcząc grunt.
Kawę po raz pierwszy przywiózł do Kony Samuel Reverend Ruggles z sadzonek z Brazylii choć dopiero znacznie później stały się warte upraw. Kawa była uprawiana na dużych plantacjach, ale katastrofa na rynku kawy w 1899 roku spowodowała, że właściciele plantacji musieli wydzierżawić grunty ich pracownikom. Większość z tych pracowników pochodziło z Japonii. Uprawiali dzierżawione działki od 5 do 12 akrów jako biznes rodzinny, produkując najwyższej jakości kawę.

Region Kona zrzesza około 600 niezależnych gospodarstw uprawiających kawę. Najczęściej są to małe, zwykle 3-7 akrów wielkości. Tradycyjnie, jak w większości gospodarstw rolnych, są one rodzinnymi biznesami. W 1997 r. całkowita powierzchnia upraw kawy Kona miała pow. 2290 akrów a produkcja zielonej kawy wynosiła ok. dwa miliony funtów.  

Uprawa kawy jest bardziej pracochłonna w rejonie Kona niż w innych regionach. Od końca sierpnia do końca stycznia, rolnik uprawiający Konę wyjątkowo koncentruje się na dojrzewaniu owoców kawy, przetwórstwie ziaren i przygotowaniach do sprzedaży lub przechowywania. Ręczne zbieranie jest bardzo skrupulatne i gwarantuje, że zbierane są tylko najbardziej dojrzałe owoce. Nie wszystkie owoce dojrzewają w tym samym czasie i w związku z tym każde drzewo będzie obierane kilka razy w trakcie sezonu. owoce kawy są tarte w celu usunięcia zewnętrznej części miąższu, starannie fermentowane, które pomaga dać kawie charakterystyczny jasny kolor a następnie dokładnie myte w czystej wodzie. Większość kawy jest wtedy naturalnie suszona na dużych pokładach i regularnie grabiona aby suszenie było bardziej efektywne.Suche ziarna kawy są maszynowo pozbawiane pergaminu i srebrnej skórki, następnie sortowane i klasyfikowane. Zielone ziarna, mogą być sprzedawane do palenia lub palone na zamówienie przez rolnika lub specjalistów produkujących wyjątkową kawę.  
Kona jest to bardzo szczególny gatunek kawy
uprawiany na ciemnych, wulkanicznych zboczach Kony, z godną pozazdroszczenia stałą jakością. Kawa Kona jest niezwykle bogata o lekko kwaśnym posmaku, mocnym aromacie i złożonym, winnym, pikantnym smaku. Kona, na zachodnim wybrzeżu wyspy Hawaii (znany także jako The Big Island, produkuje kawę nieprzerwanie od początku 1800 roku. Nazwa Kona odnosi się wyłącznie do ziaren uprawianych w północnej i południowej części Kony a kawa, która jest uprawiana w innych częściach Hawajów nie możne nazywać się Kona. Kawa wymaga bardzo specyficznej kombinacji słońca, gleby i wody. Z powodzeniem uprawiana jest tylko w ograniczonej liczbie miejsc na świecie.Magia dobowego cyklu rozpoczynając od słonecznego poranka, poprzez wilgotne deszczowe popołudnia i łagodne noce, stwarzają idealne warunki do uprawy egzotycznych roślin. Krzewy kwitną na wulkanicznej ziemi w łagodnych bez-szronowych temperaturach.

UWAGA!

Nasza kawa jest mielona bezpośrednio przed wysłaniem Twojego zamówienia.

Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka. Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

luksusowe pudełko na kawę- zapakuj na prezent

 

 

Więcej informacji o całej marce Top Arabica by Tommy Cafe

Cała nasza kolekcja kaw premium, znajduje się na www.toparabica.pl zapraszamy do odwiedzenia naszej strony i komentowania zarówno kaw jak i designu opakowania, które razem w naszym mniemaniu tworzą duet idealny.

 

Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.

 

Pamiętaj, aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.

Pochodzenie
Hawaje
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
mielona
Waga
50 g
Mielenie
Bardzo drobno (tygielek, kapsułki)
Drobno (kawiarka, ekspres kolbowy)
Grubo (chemex, drip, french press)
Średnio (drip, przelew, zalewajka)
intensywność smaku
3/5
kwasowość
4/5
stopień wypalenia
3/5
Sposób parzenia
Pochodzenie
Hawaje
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
mielona
Waga
50 g
Mielenie
Bardzo drobno (tygielek, kapsułki)
Drobno (kawiarka, ekspres kolbowy)
Grubo (chemex, drip, french press)
Średnio (drip, przelew, zalewajka)
intensywność smaku
3/5
kwasowość
4/5
stopień wypalenia
3/5
Sposób parzenia

20 innych produktów w tej samej kategorii:

Kawa ziarnista Diamond Blend 250 g
Availability: 20 In Stock
Kawa Diamond Blend 100g
Availability: 18 In Stock
Kawa ziarnista KONA Extra Fancy świeżo palona
Availability: 10 In Stock
Kawa Galapagos Hacienda El...
Availability: 50 In Stock
Kawa Galapagos Hacienda El Cafetal ziarnista
Availability: 51 In Stock
Kawa Jamaica Blue Mountain ziarnista
Availability: 506 In Stock
Sampler Top Arabica "DIAMOND"
Availability: 100 In Stock
Kawa Nepal Himalaya Supreme ziarnista
Availability: 9 In Stock
Zestaw ekskluzywnych kaw ziarnistych Top Arabica 3x50g
Availability: 30 In Stock
Kawa Australia Skybury Fancy świeżo palona ziarnista
Availability: 40 In Stock
Ekskluzywny zestaw kaw ziarnistych Top Arabica 3x100g
Availability: 20 In Stock
Zestaw Luksusowy Smak- Kopi...
Availability: 10 In Stock
Kawa Australia Skybury Fancy świeżo palona ziarnista
Availability: 43 In Stock
Kawa ziarnista KONA Extra Fancy
Availability: 100 In Stock
Kawa ziarnista Jamaica Blue...
Availability: 500 In Stock
Kawa Australia Skybury Fancy świeżo palona ziarnista
Availability: 10 In Stock
Kawa ziarnista KONA Extra Fancy
Availability: 104 In Stock
Kawa KOPI LUWAK Sumatra...
Availability: 5 In Stock
Kawa Jemen Matari ziarnista
Availability: 45 In Stock
Sampler Top Arabica "EMERALD"
Availability: 5 In Stock