Kawa India Monsooned Malabar AA BOX 200g mielona

Kawa Indie Monsooned Malabar BOX mielona

Kawa Indie Monsooned Malabar BOX mielona

KIMMMB200
N

20,90 zł

Wysyłka 48h

90% zamówień realizujemy w 24h (dni robocze).

W magazynie 591 szt.

Tutaj wyświetlamy aktualny stan magazynowy danego produktu.

Dostawa 9,90 zł

Wiemy jak ważna jest tania dostawa, dlatego zredukowaliśmy jej koszty do minimum. Przy zakupach za 150 zł dostawa gratis!

- +

Pomoc przy wyborze
produktu

Dostawa gratis
od 150zł

jesteśmy 6 lat
na rynku

Do porównania

 
Opis produktu
Kraj pochodzenia - Indie

Region - Karnataka, Western Ghats

Gatunek - Arabika, Catimor

Zbiory - Pańdziernik-Luty

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1100-1200 m.n.p.m.

Profil palenia -średnie

Smak - czekolady, przypraw, prażonych orzechów

Aromat - wyczuwalne nuty karmelu, tytoniu, dymu

Body - umiarkowane

Kwasowość - niska



Kawa Indie Monsooned Malabar AA mielona

Kawa z Azji:  Indie Monsooned Malabar - 100% Arabika, świeżo palona kawa ziarnista została zapakowana do fantastycznego, tekturowego pudełka, które zachwyca wyglądem!

200g świeżo palonej kawy zostało zamknięte w woreczku a kolejno w pudełku kartonowym. Nowy wygląd- jednak kawa wciąż ta sama! Nic nie straciła na smaku czy zapachu natomiast zyskała na wyglądzie, przez co doskonale wygląda we wszelkich koszach prezentowych i ucieszy każdego obdarowanego kawosza.

Kawa świeżo mielona - kawa jest mielona tuż przed wysłaniem zamówienia. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka. Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

Pierwsze komercyjne plantacje kawy założyli w Indiach Brytyjczycy w 1840 roku. Tropikalny klimat, wysokie słoneczne stoki, duże ilości opadów oraz gleba bogata w składniki mineralne, tworzą idealne miejsce do uprawy kawowców. Dziś Indie zajmują piąte miejsce w rankingu największych producentów kawy za Brazylią, Kolumbią, Meksykiem i Etiopią. Kolor, kształt i wielkość ziaren, jak również ich aromat i smak są wyniki specjalnego przetwarzania po zakończonych zbiorach.

Indyjska kawa w połowie XIX wieku była wysyłana do Europy na drewnianych żaglowcach. Podróż trwała od czterech do sześciu miesięcy, gdyż statki musiały opłynąć Przylądek Dobrej Nadziei przed dotarciem do miejsca przeznaczenia. Ziarna przechowywano pod pokładem, poniżej linii wody w wilgotnym otoczeniu, co powodowało zmianę chemiczną składu ziaren. Gdy kawa dotarła do Europy, kolor ziaren zmienił z jasnozielonego na bladozłoty. Powyższy proces nazwano "Monsumowaniem", gdyż obecnie zebrane ziarna wystawia się na działanie deszczów monsunowych, celem odtworzenia pierwotnego smaku ziaren. Proces trwa od 12-16 tygodni i w jego rezultacie zielone ziarna zwiększają swoją objętość, tracą masę i uzyskują jasnobrązowy kolor.




    Napisz opinię

    Kawa Indie Monsooned Malabar BOX mielona

    Zobacz też

    W kategorii

    Koszyk

    Brak produktów

    Do ustalenia Wysyłka
    0,00 zł Razem

    Zobacz koszyk

    Szukaj

    Menu

    Ulubione

    Brak produktów

    Zobacz ulubione

    Oglądane

    Produkt dodano do koszyka
    Ilość:
    Razem:
    W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
    Wysyłka: Do ustalenia
    Wartość produktów:
    Razem:
    Kontynuuj zakupy Idź do koszyka