Kawa Indie Monsooned Malabar AA mielona

32,42 zł

(32,42 zł szt.)

Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni : 32,42 zł

Wysyłka: 48h
W magazynie: 570 szt.
Dostawa od: 15,90zł

Waga : 250g
Grubość zmielenia : Średnio (drip, przelew)
Ilość

Kawa Indie Monsooned Malabar AA

 

Pierwsze komercyjne plantacje kawy założyli w Indiach Brytyjczycy w 1840 roku. Tropikalny klimat, wysokie słoneczne stoki, duże ilości opadów oraz gleba bogata w składniki mineralne, tworzą idealne miejsce do uprawy kawowców. Dziś Indie zajmują piąte miejsce w rankingu największych producentów kawy za Brazylią, Kolumbią, Meksykiem i Etiopią. Kolor, kształt i wielkość ziaren, jak również ich aromat i smak są efektem specjalnego przetwarzania po zakończonych zbiorach.

 

Indyjska kawa w połowie XIX wieku była wysyłana do Europy na drewnianych żaglowcach. Podróż trwała od czterech do sześciu miesięcy, gdyż statki musiały opłynąć Przylądek Dobrej Nadziei przed dotarciem do miejsca przeznaczenia. Ziarna przechowywano pod pokładem, poniżej linii wody w wilgotnym otoczeniu, co powodowało zmianę chemiczną składu ziaren. Gdy kawa dotarła do Europy, kolor ziaren zmienił z jasnozielonego na bladozłoty. Powyższy proces nazwano "monsunowaniem", gdyż obecnie zebrane ziarna wystawia się na działanie deszczów monsunowych, celem odtworzenia pierwotnego smaku ziaren. Proces trwa od 12-16 tygodni i w jego rezultacie zielone ziarna zwiększają swoją objętość, tracą masę i uzyskują jasnobrązowy kolor.

 

Więcej o kawach z AZJI przeczytasz TUTAJ.

 

Kraj pochodzenia: Indie
Region: Karnataka, Whestern Ghats
Zbiory: listopad - luty
Metoda pozyskiwania: na mokro 
Wysokość upraw: 1200 - 1500 m n.p.m.

Profil palenia: średni
Smak: ziemisty, dymny, z aromatem cygar
Aromat: czekolada, prażone orzechy
Body: pełne
Kwasowość: niska

 

Składniki:

100% kawa Arabica mielona

 

Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone, a mielone tuż przed wysyłką. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka. Aby w pełni cieszyć się świeżością kawy i bogatym aromatem po otwarciu, rekomendujemy jej spożycie w ciągu 4 tygodni. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.

 

Pamiętaj, aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą w ciemnym i suchym miejscu.

Region/pochodzenie:
Indie
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
mielona
intensywność smaku
4/5
kwasowość
1/5
stopień wypalenia
3/5
Sposób parzenia
Region/pochodzenie:
Indie
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
mielona
intensywność smaku
4/5
kwasowość
1/5
stopień wypalenia
3/5
Sposób parzenia

Opinie klientów

Na podstawie recenzji 2
Napisz recenzję !
Ola Świerk lut 24, 2021

pyszna nie kwaśna kawa do eskpresu

Na prawdę świetna ta kawa - dobrze mi doradziliście - w ogóle nie jest kwaśna i z ekspresu wychodzi fantastycznie - od teraz moja ulubiona :)

  • 2 z 2 osób uznało tę recenzję za przydatną.
Katarzyna W. lut 19, 2021

idealna

Super kawa, bez grama kwasowości....

  • 1 z 1 osób uznało tę recenzję za przydatną.

2 innych produktów w tej samej kategorii: