Zima za pasem, dlatego najwyższy czas na propozycję pysznego i aromatycznego napoju, który otuli smakiem i podbije serca wszystkich wielbicieli masła orzechowego! Przedstawiamy przepis na kawę w iście świątecznym wydaniu – z dodatkiem bitej śmietany i posypanej okruszkami korzennych ciasteczek. Odświętny klimat stworzymy dzięki dodatkom. Proponujemy wykorzystać kolorowe lizaki w kształcie lasek św. Mikołaja. Obiecujemy, że nikt nie przejdzie obok tak przyrządzonej kawy obojętnie!
Składniki:
- 50 ml espresso o smaku masła orzechowego Tommy Cafe
- 150 ml mleka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 150 ml śmietanki 36 % tł. (schłodzonej)
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
- 2 ciasteczka korzenne
- Cukierki – laski świąteczne
Sposób przygotowania:
- Ubij śmietankę wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę.
- Przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z końcówką gwiazdy.
- Podgrzej mleko na małej mocy kuchenki. Dodaj do niego masło orzechowe i wymieszaj, możesz też użyć blendera.
- Zaparz espresso z kawy o smaku masła orzechowego Tommy Cafe. Dodaj do mleka i wlej do szklanki.
- Wierzch udekoruj bitą śmietanką. Posyp dodatkowo pokruszonym ciasteczkiem korzennym i dodaj cukrową świąteczną laseczkę lub inne ulubione dodatki.
Wskazówka: Jeśli chcesz, aby napój miał całkowicie gładką konsystencję, możesz dla pewności przelać je przez drobne sitko.