Kawa ziarnista ETIOPIA SIDAMO 250g

33,00 zł

(125,26 zł kg)

Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni : 33,00 zł

Kawa Etiopia Sidamo 250g to 100% Arabika, świeżo palona, o intensywnym smaku i wysokiej kwasowości. Idealna do ekspresu ciśnieniowego, przelewowego, kawiarki, chemexu, dripa i aeropressu.


Wysyłka: 48h
W magazynie: 564 szt.

Ilość

tag_faces 33 pkt w Programie Lojalnościowym

Kawa Etiopia Sidamo

Etiopia Sidamo pochodzi z Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU). Jest to wspólnota z siedzibą w regionie Oromia zrzeszająca 217 mniejszych spółdzielni. Została ona założona w 1999 r. w celu ułatwienia eksportu kawy rolnikom z mniejszych gospodarstw. OCFCU działa w regionie administracyjnym Oromia (środkowa i południowa część Etiopii) i produkuje aż 65% kawy pochodzącej z Etiopii.

OCFCU dzięki wspieraniu spółdzielni cieszy się doskonałą reputacją. Wspólnota płaci 70% zysku z powrotem do spółdzielni, te z kolei płacą 70% zysku rolnikom, którzy do danej spółdzielni należą. Wynagrodzenie dla rolników wypłacane jest w trzech ratach, w ciągu jednego sezonu. Ten system pozwala rolnikom na zachowanie stabilności finansowej. Strategia ta umożliwiła OCFCU szybki rozwój.

Poza aspektami finansowymi OCFCU dba także o wysoką jakość kawy. Wspólnota posiada swój własny zakład ds. kontroli jakości, który zatrudnia aż 900 pracowników. Zakład ten jest w stanie sprawdzić aż 5-7 ton kawy dziennie.

 

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Sidamo  
Gatunek: Arabika, Heirloom
Zbiory: październik - grudzień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.

Profil palenia: średni
Smak: cytrusowy, z delikatnym posmakiem czekolady
Aromat: czekolada, cytrusy, limonka
Body: delikatne
Kwasowość: wyczuwalna

 

Etiopia Sidamo świetnie sprawdzi się w ekspresie przelewowym, kawiarce, chemexie i french pressie.

 

Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.

 

Składniki:

100% kawa Arabica ziarnista

 

Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.

 

Pamiętaj, aby otwartą kawę przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.

Region/pochodzenie:
Etiopia
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
ziarnista
Waga
250 g
intensywność smaku
3/5
kwasowość
4/5
stopień wypalenia
3/5
Sposób parzenia
Region/pochodzenie:
Etiopia
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
ziarnista
Waga
250 g
intensywność smaku
3/5
kwasowość
4/5
stopień wypalenia
3/5
Sposób parzenia

Zobacz także

16 innych produktów w tej samej kategorii: