Kawa Etiopia Djimmah Gr.5 świeżo palona ziarnista
(24,21 zł szt.)
Kawa Etiopia Djimmah
Kawa Etiopia Djimmah różni się od pozostałych kaw z Etiopii. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że jest ona pozyskiwana na sucho. Jest to metoda polegająca na rozsypaniu ziaren kawy na płaskiej powierzchni wystawionej na działanie słońca. Owoce suszy się przez około 4 tygodnie, regularnie przewracając je na drugą stronę. Po tym czasie łatwo oddzielić suchy miąższ od ziarna w maszynach zwanych łuszczarkami.
Kawa ta rośnie w południowej części Etiopii w regionie Kaffa będącym światową kolebką kawy. Tamtejsze regiony bujnie porośnięte są kawowcami z różnych szczepów. W rezultacie kawa Etiopia Djimmah tworzy bardzo oryginalną mieszankę ziaren, z różnymi nutami smakowymi. Warto zwrócić również uwagę na fakt, że ziarna tej kawy są nieco inne od pozostałych - troszkę mniejsze. Wskazuje to na dziki, pierwotny charakter tej kawy.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Kaffa
Gatunek: Arabika
Zbiory: październik - marzec
Metoda pozyskiwania: na sucho
Wysokość upraw: 1650 - 2000 m n.p.m.
Profil palenia: średni
Smak: pełny, z lekkim akcentem kwiatowym
Aromat: czekolada, wanilia, cytrusy, winny
Body: średnie
Kwasowość: wyczuwalna
Wyjątkowe Ziarna Kawy Tommy Cafe
Zapraszamy do świata smaków! Etiopia to miejsce, skąd pochodzi niesamowita kawa. Tommy Cafe oferuje wyjątkową Etiopską Kawę, która jest prawdziwą petardą smakową!
Etiopska Kawa Tommy Cafe to wyjątkowy trunek, w którym niepowtarzalny smak jest wynikiem wykorzystania wyjątkowych ziaren. Ziarna tej kawy to odmiana heirloom, charakteryzująca się unikalnym połączeniem różnych odmian botanicznych. Ich niezwykła cecha polega na zróżnicowaniu - mniejsze i większe, ciemniejsze i jaśniejsze, co nadaje kawie niezwykłe bogactwo smaku..
Etiopia Djimmah świetnie sprawdzi się w ekspresie przelewowym, kawiarce, aeropressie i french pressie.
Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.
Składniki:
100% kawa Arabica ziarnista
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.
Opinie klientów
polecam bardzo dobra
fajnie że macie daty palenia na opakowaniu! świeża i pyszna
dobra
Dobra i aromatyczna kawa Etiopia DJ u mnie sprawdziła się jako espresso i klasyczna parzucha
Bardzo dobra
Kawa bardzo mi smakuje. Mogę polecić
ok
Bardzo smaczna Kawa. Polecam
Tania i dobra
Klasyczny przykład produktu "tani i dobry". Mi najbardziej smakuje jakieś 3-7 dni od daty wypalenia dlatego kupuję małe opakowania i piję szybko :) Całe szczęście, że od czasu do czasu jest jakaś promocja na darmową dostawę.