Przepis na kawowe muffiny mocha
   2020-12-15 23:00:00     KAWA

Świąteczne wypieki w niecodziennym wydaniu? Mówisz – masz! Dzielimy się przepisem na babeczki o smaku aromatycznej kawy. Wypiek, który idealnie sprawdzi się jako deser do małej czarnej, kremowego cappuccino, a nawet grzanego wina! Muffiny mocha to połączenie pysznej kawy, orzechów włoskich i ekstraktu pomarańczowego, który dodaje deserowi niezwykłego, świątecznego aromatu. Gwarantujemy, że nie oprze im się nawet największy niejadek J 

Składniki:

  • 280 g mąki
  • 170 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 120 g oleju
  • 50 ml espresso kawy o smaku pomarańczy w czekoladzie Tommy Cafe
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego / waniliowego
  • 80 g orzechów włoskich
  • 100 g białej czekolady (posłuży nam do słodkiej polewy)
  • 50 g śmietanki 30 % tł.
  • Posypka świąteczna

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz kawę o smaku pomarańczy w czekoladzie Tommy Cafe.
  2. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól wysp do miski i wymieszaj.
  3. Następnie dodaj połączone mokre składniki: jajka, olej, mleko, kawę i ekstrakt pomarańczowy.
  4. Na koniec do ciasta dodaj posiekane orzechy włoskie. Nakładaj do foremek na babeczki i piecz w temp. 180°C przez około 20-25 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  6. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz ze śmietanką. Powstałą polewą udekoruj babeczki, wierzch od razu posyp kolorowymi cukrowymi dekoracjami.

 Wskazówka: Orzechy możesz zastąpić innymi ulubionymi dodatkami np. kawałkami czekolady lub bakaliami.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze