

(125,28 zł kg)
Kawa z Papui-Nowej Gwinei w większości produkowana jest przez małe wioski oraz farmy. Typowy ogród kawowy składa się od 20 do 600 krzewów i drzew. Plantatorzy nie używają pestycydów, a jako nawóz stosują ścięte gałęzie i liście kawowca. Większe plantacje grupują mniejszych producentów, co zapewnia pracę lokalnej ludności.
Kawa z Papui-Nowej Gwinei w większości produkowana jest przez małe wioski oraz farmy. Typowy ogród kawowy składa się od 20 do 600 krzewów i drzew. Plantatorzy nie używają pestycydów, a jako nawóz stosują ścięte gałęzie i liście kawowca. Większe plantacje grupują mniejszych producentów, co zapewnia pracę lokalnej ludności.
Plantacja Sigiri położona w dolinie Wahgi w Western Highlands, powstała w latach 50. ubiegłego stulenia. Od ponad 20 lat, ziarna pochodzące z tej plantacji znajdują się w światowej czołówce kaw gourmet.
Kluczem do sukcesu jest wysoka standaryzacja procesu nasadzeń, uprawy i późniejszej obróbki. Owoce kawowca są zbierane ręcznie oraz sprawdzane pod względem jednolitości, co gwarantuje odpowiedni balans cukrów i innych związków występujących w owocu oraz ziarnie. Następnie wybrane owoce są rozłupywane i myte tego samego dnia.
Sekret smaku arabiki z plantacji Sigiri, kryje się w procesie mycia zielonych ziaren, polegającym na pozostawieniu ich w kąpieli wodnej na 24 godziny. Następnie ziarna są suszone na słońcu i kolejny raz poddawane selekcji oraz ręcznemu sortowaniu, by ostatecznie trafić do jutowych worków.
O zmianach w oznaczeniu przeczytasz więcejna blogu
Region: Sigiri
Gatunek: Arabika, Typica
Zbiory: kwiecień - wrzesień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.
Smak: słodkawy, z wyczuwalnymi owocowymi i korzennymi nutami
Aromat: karmel, cytrusy, korzenny, pikantny, kwiatowy, owoce tropikalne
Body: umiarkowane
Papua Nowa Gwinea świetnie sprawdzi się w ekspresie automatycznym, ekspresie przelewowym, kawiarce, aeropressie i french pressie.
Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.
Składniki:
100% kawa Arabica ziarnista
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.