Kawa Bezkofeinowa 100% Arabica 250g

Kawa Bezkofeinowa Arabica 100%

Kawa Bezkofeinowa Arabica 100%

N

24,92 zł

Wysyłka 48h

90% zamówień realizujemy w 24h (dni robocze).

W magazynie 32 szt.

Tutaj wyświetlamy aktualny stan magazynowy danego produktu.

Dostawa 9,90 zł

Wiemy jak ważna jest tania dostawa, dlatego zredukowaliśmy jej koszty do minimum. Przy zakupach za 150 zł dostawa gratis!

  • 250g
  • 1kg

- +

Pomoc przy wyborze
produktu

Dostawa gratis
od 150zł

jesteśmy 6 lat
na rynku

Do porównania

 
Opis produktu

Kawa bezkofeinowa ziarnista

Dbamy o wszystkich naszych klientów, staramy się sprostać wszystkim oczekiwaniom i zadowolić nawet najbardziej wymagające gusta. W związku z tym, że wiemy, iż sporo z naszych klientów z różnych powodów musi uważać na ilość spożywanej kofeiny albo w ogóle nie mogą pić napoi z tą substancją postanowiliśmy wyjść im na przeciw i rozszerzyliśmy naszą ofertę o kawę bezkofeinową ziarnistą.

Składniki produktu: kawa palona, ziarnista 100% Arabika. Kawa bezkofeinowa w ziarnach z idealnym balansem pomiędzy kwaskowatością, łagodnością i doskonałym smakiem

Zalety kawy bezkofeinowej

Kawa bezkofeinowa ziarnista zawiera antyoksydanty i składniki odżywcze więc nie jest takim strasznym diabłem jak ją nieraz robią. W rzeczywistości jest to jedno z największych źródeł przeciwutleniaczy w naszej diecie. Kawa bezkofeinowa zawiera podobne ilości przeciwutleniaczy jak zwykła kawa, chociaż mogą być nawet do 15% niższe. Ta różnica jest najprawdopodobniej spowodowana niewielką utratą przeciwutleniaczy podczas procesu dekofeinizacji. Głównymi przeciwutleniaczami w zwykłej i bezkofeinowej kawie są kwasy hydrocynamonowe i polifenole. Przeciwutleniacze bardzo skutecznie neutralizują reaktywne związki zwane wolnymi rodnikami. Zmniejsza to uszkodzenia oksydacyjne i może pomóc w zapobieganiu chorobom takim jak choroby serca, rak i cukrzyca typu 2. Oprócz antyoksydantów, bezkofeinowy napój zawiera również niewielkie ilości niektórych składników odżywczych. Jedna filiżanka parzonej kawy bezkofeinowej stanowi 2,4% zalecanego dziennego spożycia magnezu, 4,8% potasu i 2,5% niacyny lub witaminy B3. Ponownie, może się wydawać, że nie jest to dużo składników odżywczych, ale ilości szybko się sumują, jeśli pijesz 2-3 (lub więcej) filiżanek kawy dziennie. Kawa ziarnista bezkofeinowa może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Może również zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Zarówno kawa zwykła, jak i bezkofeinowa wydają się mieć pozytywny wpływ na związany z wiekiem spadku zdolności umysłowych. Badania na komórkach ludzkich pokazują również, że kawa bez kofeiny może chronić neurony w mózgu. Może to pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Trochę historii...

Niesamowity jest fakt, że początek kawy bezkofeinowej zapoczątkował wielki poeta Johann Wolfgang von Goethe! Odkrył on bowiem zależność między dużą ilością wypitej kawy w ciągu dnia a bezsennością. Poprosił naukowca: Friedlieb Ferdinand Runge o rozwiazanie swojego problemu. I tak najpierw Rounge odkrył kofeinę a potem proces, który pozwala się jej pozbyć z ziaren.
Zaś pierwszym producentem kawy bezkofeinowej stał się niemiecki kupiec, Ludwig Roselius i jego współpracownicy. W 1903 roku, Ludwig przypadkowo odkrył, że ziarna kawy zanurzone przez długi okres czasu w morskiej wodzie straciły dużą ilość kofeiny, nie tracąc przy tym wielu walorów smakowych, charakterystycznych dla tego napoju.

Co to jest kofeina?

Kofeina to związek chemiczny znajdujący się w ziarnach kawy, w herbacie i innych roślinach, która oddziałuje na nasz centralny układ nerwowy. Niestety po pewnym czasie można się na nią uodpornić i organizm nie reaguje już tak jak na początku.

