Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Razem produkty: (brutto)
Dostawa: (brutto) Darmowa wysyłka!
Razem (brutto)
Strona główna > Kawa>Kawa zielona>Zielona kawa Nepal Himalaya Supreme

Zielona kawa Nepal Himalaya Supreme

Kraj pochodzenia – Nepal

Region – Nuwakot, Parbat

Szczep - Arabika

Zbiory - 

Pozyskiwanie - na mokro

Wysokość upraw - 800 - 1600 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak – łagodny, słodki, lekko orzechowy, korzenny

Aromat – jaśminowy, kwiatowy, owocowy, słodki

Body- pełne

Kwasowość - niska

Szczegóły

  • Waga 1kg

cena brutto

191,20 zł

  • 1kg

- +

Kawa zielona, ziarnista Arabika. Kawa sprzedawana jako surowe ziarna do samodzielnego wypalenia. Uprzedzamy, że kawa ta przed wypaleniem nie nadaje się do mielenia w domowych młynkach gdyż jest bardzo twarda. Opis dotyczy średniego wypalenia. Profil palenia zmienia odpowiednio walory smakowe jak i aromat kawy.
Kawa dostępna tylko w gramaturze 1 kg.

Nepal- kraj, który położony jest między Chinami i Indiami, w środkowej części Himalajów. 80% powierzchni tego kraju to tereny górzyste, średnio mierzące ok 6000 m n.p.m. Króluje oczywiście najwyższy szczyt świata czyli Czomolungma (8848 m n.p.m.). Kraj znany głównie z alpinistyki, mimo iż 75% dochodu naturalnego pochodzi z rolnictwa.

Kawa w Nepalu uprawiana jest od ponad 30 lat - początkowo do użytku lokalnego,w turystyce. Jednak wstrząsany wojnami partyzanckimi przemysł turystyczny nie co zubożał i zaszła potrzeba wynalezienia nowej gałęzi do rozwoju gospodarczego. Tak od ponad 10 lat kawa jest eksportowana na cały świat i ciągle przybywa gospodarstw trudniących się jej uprawą. Już w tym momencie kawa daje utrzymanie prawie połowie Nepalczyków.Górzyste plantacje Nepalu, dzięki łagodnej glebie, rześkiemu czystemu powietrzu najwyższych gór świata, rodzą ziarna kawy o niezapomnianym korzennym, orzechowym smaku i owocowym słodkim aromacie. Krzewy są naturalnie nawożone, owoce kawowca dojrzewają w cieniu oraz są zbierane tylko i wyłącznie ręcznie. Położenie geograficzne, gleby oraz produkcja ziaren wysokiej jakości, decydują o wyjątkowym profilu nepalskiej kawy. Ziarna pozyskiwane sa na mokro i suszone na nepalskim słońcu. Nepalczycy lubią się chwalić, że ich kawa jest organiczna.

Nietypowe pochodzenie, uprawy bez sztucznych nawozów i cała ta magiczna otoczka sprawiają, że kawa z Nepalu jest doceniona, jedyna w swoim rodzaju i naprawdę bardzo smaczna.

Napisz swoją opinię

Zielona kawa Nepal Himalaya Supreme

Zielona kawa Nepal Himalaya Supreme

Kraj pochodzenia – Nepal

Region – Nuwakot, Parbat

Szczep - Arabika

Zbiory - 

Pozyskiwanie - na mokro

Wysokość upraw - 800 - 1600 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak – łagodny, słodki, lekko orzechowy, korzenny

Aromat – jaśminowy, kwiatowy, owocowy, słodki

Body- pełne

Kwasowość - niska

Napisz swoją opinię