Świąteczne wypieki w niecodziennym wydaniu? Mówisz – masz! Dzielimy się przepisem na babeczki o smaku aromatycznej kawy. Wypiek, który idealnie sprawdzi się jako deser do małej czarnej, kremowego cappuccino, a nawet grzanego wina! Muffiny mocha to połączenie pysznej kawy, orzechów włoskich i ekstraktu pomarańczowego, który dodaje deserowi niezwykłego, świątecznego aromatu. Gwarantujemy, że nie oprze im się nawet największy niejadek J
Składniki:
- 280 g mąki
- 170 g cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 120 g oleju
- 50 ml espresso kawy o smaku pomarańczy w czekoladzie Tommy Cafe
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego / waniliowego
- 80 g orzechów włoskich
- 100 g białej czekolady (posłuży nam do słodkiej polewy)
- 50 g śmietanki 30 % tł.
- Posypka świąteczna
Sposób przygotowania:
- Zaparz kawę o smaku pomarańczy w czekoladzie Tommy Cafe.
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól wysp do miski i wymieszaj.
- Następnie dodaj połączone mokre składniki: jajka, olej, mleko, kawę i ekstrakt pomarańczowy.
- Na koniec do ciasta dodaj posiekane orzechy włoskie. Nakładaj do foremek na babeczki i piecz w temp. 180°C przez około 20-25 minut.
- Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz ze śmietanką. Powstałą polewą udekoruj babeczki, wierzch od razu posyp kolorowymi cukrowymi dekoracjami.
Wskazówka: Orzechy możesz zastąpić innymi ulubionymi dodatkami np. kawałkami czekolady lub bakaliami.