

(131,02 zł kg)
Pierwsze komercyjne plantacje kawy założyli w Indiach Brytyjczycy w 1840 roku. Tropikalny klimat, wysokie słoneczne stoki, duże ilości opadów oraz gleba bogata w składniki mineralne, tworzą idealne miejsce do uprawy kawowców. Dziś Indie zajmują piąte miejsce w rankingu największych producentów kawy za Brazylią, Kolumbią, Meksykiem i Etiopią.
Pierwsze komercyjne plantacje kawy założyli w Indiach Brytyjczycy w 1840 roku. Tropikalny klimat, wysokie słoneczne stoki, duże ilości opadów oraz gleba bogata w składniki mineralne, tworzą idealne miejsce do uprawy kawowców. Dziś Indie zajmują piąte miejsce w rankingu największych producentów kawy za Brazylią, Kolumbią, Meksykiem i Etiopią. Kolor, kształt i wielkość ziaren, jak również ich aromat i smak są efektem specjalnego przetwarzania po zakończonych zbiorach.
Indyjska kawa w połowie XIX wieku była wysyłana do Europy na drewnianych żaglowcach. Podróż trwała od czterech do sześciu miesięcy, gdyż statki musiały opłynąć Przylądek Dobrej Nadziei przed dotarciem do miejsca przeznaczenia. Ziarna przechowywano pod pokładem, poniżej linii wody w wilgotnym otoczeniu, co powodowało zmianę chemiczną składu ziaren. Gdy kawa dotarła do Europy, kolor ziaren zmienił z jasnozielonego na bladozłoty. Powyższy proces nazwano "monsunowaniem", gdyż obecnie zebrane ziarna wystawia się na działanie deszczów monsunowych, celem odtworzenia pierwotnego smaku ziaren. Proces trwa od 12-16 tygodni i w jego rezultacie zielone ziarna zwiększają swoją objętość, tracą masę i uzyskują jasnobrązowy kolor.
Więcej o kawach z AZJI przeczytasz TUTAJ.
Kraj pochodzenia: Indie
Region: Karnataka, Whestern Ghats
Zbiory: listopad - luty
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1200 - 1500 m n.p.m.
Profil palenia: średni
Smak: ziemisty, dymny, z aromatem cygar
Aromat: czekolada, prażone orzechy
Body: pełne
Kwasowość: niska
Kawa Indie Monsooned Malabar świetnie sprawdzi się w ekspresie przelewowym, ekspresie ciśnieniowym, chemexie i french pressie.
Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.
Składniki:
100% kawa Arabica ziarnista
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą w ciemnym i suchym miejscu.
Testuje tutejsze kawy od roku, ta póki co skradła me serce i obecnie wjeżdża na salony z każdym nowym zamówieniem. Wyrazisty aromat, ma moc która daje solidnego kopa a przy tym brak typowej kwasowości. Dla mnie ideał - kto jak ja nie lubi kwaśnych kaw powinien zdecydowanie spróbować tej.
Mocny wyrazny smak i aromat. Kawa świeża z niska kwasowością i dużą pianką :) stawia na nogi. Polecam
Najpyszniejsza kawa na świecie. Jeżeli lubisz kawy z niską kwasowością, to będzie to idealny wybór.
Smaczna
miłe zaskoczenie ! smakuje wysmienicie
Bardzo dobra kawa i chyba najlepsza. Dobrze smakuje ma mocny wyrazisty smak i nie ma goryczki.
idealna do espresso ! cudnie pachnie prażonymi orzechami :) jak dla mnie najlepsza arabika
Wyrazista ale smaczna . Polecam
Kawa bardzo mi smakuje! Przypadła mi do gustu :) na pewno jeszcze kupię. Czuć smak tytoniu
Najlepsza ze wszystkich :)
smaczna kawa
Świetna kawa o wyrazistym smaku i cudownym aromacie
Bardzo dobra mało kwaśna kawa o lekko ziemistym smaku. Piję espresso
Właśnie pijemy z koleżanką w pracy i jesteśmy zachwycone jej smakiem :) kawa jest przepyszna .Polecam spróbować !!
Dostałem od rodzinki w prezencie :) jest bardzo smaczna aromatyczna o niskiej kwasowości .Polecam
Jedna z najlepszych jaką piłam. Sprawdza się w ekspresie kolbowym .
Kawa super aromatyczna i o prawie niewyczuwalnej kwasowości. Taką kawę lubię!
Zdecydowanie najlepsza jaką piłam ????
Charakterna, zdecydowana w smaku, lecz bez goryczy. Inna niż wszystkie.
Piję kawę parzoną w kafeterce i lekko złamaną cukrem. Ta jest b.dobra z dość intensywnym i mocnym smakiem mimo że nie czuję w niej żadnego dymu i cygar.Dodaję ją do ulubionych podobnie jak Esmeraldę i polecam smakoszom.
Bardzo lubię tą kawę, na ma prawdę intensywny aromat i lekko dymny posmak. Można powiedzieć, że jest to kawa dla prawdziwych mężczyzn.