Kawa Papua Nowa Gwinea ziarnista
(29,83 zł szt.)
Kawa z Papui-Nowej Gwinei w większości produkowana jest przez małe wioski oraz farmy. Typowy ogród kawowy składa się od 20 do 600 krzewów i drzew. Plantatorzy nie używają pestycydów, a jako nawóz stosują ścięte gałęzie i liście kawowca. Większe plantacje grupują mniejszych producentów, co zapewnia pracę lokalnej ludności.
Kawa Papua Nowa Gwinea AX ( dawne oznaczenie AA)
Kawa z Papui-Nowej Gwinei w większości produkowana jest przez małe wioski oraz farmy. Typowy ogród kawowy składa się od 20 do 600 krzewów i drzew. Plantatorzy nie używają pestycydów, a jako nawóz stosują ścięte gałęzie i liście kawowca. Większe plantacje grupują mniejszych producentów, co zapewnia pracę lokalnej ludności.
Plantacja Sigiri położona w dolinie Wahgi w Western Highlands, powstała w latach 50. ubiegłego stulenia. Od ponad 20 lat, ziarna pochodzące z tej plantacji znajdują się w światowej czołówce kaw gourmet.
Kluczem do sukcesu jest wysoka standaryzacja procesu nasadzeń, uprawy i późniejszej obróbki. Owoce kawowca są zbierane ręcznie oraz sprawdzane pod względem jednolitości, co gwarantuje odpowiedni balans cukrów i innych związków występujących w owocu oraz ziarnie. Następnie wybrane owoce są rozłupywane i myte tego samego dnia.
Sekret smaku arabiki z plantacji Sigiri, kryje się w procesie mycia zielonych ziaren, polegającym na pozostawieniu ich w kąpieli wodnej na 24 godziny. Następnie ziarna są suszone na słońcu i kolejny raz poddawane selekcji oraz ręcznemu sortowaniu, by ostatecznie trafić do jutowych worków.
O zmianach w oznaczeniu przeczytasz więcejna blogu
Region: Sigiri
Gatunek: Arabika, Typica
Zbiory: kwiecień - wrzesień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.
Smak: słodkawy, z wyczuwalnymi owocowymi i korzennymi nutami
Aromat: karmel, cytrusy, korzenny, pikantny, kwiatowy, owoce tropikalne
Body: umiarkowane
Papua Nowa Gwinea świetnie sprawdzi się w ekspresie automatycznym, ekspresie przelewowym, kawiarce, aeropressie i french pressie.
Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.
Składniki:
100% kawa Arabica ziarnista
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.
Opinie klientów
Bardzo dobra
Dobrze wypalona, świeża i bardzo smaczna kawa. Polecam spróbować
Polecam
Jak dla mnie kawa jest smaczna.
smaczna kawa
Bardzo łagodna kawa. Polecam
Bardzo dobra
Pierwszy zakup i trafiony. Kawa idealna do Aeropressu
Pyszna kawa
Pyszna ! Polecam wszystkim którzy szukają kaw o niskiej kwasowości
dobra
jak zawsze dobra, chociaż moją ulubioną jest Flamingo bo ma wyrazniejszy smak
super
Łagodna
Smaczna Papua
Papua jest jedną z wielu które tutaj lubię. Ma łagodny smak, niską kwasowość i idealną piankę. U mnie sprawdziła się w ekspresie automatycznym jak i w zwykłym zaparzaniu w szklance. Polecam tę kawę
Super
Dobra kawa bez nadmiernej goryczy
Bardzo dobra
Aromatyczna kawa arabika o niskiej kwasowości. Piję czarną jak i z mlekiem
polecam
Bardzo dobra kawa .Szybko sprawnie i na czas.
łagodna
wolę mocniejsze ta jest bardzo łagodna
bardzo dobra
Najlepsza ! delikatna i smaczna. Zero goryczki
Smaczna
Dobra łagodna kawa. Polecam
delikatna
Bardzo dobra kawa i chyba tu najlepsza :) ma niską kwasowość i nadaje się do różnych metod zaparzania. Próbowałam w ekspresie przelewowym , dripperku ,aeropressie i tradycyjnie .Polecam spróbować
Delikatna kawa
Doskonała o niskiej kwasowości . Polecam
delikatna
Bardzo smaczna delikatna kawa z małą kwasowością. Idealna dla kobiet .Bez problemu można pić ją popołudniami . Dziękuję za miłą i szybka obsługę .
Grażyna
Kawa bardzo aromatyczna, subtelna, dla miłośników delikatnych naparów
Papua
Kawa bardzo delikatna, jak dla mnie zbyt delikatna, ale ma swój urok i cudny aromat
papua
Kawa bardzo ładnie pachnie, jest delikatna ale bardzo aromatyczna. Jestem zachwycona.
delikatna kawa
Super ta kawa z Papua Nowa Gwinea, bardzo delikatna, można powiedzieć, że taka kobieca - robimy w ekspresie takim przelewowym a teściowa w automatycznym ciśnieniowym i jest też dobra. polecamy
Bogaty smak
Z każdym kolejnym łykiem tej kawy odkrywam nową nutę smakową. Bardzo bogaty smak. <br />