Kawa Australia Skybury Fancy

Kawa Australia Skybury Fancy

N

28,55 zł

Wysyłka 48h

Maksymalny czas realizacji zamówienia to 48h (dni robocze) jednak większość zamówień wysyłamy w 24h.

W magazynie 30 szt.

Tutaj wyświetlamy aktualny stan magazynowy danego produktu.

Dostawa 9,90 zł

Wiemy jak ważna jest tania dostawa, dlatego zredukowaliśmy jej koszty do minimum. Przy zakupach za 150 zł dostawa gratis!

  • 100g
  • 250g
  • 500g
  • 1kg

- +

Pomoc przy wyborze
produktu

Dostawa gratis
od 150zł

jesteśmy 6 lat
na rynku

Do porównania

 
Opis produktu

Pochodzenie - Australia

Region - płaskowyż d'Atherton

Szczep - Arabika

Zbiory - czerwiec-wrzesień

Pozyskiwanie - na mokro

Wysokość upraw - 600-1100 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak - pieprzu, cynamonu i kardamon oraz kakao, karmel i nuta wanilii

Aromat - kakao,trzcina cukrowa, przyprawy

Body- pełne

Kwasowość - delikatna, winna

Australia jest kontynentem położonym na półkuli południowej i wschodniej. Jest jedynym Państwem, które obejmuje cały kontynent. Z racji swojego położenia, nie graniczy z żadnym innym państwem, gdyż Australię opływają wody Oceanu Indyjskiego i mórz, takich jak Tasmana, Morze Koralowe itp. Jest to najbardziej płaski kontynent na świecie ze średnią wysokością 330 m n.p.m. Australia posiada bardzo duży obszar pustynny w związku z czym na 2/3 jej terytorium panuje klimat suchy i półsuchy. Nie przeszkadza to jednak do uprawiania wszelakich upraw - w związku z czym Australia jest niezależna gospodarczo a na dodatek jest eksporterem na inne kontynenty jak USA.

Ciekawa jest historia uprawy kawy w Australii. Kawowce zaczęto uprawiać na tym kontynencie pod koniec XIX w. Jednak kawa z tych krzewów nie była tak dobra jak kawy z innych krajów. Na dodatek plantacje uległy zniszczeniu na skutek powodzi, potem cyklonu powietrznego a gwoździem do trumny zostały przymrozki. Szybko więc zrezygnowano z uprawy kawy na rzecz między innymi tytoniu czy trzciny cukrowej.
Wielki powrót do uprawy kawy wznowiono dopiero w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Kawowce uprawia się tam z powodzeniem do dzisiaj, we wschodnich stanach Queensland, rejon płaskowyżu d'Atherton oraz New South Wales na wybrzeżu Pacyfiku. Drzewka kawowców kwitną raz w roku, ich kwiaty przypominają jaśmin. W każdym owocu znajdują się dwa ziarenka kawy. Zbierane są za pomocą specjalnych kombajnów, które strzepują owoce z drzew. Następnie owoce moczy się 48 h w wodzie. Później przychodzi pora na przeciskanie i oddzielanie tym samym ziaren od miąższu, suszonie w specjalnych suszarkach i eksportowane surowej kawy, między innymi do naszej palarni.

Ze wspomnianego już płaskowyżu Atherton pochodzi nasza kawa: Australia Skybury Fancy. Tak jak wyjątkowa jest Australia, tak wyjątkowa jest kawa z tego kontynentu. Większość ludzi kojarzy to miejsce z kangurami, koalą czy operą w Sydney. Dla kawoszów jest to jednak miejsce, gdzie można się napić znakomitej, bardzo rzadkiej kawy. Mimo tego, że klimat Australii sprzyja uprawie kawowców, roczne zbiory sięgają zaledwie od 300 do 500 ton.  Australia Skybury Fance, jest kawą z bogatym aromatem kakao i przypraw. Kawa Skybury Fancy charakteryzuje się niewielką kwaskowatością oraz owocowym finiszem. 

Napisz opinię

Kawa Australia Skybury Fancy
 
Komentarze (1)
2017-01-27
Mariola

Kawa dosyc mocna, ale to dobrze , dzieki temu wydajniejsza, smak ok :)

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)

Napisz swoją opinię!

W kategorii

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Oglądane

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka