Kawa Papua Nowa Gwinea BOX 200g mielona
KPNGMB200
N

19,90 zł

Wysyłka 48h

90% zamówień realizujemy w 24h (dni robocze).

W magazynie 180 szt.

Tutaj wyświetlamy aktualny stan magazynowy danego produktu.

Dostawa 9,90 zł

Wiemy jak ważna jest tania dostawa, dlatego zredukowaliśmy jej koszty do minimum. Przy zakupach za 150 zł dostawa gratis!

- +

Pomoc przy wyborze
produktu

Dostawa gratis
od 150zł

jesteśmy 6 lat
na rynku

Do porównania

 
Opis produktu

Kraj pochodzenia - Papua Nowa Gwinea

Region - Sigiri

Szczep - Arabika, Typica

Zbiory - Kwiecień-Wrzesień

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1500 m.n.p.m

-----------------------------------------------------

Profil palenia -średnie

Smak - nuty orzecha, miodu, klonu, słodkich mandarynek

Aromat - nuty prażonych orzechów, miodu, kwiatów

Body - umiarkowane

Kwasowość - średnia

Kawa z Oceanii Papua Nowa Gwinea - 100% Arabika, świeżo palona, zmielona kawa została zapakowana do fantastycznego, tekturowego pudełka, które zachwyca wyglądem!

200g świeżo palonej i świeżo mielonej kawy zostało zamknięte w woreczku a kolejno w pudełku kartonowym. Nowy wygląd jednak kawa wciąż ta sama! Stopień zmielenia kawy to średni - doskonała do zaparzania tradycyjnego czy ekspresów przelewowych.

Większość kawy na Papua Nowa Gwinea jest produkowana przez małe wioski oraz farmy. Typowy ogród kawowy składa się od 20 do 600 krzewów i drzew. Plantatorzy nie używają pestycydów, a jako nawóz stosują ścięte gałęzie i liście kawowca. Większe plantacje grupują mniejszych producentów co zapewnia pracę lokalnej ludności.

Plantacja Sigiri położona w dolinie Wahgi w Western Highlands, powstała w latach 50-tych ubiegłego stulenia. Od ponad 20 lat, ziarna pochodzące z tej plantacji znajdują się w światowej czołówce kaw gourmet.

Kluczem do sukcesu jest wysoka standaryzacja procesu nasadzeń, uprawy i późniejszej obróbki. Owoce kawowca są zbierane ręcznie oraz sprawdzane pod względem jednolitości, co gwarantuje odpowiedni balans cukrów i innych związków występujących w owocu i ziarnie. Następnie wybrane owoce są rozłupywane i myte tego samego dnia.

Sekret smaku arabiki z plantacji Sigiri, kryje się w procesie mycia zielonych ziaren, polegającym na pozostawieniu ich w kąpieli wodnej na 24 godziny. Następnie ziarna są suszone na słońcu i kolejny raz poddawane selekcji i ręcznemu sortowaniu by ostatecznie trafić do jutowych worków.

Ochrona środowiska, szczególnie gleby oraz wody jest kluczowa dla zachowania wysokiej jakości upraw. Ponadto krzewy i małe drzewa kawowca stanowią dom dla ponad 90 gatunków ptaków.

Symbol AA odnosi się do wielkości ziaren. Ziarna AA są wysokiej jakości, są większe od innych ziaren. Powszechnie rozmiar ziarna wiąże się z bogactwem smaków jakie możemy odkryć w kawie.

    Napisz opinię

    Kawa Papua Nowa Gwinea BOX mielona

    Zobacz też

    W kategorii

    Koszyk

    Brak produktów

    Do ustalenia Wysyłka
    0,00 zł Razem

    Zobacz koszyk

    Szukaj

    Menu

    Ulubione

    Brak produktów

    Zobacz ulubione

    Oglądane

    Produkt dodano do koszyka
    Ilość:
    Razem:
    W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
    Wysyłka: Do ustalenia
    Wartość produktów:
    Razem:
    Kontynuuj zakupy Idź do koszyka