Klasyfikacja ziaren kawy
   2016-05-24 22:00:00     KAWA

Nie inaczej rzecz ma się w odniesieniu do kawy. Kawy z różnych stron świata w swojej nazwie oprócz informacji o kraju pochodzenia i plantacji bądź regionie, posiadają często specyficzne oznaczenia, stanowiące szczególnie dla kawoszy rozpoczynających swoją przygodę z kawą, swoistą zagadkę.

W naszej ofercie znajdziecie kawy z poniżej wspomnianymi symbolami, których celem jest poinformowanie o jakości ziaren np. gwarantowanej minimalnej wysokości upraw.

Poniższy opis oznaczeń z pewnością ułatwi Wam wybór kaw najwyższej jakości i pomoże znaleźć kawę, która spełni Twoje oczekiwania. Przy rozróżnianiu i klasyfikacji ziaren stosuje się dwa podstawowe kryteria. Pierwsze z nich to rozmiar ziarna.

Surowe ziarna kawowca są przepuszczane przez system sit (screens). Na każdym poziomie lądują ziarna określonej wielkości. Sita (screens) są ponumerowane od 8 do 20, z numerem odnoszącym się do ilu 64-części cala się odnoszą. Na przykład, sito o wielkości 8 posiada otwory, które są 8/64 cala szerokości, a sito o wielkości 20 posiada otwory, które są 20/64 szerokości cala.

17/18 czyli oznaczenie kawy Brazylia Santos, dostępnej w naszej ofercie, oznacza, że ziarna przeszły przez sita o średnicy 7,2-7,6 mm.

Na przykład, jeśli kawa przechodzi przez sito o rozmiarze 18 (18/64 cala), ale nie jest to rozmiar 16 (16/64 cala szerokości), jest oceniana jako rozmiar 18. Ze względu na niedoskonałość pomiaru dopuszcza się lekkie odchylenie dla większych i mniejszych ziaren. Organizacja SCAA pozwala na 5-procentowe odchylenie; inne organizacje pozwalają na podobne lub mniejsze odchylenia.

Tradycyjnie parzyste numery sita służą do klasyfikacji arabiki, a nieparzyste do robusty. Dlatego też wiele arabik, które zostały zaklasyfikowana do wielkości 18 może być technicznie 17/18, ponieważ następne najmniejsze sita przeznaczone dla arabki są oznaczone numerem 16.

Innym sposobem oznaczania wielkości ziaren są duże litery alfabetu – każde z oznaczeń ma swój odpowiednik w numeracji sit (screens) – patrz powyżej. AA – te dwie duże litery informują nas o wielkości ziarna powyżej przeciętnej. Ponadto ziarna gwarantują uzyskanie naparu o szlachetnym aromacie i pełnym złożonym smaku.

W naszej kolekcji znajdziesz kawy Kenia AA, Tanzania AA, Malawi AA, Papua Nowa Gwinea Sigiri AA, India Monsooned Malabar AA.

Excelso – termin określający ziarna o ponadprzeciętnej wielkości i szlachetnym smaku. Stosuje się go w odniesieniu do kaw kolumbijskich. Ziarna te są odrobinę mniejsze od ziaren typu AA.

Skosztuj kawy Kolumbia Excelso i porównaj ją z kawami oznaczonymi symbolem AA.

Jednym z oznaczeń jakie znajdziecie na kawie Nikaragua, jest jej dalsza nazwa – Maragogype (czyt. maragożip).

Ziarna są po prostu ogromne!!! Niektóre mierzą nawet 2cm. Czasem określa się je jako „ziarna słoniowe” Nazwa pochodzi od miasta Maragogype położonego w stanie Bahia, w regionie północno-wschodniej Brazylii. Również krzew i liście są większe niż w przypadku standardowych odmian arabiki. Niestety uprawy tej odmiany są zazwyczaj mniejsze niż innych arabik, a proces palenia ziaren wymaga szczególnej uwagi, aby uchwycić wyjątkowy smak ziaren Maragogype.   

Drugie kryterium klasyfikacji to wysokość upraw. W świecie kawowym stosujemy prosta zasadę – im wyżej tym lepiej. Wysoko położone krzewy kawowca, rodzą owoce o zróżnicowanych, bogatym smaku. Wyższe położenie plantacji powoduje wiele czynników utrudniających uprawę kawy. Kapryśna pogoda, problemy z transportem i mniejsze areały upraw znacząco wpływają na ilość uprawianej kawy i jej końcową cenę. Jednak otrzymujemy unikatowy produkt, który powoli dojrzewa i dzięki temu po zaparzeniu możemy odkrywać całe bogactwo świata kawy.

Ziarna pochodzące z upraw położonych na znacznej wysokości są gęstsze i cięższe od swoich kuzynów uprawianych na niższych wysokościach.

Central Standard - oznaczenia SSB i SB (Strictly Soft Bean - wyłącznie miękkie ziarna) – określają ziarna pochodzące z upraw na wysokości 700-1000 m.n.pm. Ziarna są lekkie i szybciej dojrzewają co sprawia, że uzyskany napar będzie mniej kwaskowaty, a bukiet smakowy uboższy niż w przypadku kaw z kolejnej kategorii.

HB (Hard Bean – twarde ziarna), HG (High Grown -wysoka uprawa) – określają ziarna z uprawa położonych na wysokości 1000-1500 m.n.p.m.

W naszej kolekcji znajdziesz kawę Peru HB o łagodnym maślanym smaku z nutami wanilii i lekką słodyczą. SHG (Strictly High Grown – wyłącznie wysoka uprawa), SHB (Strictly Hard Bean – wyłącznie twarde ziarna) – określenia zarezerwowane dla kaw uprawianych powyżej 1500m .n.p.m. 

Do tych kaw zaliczamy najlepsze kawy świata, gdyż uprawa na wspomnianej wysokości ogranicza wpływ zanieczyszczenia środowiska oraz występowanie chorób krzewów i owoców kawowca. Otrzymujemy napar o pełnym, czystym smaku. Kawy z tej kategorii mają bardzo rozbudowany profil smakowy od kwiatowych, owocowych nut, przez ziemiste, karmelowe akcenty, na mocnych czekoladowo-kakaowych nutach kończąc.

Polecam kawy Meksyk Esmeralda SHG, Honduras SHG, Gwatemala SHB – każda z nich odkrywa inne oblicze kawy.

Dodatkowo niektóre kawy jak nasza Meksyk Esmeralda SHG czy Honduras SHG posiadają dodatkowe oznaczenie EP (European Preparation – przygotowanie do wysyłki do Europy), są to kawy poddawane dodatkowej kontroli jakości celem zapewnienia dostawy wyselekcjonowanych ziaren do Europy. Plantatorom zależy na uzyskaniu tego poziomu jakości, gdyż to gwarantuje prestiż i lepszą cenę skupu ziaren.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze