Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Razem produkty: (brutto)
Dostawa: (brutto) Darmowa wysyłka!
Razem (brutto)
Strona główna > Kawa>Kawa Arabica>Ziarnista>Azja i Oceania>Kawa Indonezja Sumatra Mandheling

Kawa Indonezja Sumatra Mandheling

Kraj pochodzenia - Azja

Region - Sumatra, Batak

Gatunek - Catimor, Typica

Zbiory - Czerwiec-Grudzień

Metoda pozyskiwania - Na sucho

Wysokość upraw - 900-1 600 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak - rodzynki, owoce, zioła, gorzka czekolada

Aromat - Ziemisty

Body - bogate

Kwasowość - niska

cena brutto

27,34 zł

22,97 zł

Oszczędzasz: -16%

  • 250g
  • 500g
  • 1kg

- +

Sumatra jest drugą pod względem wielkości wyspą Indonezji. Kawa Sumatra Mandheling jest kawą raczej dosyć rzadko spotykaną. Rośnie ona na wysokich zoboczach wulkanicznych wulkanu Leuser niedaleko miasta Padang leżącego w regionie Batak (zachodnio-centralna część Sumatry).

Drzewa kawowe jako pierwsi na Sumatrze zasadzili Holendrzy na początku XIX w. w celu przełamania monopolu jaki na kawę miała w tym czasie Afryka. Już po kilku latach kawa indonezyjska zdominowała światowy rynek, jednak jeszcze przed końcem XIX w. choroby zniszczyły całkowicie plantacje. Kawowce były jednak sukcesywnie sadzone od nowa i po raz kolejny kawa indonezyjska znacząco pokazała się na światowym rynku. Nie trwało to jednak długo ponieważ plantacje po raz kolejny zostały zniszczone, tym razem w wyniku drugiej wojny światowej. Jak widać w przypadku tej kawy powiedzenie, że
historia lubi się powtarzać jest jak najbardziej uzasadnione. Oczywiście, plantacje zostały odbudowane, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem tej wyjątkowej kawy.

Naturalne metody suszenia na słońcu kawy Sumatra Mandheling powodują, że zachowuje ona bogate body ze skoncentrowanym smakiem, w którym możemy wyczuć nuty ziół, owoców czy rodzynek. Kawa ma niską kwasowość, a jej obfity smak pozostaje długo na końcu języka. Na uwagę zasługuje także czekoladowy finish, który sprawia, że kawa jest na prawdę wyjątkowa.

Nasi dostawcy kawy Inodonezja Sumatra Mandheling stawiają na to aby kawa była produkowana ekologicznie. Inwestują oni w edukację rolników, tak aby dbali oni o właściwości gleby na której kawowce rosną. Rolnicy na bieżąco kontrolują procesy erozji gleby, zawartość soli mineralnych oraz jej wilgotność. Przy produkcji tej kawy znaczącą rolę odgrywają także kobiety. Pracują one w zakładach przetwórstwa kawy oraz w działach finansowych. Na uwagę zasługuje fakt, że kobiety w ciąży otrzymują pomoc od pracodawcy w postaci niezbędnych środków medycznych.

  • Waga 250g

Napisz swoją opinię

Kawa Indonezja Sumatra Mandheling

Kawa Indonezja Sumatra Mandheling

Kraj pochodzenia - Azja

Region - Sumatra, Batak

Gatunek - Catimor, Typica

Zbiory - Czerwiec-Grudzień

Metoda pozyskiwania - Na sucho

Wysokość upraw - 900-1 600 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak - rodzynki, owoce, zioła, gorzka czekolada

Aromat - Ziemisty

Body - bogate

Kwasowość - niska

Napisz swoją opinię