Kawa Papua Nowa Gwinea 250g ziarnista

31,32 zł

(125,28 zł kg)

Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni : 31,32 zł

Kawa z Papui-Nowej Gwinei w większości produkowana jest przez małe wioski oraz farmy. Typowy ogród kawowy składa się od 20 do 600 krzewów i drzew. Plantatorzy nie używają pestycydów, a jako nawóz stosują ścięte gałęzie i liście kawowca. Większe plantacje grupują mniejszych producentów, co zapewnia pracę lokalnej ludności.


Wysyłka: 48h
W magazynie: 610 szt.

Ilość

tag_faces 31 pkt w Programie Lojalnościowym

Kawa Papua Nowa Gwinea AX ( dawne oznaczenie AA)

Kawa z Papui-Nowej Gwinei w większości produkowana jest przez małe wioski oraz farmy. Typowy ogród kawowy składa się od 20 do 600 krzewów i drzew. Plantatorzy nie używają pestycydów, a jako nawóz stosują ścięte gałęzie i liście kawowca. Większe plantacje grupują mniejszych producentów, co zapewnia pracę lokalnej ludności.


Plantacja Sigiri położona w dolinie Wahgi w Western Highlands, powstała w latach 50. ubiegłego stulenia. Od ponad 20 lat, ziarna pochodzące z tej plantacji znajdują się w światowej czołówce kaw gourmet.

Kluczem do sukcesu jest wysoka standaryzacja procesu nasadzeń, uprawy i późniejszej obróbki. Owoce kawowca są zbierane ręcznie oraz sprawdzane pod względem jednolitości, co gwarantuje odpowiedni balans cukrów i innych związków występujących w owocu oraz ziarnie. Następnie wybrane owoce są rozłupywane i myte tego samego dnia.

Sekret smaku arabiki z plantacji Sigiri, kryje się w procesie mycia zielonych ziaren, polegającym na pozostawieniu ich w kąpieli wodnej na 24 godziny. Następnie ziarna są suszone na słońcu i kolejny raz poddawane selekcji oraz ręcznemu sortowaniu, by ostatecznie trafić do jutowych worków.

O zmianach w oznaczeniu przeczytasz więcejna blogu

 

Region: Sigiri
Gatunek: Arabika, Typica
Zbiory: kwiecień - wrzesień
Metoda pozyskiwania: na mokro 
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.

Smak: słodkawy, z wyczuwalnymi owocowymi i korzennymi nutami
Aromat: karmel, cytrusy, korzenny, pikantny, kwiatowy, owoce tropikalne
Body: umiarkowane

 

Papua Nowa Gwinea świetnie sprawdzi się w ekspresie automatycznym, ekspresie przelewowym, kawiarce, aeropressie i french pressie.

 

Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.

 

Składniki:

100% kawa Arabica ziarnista

 

Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.

 

Pamiętaj, aby otwartą kawę przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.

Region/pochodzenie:
Papua Nowa Gwinea
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
ziarnista
Waga
250 g
intensywność smaku
3/5
kwasowość
3/5
stopień wypalenia
3/5
Sposób parzenia
Region/pochodzenie:
Papua Nowa Gwinea
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
ziarnista
Waga
250 g
intensywność smaku
3/5
kwasowość
3/5
stopień wypalenia
3/5
Sposób parzenia

Zobacz także

16 innych produktów w tej samej kategorii: