Kawa Nikaragua 1kg ziarnista- kawa do ekspresu
- Dodaj opinie
(99,00 zł szt.)
Kawa Nikaragua
Nikaragua to państwo Ameryki Środkowej, położone między Hondurasem na północy a Kostaryką na południu, od zachodu oblane wodami Oceanu Spokojnego a od wschodu Morzem Karaibskim.
To kraj, który urzeka krajobrazem tropikalnych lasów deszczowych, przejrzystą błękitną wodą, rozległymi plażami i niewielkimi wyspami wulkanicznymi. Wilgotny i gorący klimat równikowy niewątpliwie sprzyja uprawie kawowców. Licznie występujące tam plantacje kawy i trzciny cukrowej są silnym filarem gospodarki opartej w głównej mierze na rolnictwie.
Kawowce w Nikaragui uprawiane są na terenach górzystych na wysokości między 1 100 a 1 400 m n.p.m., na niewielkich plantacjach, zwykle osłonięte innymi drzewami, co zapewnia powolne dojrzewanie owoców. Czas zbiorów przypada na okres od stycznia do maja.
Kawa z Nikaragui cechuje się zróżnicowanym bukietem smaków, wyczuć w niej można słodki posmak karmelu, egzotyczne akcenty cytrusów oraz korzenny posmak, który urzeknie niejednego kawosza.
Kawa Nikaragua świetnie sprawdzi się w ekspresie automatycznym, ekspresie przelewowym i french pressie.
Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.
Składniki: 100% kawa Arabica ziarnista (1 kg)
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone, a mielone tuż przed wysyłką. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.