Przepis na Halloweenowy deser czekoladowo-kawowy
2020-10-29 23:00:00
PRZEPISY

Deser czekoladowo-kawowy na Halloween
Kawa, ciastka i czekolada to przepis na strasznie pyszny deser! Kremowy mus rozpływa się w ustach, a wyjątkowo upiorne doznania gwarantują słodkie dodatki – cukierkowe dynie i żelki w kształcie robaków. Obok takiego deseru nie można przejść obojętnie!
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- 1 budyń czekoladowy
- 400 ml mleka
- 100 ml espresso
- 2-3 łyżki cukru brązowego
- 250 ml śmietanki 36%
- 150 g ciastek czekoladowych (typ markizy, Oreo)
- 4 ciastka na „nagrobki”
- żelki do dekoracji
- czarny pisak spożywczy (lub 2 kostki gorzkiej czekolady)
Sposób przygotowania:
- Przygotuj 100 ml intensywnego espresso.
- Do szklanki wlej 125 ml mleka, wsyp do niego proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj. Pozostałą część mleka wlej do garnka z grubym dnem.
- Dodaj kawę oraz brązowy cukier, wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej rozmieszany budyń i energicznie mieszaj, aż masa zgęstnieje.
- Po ugotowaniu zdejmij z kuchenni. Gdy masa lekko wystygnie, przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw do całkowitego schłodzenia.
- W tym czasie zblenduj ciastka, aż do momentu, gdy powstanie z nich masa przypominająca jadalną „ziemię”.
- Następnie przygotuj ciasteczkowe „nagrobki”. W tym celu przekrój ciastka na pół. Jeśli masz pisak spożywczy – ogrzej go w gorącej wodzie. Gdy ten stanie się miękki, napisz na ciastkach RIP (skrót od angielskiego wyrażenia Rest in Peace, czyli „spoczywaj w pokoju”). Jeśli nie masz pisaka i zamierzasz użyć czekolady, rozpuść ją w kąpieli wodnej i za pomocą wykałaczki wykonaj napis.
- Gdy budyń będzie już ostudzony, ubij śmietankę kremówkę na sztywno i dodawaj ją porcjami do budyniu. Całość wymieszaj.
- Do szklanek nakładaj warstwami ciasteczkową ziemię oraz krem kawowo-czekoladowy.
- Na wierzchu ułóż przygotowane dekoracje z ciastek i żelków.
Smacznej (upiornej) zabawy!