Aeropress Aerobie

  • Aeropress firmy Aerobie to:
  • ręczny ekspres do kawy, który łączy w sobie najlepsze cechy kawy z klasycznego French Pressa oraz espresso.
  • bardzo prosty w obsłudze, a przy tym niesłychanie praktyczny.

cena brutto

128,01 zł

115,21 zł

Oszczędzasz: -10%

- +

Aeropress jest ręcznym ekspresem, który służy do zaparzania kawy, łączy zalety metody ciśnieniowej i filtrowej, co pozwala na regulowanie wielu czynników jak grubość mielenia kawy, ilość wody, temperatura wody, czas parzenia. Można zatem stwierdzić, że Aeropress jest urządzeniem do eksperymentów na kawie:) Aeropress został stworzony w 2005 roku przez Kanadyjczyka, cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem wśród kawoszy amatorów jak i wśród profesjonalistów.

Jego największe zalety:

  • zbudowany z lekkiego i wytrzymałego materiału, który pozwala zabrać urządzenie gdziekolwiek chcemy.
  • Idealny jeśli chcemy wydobyć to co najlepsze w kawie. Osiągane efekty przekraczają najśmielsze oczekiwania, jeśli chodzi o smak i aromat.


W skład zestawu wchodzą:

  • Aeropress złożony z tuby, sitka,tłoka i uszczelki.
  • 350 filtrów, które dbają o to by kawa w filiżance była pozbawiona fusów i innych zanieczyszczeń. Filtry są w specjalnym plastikowym pojemniku, bu ułatwić ich przechowywanie.
  • Mieszadło do kawy.
  • Miarkę/łyżkę do kawy.
  • Lejek ułatwiający  wsypywanie kawy do Aeropressu.

Jak używać Aeropressu?

  • Rozkładamy Aeropress, z tuby wyciągamy tłok i moczymy uszczelkę. 
  • Do sitka wkładamy filtr i również go moczymy, najlepiej gorącą wodą aby zniwelować papierowy posmak.
  • Tłok wkładamy do tuby, tak aby umieszczona była w nim tylko uszczelka. Stawiamy do do góry nogami.
  • Do środka za pomocą lejka wsypujemy drobno zmieloną kawę( proporcje są dość indywidualne, średnia to 7-11g na 100 ml wody). 
  • Zalewamy woda w temperaturze od 88-92 stopni C. Najpierw nalewamy tyle wody by wymieszać wodę z fusami za pomocą dołączonego mieszadełka. Po około minucie dolewamy resztę i zakręcamy sitko wraz z umieszczonym w nim filtrem.
  • Obracamy Aeropress i wyciskamy za pomocą siły naszych mięśni kawę do czajniczka lub filiżanki.
  • Tadaaam! Kawa zrobiona. Jeśli uważasz , że jest za silna można dolać gorącej wody lub mleka.

Jaką kawę proponujemy?

  • Do tej alternatywnej metody zalecamy kawy jasno palone, np. Kenia, Etiopia, Kostaryka.
  • Kawa zmielona na tzw. piasek - drobniej niż do Drippera a grubiej niż do tradycyjnego espresso. 

Życzymy dobrej zabawy przy poszukiwaniu smaku swojej idealnej kawy.

Oceń 

Aeropress

Świetne urządzenie do parzenia kawy, najczęściej w terenie. Udało mi się kupić w mega promocji w Tommy Cafe z rewelacyjną kawą z Etiopii i Brazyli za 85 zeta. Jeżeli nie ma promocji na stronie to pytajcie na infolini a na pewno coś dorzucą.

Napisz swoją opinię !

Napisz swoją opinię

Aeropress Aerobie

Aeropress Aerobie

  • Aeropress firmy Aerobie to:
  • ręczny ekspres do kawy, który łączy w sobie najlepsze cechy kawy z klasycznego French Pressa oraz espresso.
  • bardzo prosty w obsłudze, a przy tym niesłychanie praktyczny.

Napisz swoją opinię