Uwielbiasz klasyczny sos barbecue, a inne dodatki do mięsa czy frytek mogłyby nie istnieć? Przyjmujemy wyzwanie i przedstawiamy pomysł na pyszny sos barbecue na bazie kawy. W rodzimej gastronomii połączenie małej czarnej oraz wytrawnych posiłków wciąż nie należy do częstych, dlatego tym bardziej zachęcamy do eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować przepis na sos BBQ w zupełnie nowym, kawowym wydaniu.
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki kawy Indie Monsooned Malabar AA
- 1 szklanka keczupu
- 60 ml octu winnego
- 60 g brązowego cukru
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki marmolady pomarańczowej
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 2 łyżeczka chili w proszku
Sposób przygotowania:
- Połącz wszystkie składniki na sos w rondlu o grubym dnie. Gotuj przez około 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Spróbuj sosu i dopraw dodatkowo, wg własnych preferencji – jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj więcej papryki lub innych przypraw.
- Zagotuj ponownie, następnie odstaw do wystudzenia.
- Przełóż do szczelnie zamkniętego naczynia i przechowuj w lodówce.
Wskazówka: Sos możesz używać jako dodatek do mięs i burgerów lub jako składniki marynaty.