

(104,70 zł kg)
Wyjątkowa kawa Etiopia Djimmah 250g – głęboki smak z nutami czekolady i przypraw. Doskonała do alternatywnych metod parzenia i klasycznego espresso.
Kawa Etiopia Djimmah różni się od pozostałych kaw z Etiopii. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że jest ona pozyskiwana na sucho. Jest to metoda polegająca na rozsypaniu ziaren kawy na płaskiej powierzchni wystawionej na działanie słońca. Owoce suszy się przez około 4 tygodnie, regularnie przewracając je na drugą stronę. Po tym czasie łatwo oddzielić suchy miąższ od ziarna w maszynach zwanych łuszczarkami.
Kawa ta rośnie w południowej części Etiopii w regionie Kaffa będącym światową kolebką kawy. Tamtejsze regiony bujnie porośnięte są kawowcami z różnych szczepów. W rezultacie kawa Etiopia Djimmah tworzy bardzo oryginalną mieszankę ziaren, z różnymi nutami smakowymi. Warto zwrócić również uwagę na fakt, że ziarna tej kawy są nieco inne od pozostałych - troszkę mniejsze. Wskazuje to na dziki, pierwotny charakter tej kawy.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Kaffa
Gatunek: Arabika
Zbiory: październik - marzec
Metoda pozyskiwania: na sucho
Wysokość upraw: 1650 - 2000 m n.p.m.
Profil palenia: średni
Smak: pełny, z lekkim akcentem kwiatowym
Aromat: czekolada, wanilia, cytrusy, winny
Body: średnie
Kwasowość: wyczuwalna
Zapraszamy do świata smaków! Etiopia to miejsce, skąd pochodzi niesamowita kawa. Tommy Cafe oferuje wyjątkową Etiopską Kawę, która jest prawdziwą petardą smakową!
Etiopska Kawa Tommy Cafe to wyjątkowy trunek, w którym niepowtarzalny smak jest wynikiem wykorzystania wyjątkowych ziaren. Ziarna tej kawy to odmiana heirloom, charakteryzująca się unikalnym połączeniem różnych odmian botanicznych. Ich niezwykła cecha polega na zróżnicowaniu - mniejsze i większe, ciemniejsze i jaśniejsze, co nadaje kawie niezwykłe bogactwo smaku..
Etiopia Djimmah świetnie sprawdzi się w ekspresie przelewowym, kawiarce, aeropressie i french pressie.
Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.
Składniki:
100% kawa Arabica ziarnista
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.
fajnie że macie daty palenia na opakowaniu! świeża i pyszna
Dobra i aromatyczna kawa Etiopia DJ u mnie sprawdziła się jako espresso i klasyczna parzucha
Kawa bardzo mi smakuje. Mogę polecić
Bardzo smaczna Kawa. Polecam
Klasyczny przykład produktu "tani i dobry". Mi najbardziej smakuje jakieś 3-7 dni od daty wypalenia dlatego kupuję małe opakowania i piję szybko :) Całe szczęście, że od czasu do czasu jest jakaś promocja na darmową dostawę.