Rooibos to napój pozyskiwany z rośliny, która nie należy do krzewów herbacianych. Mimo to nazywamy go herbatą. Zbiera się go na plantacjach w Południowej Afryce, skąd przybył do Europy na początku XX wieku. Podobnie jak herbatę, Rooibos można poddać fermentacji. Zwilżone listki układa się w nieduże stosy i zostawia na kilka dni w ciepłym miejscu. W tym czasie liście zmieniają kolor na czerwono-brązowy – pozostawia się je na słońcu do uzyskania odpowiedniej wilgotności. Napar wyróżnia wyjątkowy smak: intensywny i naturalnie słodki, dzięki czemu można go pić bez dodatku cukru. Zazwyczaj aromat określa się jako ziemisty, co pozwala porównywać Rooibos do klasycznych czerwonych herbat typu Pu-erh.Rooibos zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin, w tym z grupy C. Ponadto jest bogaty w przeciwutleniacze. Jego dodatkowym atutem jest brak kofeiny (nie ma właściwości pobudzających, więc można pić go nawet przed snem). Rooibos wzmacnia kości i zęby, pomaga w walce z kamieniami nerkowymi, opóźnia procesy starzenia się skóry, zwalcza wolne rodniki, działa przeciwalergicznie i wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Liście Rooibos parzy się przez 8 do 10 minut. Trzeba je zalać wodą o temperaturze 100 ° C. Na jedną filiżankę wody używa się czubatej łyżeczki herbaty. Mieszankę najlepiej przygotowywać z użyciem papierowego filtra, ponieważ drobno siekane listki przeszkadzają w piciu. Herbaty typu Rooibos smakują na zimno i ciepło , a poza tym mogą posłużyć do przyrządzenia wielu pysznych napojów. Świetnie komponują się z mlekiem, dodatkiem soków owocowych czy miodu. Napar można też urozmaicić plastrami cytrusów, np. pomarańczy, które pozwolą uzyskać orzeźwiający efekt. W sklepie internetowym Tommy Cafe można znaleźć szeroki wybór mieszanek Rooibos , w tym w wielu wersjach smakowych.