Pochodzenie - Jemen
Region - Bani Matar
Gatunek - Arabika
Zbiory - Styczeń-Marzec
Pozyskiwanie - na sucho
Wysokość upraw - 1775-1950 m.n.p.m.
Profil palenia -średnie
Smak - nuty winogron, owoców tropikalnych, słodki, ziemisty
Aromat - ciastka maślane
Body - kremowe
Kwasowość - średnia
Kawa Jemen Matari
Preferowana metoda parzenia tej kawy to kawiarka, ekspres przelewowy, chemex lub dripper. Nie polecamy parzyć kawy w ekspresie ciśnieniowym.
Wkrótce po odkryciu kawy w Etiopii trafiła ona do Jemenu, gdzie już w w XV wieku była opisywana przez mnichów Sufi. Od tego momentu produkcja kawy stale rosła i zaczęto ją eksportować. Portem, z którego wypływała był starożytny port Al-Makha (współczesna nazwa "Mocha" nawiązuje właśnie do nazwy tego portu). Kawa ta już od początku była bardzo wysoko ceniona dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi, dlatego w formie surowej była przemycana na wielką skalę dając początek innym szczepom kawy. Kawa Jemen pozostała jednak wyjątkowa.
Wyjątkowość kawy Jemen można przypisać wyjątkowości kraju, w którym rośnie. Kawa Jemen rosła przez wieki z dala od odmian potomnych, które powstały w wyniku jej przemycania. W Jemenie kawa uprawiana jest na dużych wysokościach, w trudnych warunkach spowodowanych małą ilością opadów. Szczep rosnący w Jemenie adaptował się do tych warunków przez wiele wieków, dlatego jest taki unikalny. Tak surowy klimat był poważnym czynnikiem stresowym dla roślin. Odpowiedzią na stres u roślin jest gromadzenie składników odżywczych i cukrów w owocach. To dzięki temu ziarna kawy posiadają tak wiele nut smakowych i są bardzo złożone. Dodatkowo poprzez brak opadów, kawa z Jemenu zawsze suszona jest w sposób naturalny (na słońcu) co dodatkowo zwiększa jej poziom słodkości. Jak widać zarówno kawa jak i kraj są bardzo tajemnicze, intrygujące i złożone.
Niestety, produkcja kawy w Jemenie spadła znacząco w ciągu ostatnich kilku dekad. U podstaw problemu leży brak porozumienia pomiędzy specjalistami od kawy z Jemenu, a specjalistami z rynku światowego.
Ludzie ze stowarzyszenia Rayyan Coffee Mill mają na celu ustabilizować proces produkcji kawy oraz jej eksportu i rozwiązać ten poważny problem. Uważają oni, że Jemen jest unikalnym dla historii kawy miejscem, a kawa z tego kraju stoi na najwyższym światowym poziomie. Menadżer generalny Rayyan Coffee Mill - Adrew Nicholson powiedział:
"Musimy ponownie uczynić Jemen sławnym na całym świecie. Skupiając się na wysokiej jakości wszyscy wygramy. Klienci dostaną niezwykłą kawę, a rolnicy zarobią więcej pieniędzy i może uda się powiększyć plantacje w Jemenie co wpłynie bardzo korzystnie na gospodarkę tego kraju".
Rayan Coffee Mill szczególny nacisk kładzie na jakość. Dzięki dobrym relacjom z rolnikami są w stanie głęboko ingerować w proces produkcji już na poziomie pojedynczych gospodarstw. Do tego dochodzi również bezwzględna kontrola jakości i dbanie o odpowiedni proces przetwarzania kawy. Dlatego właśnie Rayyan w Jemenie jest solidnym pomostem łączącym specjalistów od kawy z Jemenu z tymi ze światowych rynków.
Jemen Matari pochodzi ze słynnej dzielnicy Bani Matar z Sany. Dzielnicę tą tworzy wielu drobnych rolników. Szczep kawy Yemen genetycznie sklasyfikowany został jako "heirloom" ale wywodzi się on z dwóch bardziej pierwotnych szczepów: “Udainy” i “Dawi’ry". Wysokość 1775-1950 m.n.p.m. na jakiej rośnie kawa jest głównym czynnikiem selekcjonującym, zapewniając najwyższą jakość każdej filiżanki.
Jako ciekawostkę można opisać jak wyglądała produkcja kawy podczas wojny w Jemenie. Pracownicy zakładu produkcyjnego opowiadali nam, że zakład trząsł się od wybuchów, a gdy tylko kawa została wyprodukowana i zapakowana do worków była przewożona w wolną od nalotów część Jemenu. Na domiar złego port eksportowy został zamknięty, a jedyny otwarty port znajdował się po drugiej stronie frontu wojny. Ostatecznie wszystko się udało, a co najważniejsze- nawet najmniejsza drobinka prochu strzelniczego nie przedostała się do kawy.
Nuty smakowe:
Jemen Matari wymaga odgazowania, a jego smak zmienia się znacząco pięć dni po wypaleniu. Różnica w nutach smakowych po odgazowaniu jest nie do porównania.
Krótka charakterystyka:
- rodzaj kawy: 100% Arabica
- intensywność smaku: 3/5
- kwasowość: 3/5
- stopień wypalenia: 2/5
Wobec tej kawy nie mozna byc obojetnym: albo sie ja kocha, albo nienawidzi. Nie pilem jeszcze tak zlozonej i charakterystycznej kawy. Jest zupelnie rozna od wszystkiego, czego do tej pory probowalem. Dla mnie jest doswiadzczeniem bardzo pozytywnym.
Najbardziej wytrawna arabica jaką w życiu piłem. Taki cabernet sauvignon z Bordeaux wśród kaw. I podobnie jak takie wina - nie każdemu podniebieniu może posmakować. Choć dla mnie jest rewelacyjna - czuć w niej taką surowość bliskowschodnich pustynnych wzgórz, z których pochodzi. Bardzo intensywny, ale jednocześnie zbalansowany smak. Warto spróbować.
Mogę zdecydowanie powiedzieć że to NAJLEPSZA kawa na świecie.
Kawę z Jemenu można nienawidzić lub uwielbiać. Ja należę do tych drugich, jednak kawa musi być jasno palona. Piję 1kg miesięcznie od 2-3 lat zawsze z Tommy Cafe. Jak czasami kawa nie spełni moich oczekiwań bez problemu otrzymuję na zamianę nową. POLECAM!