Sos barbecue na bazie kawy
   2021-06-29 22:00:00     PRZEPISY

Uwielbiasz klasyczny sos barbecue, a inne dodatki do mięsa czy frytek mogłyby nie istnieć? Przyjmujemy wyzwanie i przedstawiamy pomysł na pyszny sos barbecue na bazie kawy. W rodzimej gastronomii połączenie małej czarnej oraz wytrawnych posiłków wciąż nie należy do częstych, dlatego tym bardziej zachęcamy do eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować przepis na sos BBQ w zupełnie nowym, kawowym wydaniu.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kawy Indie Monsooned Malabar AA
  • 1 szklanka keczupu
  • 60 ml octu winnego
  • 60 g brązowego cukru
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki marmolady pomarańczowej
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczka chili w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie składniki na sos w rondlu o grubym dnie. Gotuj przez około 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Spróbuj sosu i dopraw dodatkowo, wg własnych preferencji – jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj więcej papryki lub innych przypraw.
  3. Zagotuj ponownie, następnie odstaw do wystudzenia.
  4. Przełóż do szczelnie zamkniętego naczynia i przechowuj w lodówce. 

Wskazówka: Sos możesz używać jako dodatek do mięs i burgerów lub jako składniki marynaty.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze