
Produkcja kawy zaczyna się od sadzenia.
Zielone ziarenka układa się w pojemnikach o wymiarach 1x1 m, wypełnionego ziemią wzbogaconą organicznie. Po odpowiednim wgnieceniu w ziemię, całość przykrywa się jutowym workiem i podlewa, do czasu kiedy ziarenko wykiełkuje. Po upływie 8 tygodni, niewielka roślinka, przesadzana jest do foliowej doniczki, gdzie spędzi następne 4 miesiące. Ostatnim etapem jest znalezienie dla naszego kawowca odpowiedniego miejsca, gdzie po wkopaniu w ziemię, będzie owocować przez kolejne 20 lat.
źródło: lapazgroup.net
Uprawa i zbieranie
Dwa lata później na gałązkach krzewu zaczynają pojawiać się pierwsze kwiaty, niosące woń jaśminu i pomarańczy. Czerwieniące się w słońcu owoce, z których każdy dojrzewa indywidualnie, wymagają szczególnej troski. Najlepszy efekt daje zbieranie ręczne (picking), proces droższy od mechanicznego zbioru wszystkich owoców naraz.
Obróbka i suszenie
Kawę pozbawia się łupinek dwoma metodami: na sucho i na mokro. W pierwszej, owoce rozsypuje się na powierzchni wystawionej na działanie słońca. Po upływie 4 tygodni można oddzielić wysuszone ziarna od miąższu i skórki w maszynach zwanych łuszczarkami. W drugiej metodzie, miąższ usuwa się za pomocą maszyny zgniatającej owoce między dwiema powierzchniami. Następnie moczy się je w wodzie i poddaje fermentacji. Po 24-godzinnej fermentacji suszy się je na słońcu albo w specjalnych suszarkach. Po zakończeniu suszenia, usuwa się resztki miąższu i łuski. Dobranie najlepszej metody, często zależy od warunków klimatycznych.
źródło: fratellocoffee.com
Kontrola jakości i transport
Monitorujemy jakość otrzymywanych ziaren poprzez utrzymywanie kontaktu z plantatorami. Kawy znajdujące się w naszej ofercie, sprowadzamy z najdalszych zakątków świata.
Produkcja kawy kończy się na wypalaniu
W specjalnych piecach, gorące powietrze otacza ziarna ze wszystkich stron, umożliwiając równomierne palenie. Od tego etapu zależy czy uda się w pełni wydobyć, kwintesencje smaku i aromatu ziaren. W procesie palenia, ziarna brązowieją i stopień ich wypalenia zależy od czasu, jaki spędzają w piecu, przepływie powietrza i wiedzy roastera.
Specjalnie dla klientów Tommy Cafe, każdego dnia palimy kilkadziesiąt worków kawy. Wszystko to po to, by kawa świeżo palona trafiała właśnie do Was.
Pakowanie
Wypalone ziarna trafiają do wyjątkowych opakowań, utrzymujących aromat i chroniących przed dostępem powietrza. Dodatkowy wentyl umieszczony w naszych opakowaniach, oddający dwutlenek węgla, umożliwia pakowanie świeżo palonych ziaren.
Dystrybucja
Wypalaną przez nas kawę mogą Państwo kupić przede wszystkim w naszym sklepie z kawą. Oprócz kawy znajdą tam Państwo herbaty oraz różnego rodzaju akcesoria. Nasze produkty trafiają do klientów indywidualnych i hurtowych, jak restauracje, hotele, sklepy stacjonarne i internetowe.