Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Razem produkty: (brutto)
Dostawa: (brutto) Darmowa wysyłka!
Razem (brutto)
Strona główna > Kawa>Kawowa Cascara- nowy napój kofeinowy

Kawowa Cascara- nowy napój kofeinowy

Cascara to wszystkie części owocu kawowca, które zwyczajnie stają się zbędne w czasie produkcji ziaren kawy. Jednak pozostałości najlepszych gatunków są suszone i zmieniane w wyjątkowy napar, który cechuje się wyśmienitym smakiem.

Dane techniczne

  • Preferowane zaparzanie Zalewanie
  • Czas parzenia 6-8 min

cena brutto

14,00 zł

  • 50g
  • 100g

- +

Czym jest cascara?

Słowo cascara wywodzi się z języka hiszpańskiego, w którym oznacza skórkę, jednak dla zagorzałych miłośników kawy i herbaty to przede wszystkim określenie, które odnosi się do suszonego miąższu i skórki owocu kawowca. Dość powszechnie traktuje się ją jako odpad powstały przy produkcji kawy – jest wtedy stosowana na plantacjach jako naturalny nawóz. Jednak z najlepszych gatunków kawy uzyskuje się susz, który staje się później wyjątkową herbatą.

Najważniejsze informacje

Cascara to połączenie właściwie dwóch światów - kawy i herbaty. Choć jest ona uzyskiwana z kakaowca, swoją formą, zapachem i wyglądem przypomina herbatę. Ma ona dość ciekawy owocowy aromat, który staje się intensywniejszy po zaparzeniu suszu. Napar swoją barwą również przypomina klasyczną herbatę. Jednak smak zaparzonego owocu kawowca jest zupełnie wyjątkowy.

Smak

W smaku gotowego naparu przeważają owocowe nuty. Aromat zależy jednak nie tylko od gatunku kawowca, z jakiego pochodzi susz, ale także od sposobu parzenia. Jeśli ilość wody jest zbyt mała, herbata staje się bardzo intensywna i może mieć cierpki posmak. Musisz więc przetestować, jakie proporcje sprawdzą się najlepiej w Twoim przypadku.

Kofeina

Nie tylko kawa może postawić Cię na nogi – cascara także zawiera kofeinę. Ma jej jednak znacznie mniej niż tradycyjna kawa, chociaż zawartość tego związku zależy głównie od gatunku, z jakiego został zrobiony susz. W ten sposób herbata staje się znakomitą alternatywą dla tych osób, które szukają pobudzającego napoju o niewielkiej zawartości kofeiny.

Jak parzyć cascarę?

Powinieneś samodzielnie ustalić proporcje, w jakich parzyć będziesz swój napój. W ten sposób jego smak będzie odpowiadał Twoim upodobaniom. Ważne, abyś parzył cascarę przestudzoną wodą (ok. 95 stopni) przez 6–8 minut. W ten sposób uzyskasz napar o prawdziwie wyjątkowym aromacie, który możesz wzmocnić miodem lub przyprawami.

Napisz swoją opinię

Kawowa Cascara- nowy napój kofeinowy

Kawowa Cascara- nowy napój kofeinowy

Cascara to wszystkie części owocu kawowca, które zwyczajnie stają się zbędne w czasie produkcji ziaren kawy. Jednak pozostałości najlepszych gatunków są suszone i zmieniane w wyjątkowy napar, który cechuje się wyśmienitym smakiem.

Napisz swoją opinię