Kawa ziarnista bezkofeinowa będzie świetnym rozwiązaniem dla wszystkich kobiet, które normalnie raczą się filiżanką kawy w ciągu dnia ale podczas zachodzenia w ciążę na długo się z nią żegnają. Dla osób, które borykają się z nadciśnieniem, z refluksem albo innymi nieżytami żołądka. Kawa bezkofeinowa ziarnista co prawa zawiera kofeinę tak samo jak Radler zawiera alkohol, lecz są to ilości śladowe, bo jedna porcja napoju zawiera zaledwie 0-7g kofeiny.

Usuwanie kofeiny z kawy

Istnieje wiele sposobów usuwania kofeiny z ziaren kawy. Większość z nich obejmuje wodę, rozpuszczalniki organiczne lub dwutlenek węgla. W skrócie, surowe ziarna kawy są myte w wodzie z rozpuszczalnikiem do czasu, aż kofeina zostanie wyekstrahowana, a następnie rozpuszczalnik zostanie usunięty. Następnie ziarna te są prażone w specjalnych piecach, mielone, zalewane wodą i gotowe do spożycia. Ziarna są bezkofeinowe ale wartość odżywcza powinna być prawie identyczna jak zwykłej kawy. Co prawda smak i zapach finalnej filiżanki kawy może być nieco łagodniejszy, a kolor ziaren może się zmienić w zależności od zastosowanej metody dekofeinizacji. Suma sumarum, kawa bezkofeinowa w ziarnach będzie bardziej przyjemna dla tych, którzy są wrażliwi na gorzki smak i zapach zwykłej kawy.

Ziarna kawy bezkofeinowej są myte w rozpuszczalnikach, aby usunąć 97% zawartości kofeiny przed prażeniem. Ile kofeiny znajduje się w kawie bezkofeinowej? Kawa ziarnista bezkofeinowa nie jest całkowicie jej pozbawiona, zwykle jest to około 3 mg na filiżankę , jednakże jedno z badań wykazało, że każda filiżanka (180 ml) kawy bezkofeinowej zawierała 0–7 mg kofeiny. Z drugiej strony przeciętna filiżanka zwykłej kawy zawiera około 70–140 mg kofeiny, w zależności od rodzaju kawy, metody przygotowania i wielkości kubka- tym bardziej, że zwykle na jednym kubku kawy dziennie się nie kończy:)

Istnieją 4 najbardziej popularne metody dekofeinizacji:

  •     Ekstrakcja wodą - Swiss Water Method
  •     Ekstrakcja dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym
  •     Ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi -pośrednia
  •     Ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi -bezpośrednia


Nasza palarnia zdecydowała się na sprzedaż kawy bezkofeinowej ziarnistej wyprodukowanej za pomocą dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym. Jest to dość nowa metoda, na którą patenty mają Niemcy oraz USA. Surowe ziarna kawy wrzucane są do pojemnika zrobionego ze stali nierdzewnej, zamykane są szczelnie i poddane wysokiemu ciśnieniu. Do tak przygotowanych ziaren, kolejno zostaje wtłaczany dwutlenek węgla, który dzięki odpowiedniemu ciśnieniu jest w stanie bezkrytycznym, czyli pomiędzy stanem ciekłym a lotnym. Dzięki temu działa jak rozpuszczalnik i "wyciąga" kofeinę z ziaren kawy, nie ingerując w inne olejki eteryczne i substancje odżywcze ziaren. Z tego pojemnika zwanego naczyniem ekstrakcyjnym, CO2 wraz z kofeiną przenoszone są do komory absorbcyjnej, gdzie dwutlenek z powrotem przechodzi w stan lotny, kofeina się uwalnia w powietrze a CO2 jest gotowy do ponownego użycia.

  • kawa do: ekspresu ciśnieniowego, kawiarki, Aeropressu, ekspresu przelewowego
  • intensywność smaku: 4/5
  • kwasowość: 4/5
  • stopień wypalenia: 4/5

Napisz opinię

Kawa Bezkofeinowa Arabica 100%
 
Komentarze (3)
2019-04-12
delikatna

Bardzo fajna delikatna kawusia:) Polecam wszystkim dziewczynom w ciąży i nie tylko, bo nie czuć różnicy w smaku między normalnymi a tą bezkofeinową.

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)
2019-04-12
Spoko jest ta kawa

Przez przypadek zamówiłem ta kawę zamiast zwykłej, co było robić, wypiłem. Przyznam, ze byłem sceptycznie nastawiony a tu okazało się, ze jest spoko. jak ktoś potrzebuje to polecam.

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)
2019-04-12
W końcu dobra kawa!

Ta kawa bezkofeinowa jest super! Żadna zbożowa, smak sie jej nie różni od "normalnej kawy". Dzięki! oby tak dalej!

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)

Napisz swoją opinię!

Zobacz też

W kategorii

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Oglądane

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka