Zimowa kawa o smaku masła orzechowego
   2020-12-10 23:00:00     KAWA

Zima za pasem, dlatego najwyższy czas na propozycję pysznego i aromatycznego napoju, który otuli smakiem i podbije serca wszystkich wielbicieli masła orzechowego! Przedstawiamy przepis na kawę w iście świątecznym wydaniu – z dodatkiem bitej śmietany i posypanej okruszkami korzennych ciasteczek. Odświętny klimat stworzymy dzięki dodatkom. Proponujemy wykorzystać kolorowe lizaki w kształcie lasek św. Mikołaja. Obiecujemy, że nikt nie przejdzie obok tak przyrządzonej kawy obojętnie!

Składniki:

  • 50 ml espresso o smaku masła orzechowego Tommy Cafe
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 150 ml śmietanki 36 % tł. (schłodzonej)
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
  • 2 ciasteczka korzenne
  • Cukierki – laski świąteczne

Sposób przygotowania:

  1. Ubij śmietankę wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  2. Przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z końcówką gwiazdy.
  3. Podgrzej mleko na małej mocy kuchenki. Dodaj do niego masło orzechowe i wymieszaj, możesz też użyć blendera.
  4. Zaparz espresso z kawy o smaku masła orzechowego Tommy Cafe. Dodaj do mleka i wlej do szklanki.
  5. Wierzch udekoruj bitą śmietanką. Posyp dodatkowo pokruszonym ciasteczkiem korzennym i dodaj cukrową świąteczną laseczkę lub inne ulubione dodatki.

Wskazówka: Jeśli chcesz, aby napój miał całkowicie gładką konsystencję, możesz dla pewności przelać je przez drobne sitko.      

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze